Δακρυγόνα και τυρόπιτες

αυγητου Πέτρου Κατσάκου

«Τι γιορτάζουν στο Πολυτεχνείο;» ρωτά ο δήθεν αδαής και τρέχει να απαντήσει πρώτος μην τυχόν και τον προλάβει κανείς άλλος. «Την ανάγκη να φάνε κάνα δακρυγόνο» μας λέει ενυπογράφως ο κύριος με το περισπούδαστο ύφος, καθώς, όπως υποστηρίζει, το σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία «ακόμη και τη δεκαετία του εβδομήντα, όταν πρωτακούστηκε, ακουγόταν αναχρονιστικό». Ήταν αναχρονιστικό το αίτημα για Ελευθερία όταν τα κλομπ ήταν ακόμη ξύλινα και άνοιγαν τα κρανία του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου. Ήταν εξίσου αναχρονιστικό το αίτημα για Παιδεία όταν οι σιδερόβεργες των «καλών Ελλήνων» δολοφονούσαν τον Νίκο Τεμπονέρα. Κι αν είναι αναχρονισμός η σημερινή απαίτηση για ψωμί πέραν των συσσιτίων.

Για ποιο ψωμί μιλάτε όταν «σήμερα ακόμη και οι ζητιάνοι σού ζητούν να φάνε μια τυρόπιτα» γράφει ο χρονογράφος του «Καιρού των Ζητιάνων», που κοιτάζει την τυρόπιτα για να μην δει την πείνα. Λες και η πείνα χορταίνεται με τα μονόστηλα της υπευθυνότητας. Λες και η Δημοκρατία μαζί με την Ελευθερία παραχωρήθηκαν άπαξ και ουδέποτε αμφισβητήθηκαν. Λες και το μόνο που έλειψε από τον τόπο τούτο ήταν η δέουσα εκτίμηση για τα παραχωρηθέντα και πέραν τούτου ουδείς δικαιούται να ομιλεί, πολλώ δε μάλλον να διεκδικεί. Όσο για όσους τολμούν να ζητήσουν έστω κι ένα ψίχουλο παραπάνω απ’ όσα οι πάροχοι τους έχουν μοιρασμένα, υπάρχουν και τα δακρυγόνα. Γιατί τι ζητούν σήμερα αυτοί που δεν ευθυγραμμίζονται; Ένα δακρυγόνο ζητούν, «για να αισθανθούν και λίγο ήρωες», μας πληροφορεί η εκ Φαλήρου ορμώμενη φιλελεύθερη διανόηση, που εμμέσως προτείνει το κάψιμο των τοτέμ της Αριστεράς στην πυρά του εκσυγχρονισμού. Ξυπνήστε, φωνάζουν. Ήρθε το τέλος των αναχρονιστικών συνθημάτων. Η εποχή των αιτημάτων ανήκει πια σε ένα μίζερο παρελθόν βουτηγμένο σε ντεμοντέ ιδεοληψίες. Τέλος στα κάθε λογής Πολυτεχνεία. Η πρωθυπουργική αποστροφή «δεν κυβερνά πια το πεζοδρόμιο κι αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε» διατυπώνεται σε πιο ιλουστρασιόν έκδοση από τους ασπρόμαυρους κονδυλοφόρους και κάποιους έγχρωμους σακιδιοφόρους.

«Η χώρα δεν σώζεται από τα κόμματα, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την εθνική Ελλάδας» λέει η ομιλούσα κεφαλή των 32 ιντσών και εννοεί την εθνική ομάδα των φρόνιμων, των υπάκουων και των ευθυγραμμισμένων. Όσο γι’ αυτούς που θα καταδικαστούν σε αιώνια παραμονή στον πάγκο της ομάδας, ας αρκεστούν στα δακρυγόνα και τις τυρόπιτες.

Πηγή: Εφημερίδα “Η Αυγή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *