Όταν ο Ολάντ εξόπλιζε παράνομα τη Συριακή αντιπολίτευση – Στους κόλπους της δρούσαν ακραίοι ισλαμιστές

syria_3Στις αρχές Μαΐου του 2015 η Ευρώπη συγκλονιζόταν από την αποκάλυψη ότι η Γαλλία παρέδωσε επιθετικά όπλα στους Σύρους αντάρτες το 2012, παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο που είχε επιβληθεί από το 2011.

Έως τότε ήταν γνωστό ότι η Γαλλία είχε εξοπλίσει τη συριακή αντιπολίτευση – ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ είχε προχωρήσει στη σχετική παραδοχή – αλλά με ελαφρύ οπλισμό.

Το βιβλίο «στα παρασκήνια της γαλλικής διπλωματίας» όμως, που κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου Μαΐου, αποκάλυπτε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν παραδώσει στους αντάρτες και βαρύ οπλισμό, από ρουκέτες μέχρι αντιαρματικούς πυραύλους.

Αν και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωνε, με δηλώσεις του στον συγγραφέα του βιβλίου, ότι οι παραδόσεις όπλων άρχισαν «όταν ήμασταν βέβαιοι πως θα πήγαιναν σε σίγουρα χέρια», πολλές αναλύσεις τονίζουν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο μεγάλο μέρος του οπλισμού να κατέληξε σε ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, όπως το μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που δραστηριοποιούταν στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης, που για ένα μικρό διάστημα συστεγάστηκε κάτω από την κοινή «ομπρέλα» του «ελεύθερου συριακού στρατού», θεωρείται πως οδήγησε ένοπλα τμήματά της να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, που ειδικεύεται σε διπλωματικά και στρατιωτικά θέματα, η Γαλλία παρέδωσε στους σύρους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, κανόνια διαμετρήματος 20 mm, μυδραλιοβόλα διαμετρήματος 12,7 mm, εκτοξευτήρες ρουκετών και αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι παραδόσεις, που ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012, γίνονταν σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και είχαν σκοπό περισσότερο να βοηθήσουν την εξέγερση παρά να έχουν έναν αποφασιστικό αντίκτυπο αλλάζοντας τον ρου του πολέμου, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Εκείνη την εποχή βρισκόταν σε ισχύ, από τον Ιούνιο του 2011, ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων το οποίο ήρθη στις 29 Μαΐου του 2013. Μέχρι τώρα, η Γαλλία έχει παραδεχθεί επίσημα πως είχε παραδώσει στους αντάρτες μόνο τα λεγόμενα μη φονικά όπλα (που δεν έχουν σκοπό να σκοτώσουν), αλεξίσφαιρα γιλέκα ή γυαλιά νυκτερινής όρασης.

Για αυτές τις μυστικές παραδόσεις «έπρεπε να έχουμε εγγυήσεις στον ύψιστο βαθμό», δήλωσε στον συγγραφέα ένας μάρτυρας, υπό τον όρο της ανωνυμίας, κάνοντας λόγο για απάλειψη κάθε ίχνους προέλευσης των όπλων και για τη δημιουργία μίας πολιτικο-στρατιωτικής αλυσίδας που θα παρείχε «κάθε διασφάλιση ελέγχου και σίγουρου τελικού προορισμού».

Το αν αυτή η αλυσίδα ελέγχου όντως λειτούργησε ή αν γαλλικά όπλα κατέληξαν στα χέρια των μακελάρηδων των Γάλλων πολιτών είναι κάτι που ίσως δεν μάθουμε ποτέ.

Πηγή: “Ποντίκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *