Γιορτάζοντας τον Οχτώβρη της Επανάστασης στο εξεγερμένο Ντονμπάς!

ντονμπας9Οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα: κανένας δεύτερος καπιταλιστικός γύρος δεν θα περάσει!

«Κοκκίνησαν» το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ στους εορτασμούς της επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης, με τους πρωτοπόρους εργάτες να στέλνουν το μήνυμα στις ηγεσίες των Λαϊκών Δημοκρατιών να μην σκεφτούν καν νέο καπιταλιστικό γύρο στο Ντονμπάς.

«Ζήτω ο Οχτώβρης!», «Κάτω οι ολιγάρχες!» ήταν τα βασικά συνθήματα που δόνησαν τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κατά τους εορτασμούς της επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917, το περασμένο Σάββατο.

Εργάτες, υπάλληλοι, νεολαία του Ντονιέτσκ συγκεντρώθηκαν στην Βιβλιοθήκη «Κρούπσκαγια» και από εκεί, μέσω της λεωφόρου Αρτιόμ, πραγματοποίησαν εκδήλωση – διαδήλωση στην πλατεία Λένιν, όπου μίλησε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔ του Ντονιέτσκ και βουλευτής του Λαϊκού Σοβιέτ, Μπορίς Λιτβίνοφ.

Ο Λιτβίνοφ εκτίμησε ότι το πρόταγμα του Οχτώβρη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο εμπνέει και τον λαό τού Ντονμπάς που εξεγέρθηκε την Άνοιξη του 2014 ενάντια στο φασισμό και την ολιγαρχία.

ντονμπας3

Όλοι οι ομιλητές κατήγγειλαν το καθεστώς του Κιέβου και τους Ουκρανούς εθνικιστές για την καταστροφή των αγαλμάτων του Λένιν και των σοβιετικών συμβόλων.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης προς το λαό της ΛΔ του Ντονιέτσκ σημειώνεται ότι «η σημαντικότερη κληρονομιά μας είναι η μοναδική πρακτική των πρωτοπόρων του σοσιαλισμού και την πρώτη θέση σε αυτήν την πρακτική παίρνει η εμπειρία της ανοικοδόμησης της λαϊκής οικονομίας μετά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

«Σήμερα, αυτό το ζήτημα μπορούμε να το λύσουμε στη δική μας Δημοκρατία, επιστρέφοντας αυτήν την οικονομία στο λαό της» σημείωσε ο Λιτβίνοφ.

Χαρακτηριστικό δείγμα των ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στις νεοσύστατες ΛΔ και το κομμουνιστικό τους κίνημα είναι ότι, σε αυτή τη φάση της εξέγερσης και του πολιτικού συσχετισμού δύναμης, το ΚΚ του Ντονιέτσκ στηρίζει την κυβέρνηση Ζαχαρτσένκο, με τον Λιτβίνοφ να καλεί το λαό να τη στηρίξει, στη βάση της διεκδίκησης της εξουσίας από την εργατική τάξη.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων, αν και η μόνη εγγύηση είναι ο απρόσκοπτος και πλήρης εργατικός έλεγχος σε όλες τις δομές εξουσίας. Κάτι το οποίο αποτελεί φυσικά αντικείμενο διαπάλης.

Η συγκέντρωση πάντως έκλεισε με συναυλία και γιορτινή διάθεση.

Στο Λουγκάνσκ τον τόνο των εορτασμών των 98 χρόνων της Επανάστασης έδωσαν μια σειρά πολιτικές – κοινωνικές συλλογικότητες και κόμματα, όπως  οι «Κομμουνιστές του Λουγκάνσκ», η «Κομμουνιστική Εργατική Οργάνωση», το κίνημα «Φρουρά του Λουγκάνσκ», η «Κίνηση για την αποκατάσταση του Ντονμπάς», η κίνηση «Κληρονομιά» κ.ά, δείγμα και αυτό του έντονα αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο τμήμα των δυνάμεων που ηγούνται της εξέγερσης.

ντονμπας7

Η συγκέντρωση στο κέντρο του Λουγκάνσκ, κάτω από το άγαλμα του Λένιν, άνοιξε με ζωντανή εκτέλεση του πρώτου ύμνου των Μπολσεβίκων, την «Εργατική Μασσαλιώτιδα»

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι ακριβώς σε εκείνο το μέρος, ακριβώς την ίδια μέρα, 24 χρόνια πριν, οι κομμουνιστές προειδοποίησαν το λαό του Λουγκάνσκ για τις συνέπειες από την παλινόρθωση του καπιταλισμού και των εθνικών αποσχίσεων των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών: Πόλεμος, καταστροφή, πείνα και φασιστική – μπαντερική δικτατορία.

Όμως, τίποτα από αυτά δεν μπόρεσε να σκοτώσει τη σοβιετική κληρονομιά. «Η νεαρή μας δημοκρατία ατσαλώθηκε στις μάχες και σφυρηλατεί την ειρηνική ζωή. Ο χρόνος μάς έδωσε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την ιστορική δικαιοσύνη».

ντονμπας6

Το ψήφισμα ήταν σαφώς πιο ουσιαστικό σε σχέση με αυτό της συγκέντρωσης του Ντονιέτσκ. Μεταφράζουμε:

«Εμείς, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση των υποστηρικτών της σοσιαλιστικής επιλογής του λαού του Λουγκάνσκ, την αφιερωμένη στην 98η επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, σημειώνουμε ότι μετά την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού στη χώρα μας οι μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ορυχεία, τα κολχόζ και τα σοβχόζ, παραδόθηκαν σε ιδιωτικά χέρια, λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν, οι εργαζόμενοί τους απολύθηκαν, οικογένειες που απέμειναν χωρίς εισόδημα καταστράφηκαν και ξενιτεύτηκαν σε όλο τον κόσμο – στην Ουκρανία, 6 και στην Ρωσία 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί, πέθαναν, διαλύθηκαν!

Οι δεκαετίες που πέρασαν από την καταστροφή του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς άλλο, δείχνουν ότι ο δρόμος της μπουρζουαζίας είναι απόλυτα διαλυτικός για τη ζωή της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και για μας, το αποτέλεσμά του ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2014 και ο πόλεμος εναντίον του λαού του Ντονμπάς.

(…) Για να μην αρχίσει δεύτερος γύρος καπιταλιστικής αναρχίας στις συνθήκες της δημοκρατίας μας, απαιτούμε:

– Να κινηθεί διαδικασία εθνικοποίησης του λαϊκού πλούτου και των μεγάλων επιχειρήσεων που λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν από το κράτος και το λαό.

– Επιστροφή της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας στο λαό, να του εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση και, επιπλέον, αυτό το αποφασιστικό βήμα θα επιτρέψει να απαλλάξουμε την κοινωνία από τους ολιγάρχες, οι οποίοι, όπως δείχνει η εμπειρία της αστικής Ουκρανίας, στο κυνήγι για όλο και μεγαλύτερο κέρδος, είναι έτοιμοι να θάψουν τους λαούς, να αναβιώσουν το ναζισμό, να εξολοθρεύσουν κατά χιλιάδες όσους αντιστέκονται.

Κάτω οι ολιγάρχες! Ειρήνη στην εργατιά! Ζήτω οι ιδέες του Οχτώβρη!».

Πηγή: Γρηγόρης Τραγγανίδας – “Το Περιοδικό”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *