ΤΟ ΒΗΜΑ: “Σκουριές” στην ενημέρωση…

skour-4Γράφει ο kokkiniotis

Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ μοίραζε και ένα μικρό τετρασέλιδο  ‘εφημεριδάκι’ με τον τίτλο: «Μεταλλευτικά Νέα», «Έκτακτη Έκδοση, Μάρτιος 2013».

Με κύριο τίτλο «Η ‘’ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ’’ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ… ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ» στην πρώτη σελίδα του, παρουσιάζει την συγκέντρωση που διοργάνωσε η εταιρεία στις 2 Μαρτίου στη Μεγάλη Παναγιά.

Αφού παρουσιάσει τους ΄πραγματικούς κατοίκους’, όπως λέει, δεν παραλείπει να εξάρει την παρουσία στη συγκέντρωση εκπροσώπων «του επιστημονικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού χώρου»:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!

skour-5

Στο πλευρό της κοινωνίας και των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του επιστημονικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Αδωνις Γεωργιάδης, που δήλωσε ανοιχτά την στήριξη της Κυβέρνησης, στην συγκεκριμένη επένδυση. Από το βήμα, μάλιστα, δεσμεύτηκε να προβάλει με κάθε τρόπο όσα είδε και άκουσε από τους ίδιους τους κατοίκους της Χαλκιδικής.

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. κ. Μάκης Βορίδης και του ΠΑΣΟΚ. κα Εύη Χριστοφιλοπούλου. Παρόντες ήταν ο κ. Ηλίας Ζαφειρόπουλος του ΟΑΚΚΕ ενώ εκπροσωπήθηκαν και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Εκτός από τα τοπικά συμβούλια που μίλησαν για την πραγματική Χαλκιδική, και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη που δήλωσε υποστηρικτής στον αγώνα των κατοίκων, ηχηρό παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής κ. Άγγελος Πράτσας και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕ κ. Γιώργος Γλυνιαδάκης.

Δυναμικό μήνυμα έστειλαν και ο κ. Ιωάννης Στράτης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείαςτου ΑΠΘ που έκανε λόγο για ανάγκη επιβεβαίωσης της «επιστήμης», και ο κ. Νίκος Αρβανιτίδης πρώην επιστημονικός συνεργάτης του ΙΓΜΕ, που μιλά ανοιχτά εδώ και χρόνια για τον «δίκαιο αγώνα» της αλήθειας.

Είχαμε περιγράψει και σχολιάσει την τουλάχιστον …πρωτότυπη αυτή συγκέντρωση σε προηγούμενη ανάρτησή μας: Ο Χρυσός μας φέρνει πιο κοντά! (2 Βίντεο)

Δεν μας προξενεί εντύπωση βέβαια η σπουδή του ΒΗΜΑτος να μοιράσει προς ενημέρωσή μας το συγκεκριμένο προπαγανδιστικό φυλλάδιο.

Έχουμε όμως κάποιες απορίες:

1/ Πόσο ‘αντικειμενική’ μπορεί να είναι η ‘ενημέρωση’ που μας παρέχει το «Ενημερωτικό δελτίο», όπως αυτοεπιγράφεται, τη στιγμή που εκδότης και διευθυντής σύνταξης είναι ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής ενώ ιδιοκτήτης, σύμφωνα με την ταυτότητα της έκδοσης, είναι η «Ελληνικός Χρυσός» αυτοπροσώπως;

Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη
Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

2/ Καθώς στην ταυτότητα του εντύπου διαβάζουμε επίσης: «Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικός Χρυσός, της Eldorado Gold και των Χρυσορυχείων Θράκης που διανέμεται δωρεάν στους εργαζόμενους και σε περιορισμένο αριθμό αποδεκτών», γεννιέται το ερώτημα: Ποιους ακριβώς ‘ενημερώνει’ το δελτίο, αυτούς που ήδη είναι ‘ψημένοι’, ‘πραγματικοί κάτοικοι’, ‘πραγματική κοινωνία’ κ.ο.κ.;

3/ Πόσα εισέπραξε ΤΟ ΒΗΜΑ για να μας καταστήσει κι εμάς κοινωνούς της ‘ενημέρωσης’ αυτής;

4/ Δεν προκαλεί κάπως τη νοημοσύνη μας ΤΟ ΒΗΜΑ, προβάλλοντας έστω έτσι μια συγκέντρωση που έγινε όπως έγινε στις 2 Μαρτίου, τη στιγμή που δεν γράφει ούτε μια λέξη για τη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου 9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη κατά των χρυσορυχείων; Η  Washington Post έχει εκτενές ρεπορτάζ  με 3 φωτογραφίες από την τεράστια διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ΤΟ ΒΗΜΑ δεν έχει ούτε καν την είδηση!!! Φαίνεται ότι τελικά ισχύει εκείνο το «Η σιωπή είναι χρυσός»…

5/ Πόσο άσχετη με την πληρωμένη διαφήμιση –διότι περί  αυτού πρόκειται- είναι η απόκρυψη της είδησης της διαδήλωσης της Θεσσαλονίκης; Υποθέτουμε όσο άσχετο ήταν και το ‘δημοψήφισμα’ που έκανε διαδικτυακά ΤΟ ΒΗΜΑ παράλληλα με τις ολοσέλιδες διαφημίσεις της Ελληνικός Χρυσός. (Δείτε παλαιότερη σχετική μας ανάρτηση: ΤΟ ΒΗΜΑ διενεργεί «Δημοψήφισμα» για τα μεταλλεία χρυσού!)

Τέλος, 6/ Δεδομένου ότι το φύλλο του ΒΗΜΑτος εκδόθηκε την δεύτερη Κυριακή των Απόκρεω, ποιο από τα δύο φύλλα είναι πιο ‘μασκαρεμένο’; Το ένθετο τετρασέλιδο, που στο κάτω –κάτω γράφει στα ίσα ότι εκδίδεται από την «Ελληνικός Χρυσός», ή ΤΟ ΒΗΜΑ που το περιέχει; Ποιο ακριβώς είναι τελικά το ‘ένθετο’ και ποιο το ‘έκθετο’;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *