Χαμός για το φιάσκο στη ΝΔ: “Δεν παραιτούμαι”, λέει ο Μεϊμαράκης

ND-EKLOGES-03-777x437 (1)Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ μετά το σημερινό φιάσκο με την εκλογή προέδρου. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας ζήτησαν την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον πρώτο να προτείνει τη μεταβατική προεδρία του κόμματος στην κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ενώ έθεσε και ζήτημα αλλαγής του καταστατικού του κόμματος, ενδεχόμενο που απέρριψε ο κ. Μητσοτάκης. Η κ. Γιαννάκου δέχτηκε, από την πλευρά της, να αναλάβει την προεδρία, αν το αποδεχτούν όλοι οι υποψήφιοι. Στο μεταξύ ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει, αργότερα, επικοινωνία με Καραμανλή και Σαμαρά. Η πλευρά Μεϊμαράκη, τέλος, αναφέρει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ξανά έως τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα 14 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.

Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι εξής: Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.

“Ο καθένας μπορεί τώρα να θέλει να κάνει σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ,Θ. Αμπατζόγλου σημειώνοντας ότι δεν θα σχολιάσει ζητήματα, τα οποία θα σχολιάσουν οι πολιτικοί.

Ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα συντεταγμένα με βάση το καταστατικό να πάει στην επόμενη ημέρα. Συντεταγμένα διευκρίνισε, σημαίνει, ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα πάρουν τις αποφάσεις.

“Είναι πολιτικές αποφάσεις τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, θα τις δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες, αυτές είναι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν”, συμπλήρωσε και έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Ο κ. Αμπατζόγλου πρόσθεσε ότι ευθύνες έχουν όσοι είχαν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και υπενθύμισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης από την ώρα που κηρύχτηκαν οι εκλογές δεν ασχολήθηκε ποτέ με κανένα οργανωτικό ζήτημα γιατί δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα βάσει καταστατικού.

“Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και αυτές θα τις δούμε. Να ξεκαθαρίσω άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στην ΚΕΦΕ”, πρόσθεσε.

Να παραιτηθούν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και να συναντηθούν το απόγευμα οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος για να συζητήσουν πως μπορούν να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, με βάση όσα προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι αδιανόητα. Προσβάλλουν τον κόσμο της παράταξης μας, απαξιώνουν τη Ν.Δ. και δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Ολες τις προηγούμενες πενήντα μέρες έδωσα έναν τεράστιο αγώνα για να ζητήσω από τους νεοδημοκράτες να έρθουν μαζικά, να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την παράταξη και με τη μαζικότητα τους να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα, την ώρα που ορισμένοι όχι μόνο δήλωναν από την αρχή ότι δεν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να την απαξιώσουν. Πρέπει έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους.

»Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής και να οδηγήσει τη Ν.Δ. στην εκλογή του νέου αρχηγού, οφείλει να παραιτηθεί και να οριστεί ένας νέος μεταβατικός πρόεδρος που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σύμφωνα με τα καταστατικό. Επίσης, ζητώ την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Και, τέλος, ζητώ σήμερα στις 7 η ώρα το απόγευμα στα γραφεία της Ν.Δ στη Συγγρού, συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας. Λυπάμαι πολύ για τους νεοδημοκράτες οι οποίο στήθηκαν από το πρωί σήμερα στις ουρές. θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω.

»Να γνωρίζουν κάποιοι ότι η αλλαγή που θα ερχόταν σήμερα, αν γινόταν αυτή η εκλογική διαδικασία, η μεγάλη αλλαγή στη Ν.Δ, θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την επόμενη εβδομάδα».

Σε ερώτηση για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει η κ. Γαννάκου μεταβατική πρόεδρος απάντησε ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα οι τέσσερις υποψήφιοι.

Σε ότι αφορά τις εκλογές τόνισε πως αυτές δεν πρέπει να γίνουν από μηδενική βάση, αλλά να ολοκληρωθούν όπως προβλέπει το καταστατικό.

Την άμεση σύγκλιση της ΚΟ της ΝΔ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση για τα επόμενα βήματα ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΝΔ σήμερα, από λάθος χειρισμούς, αντί να προσεγγίσει την κοινωνία βρέθηκε απέναντί της.

«Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αλλά η επιβίωσή της. Ζητώ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση ως προς τα ενδεδειγμένα επόμενα βήματα. Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις των βουλευτών για το πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει πως ένα είναι σίγουρο, ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το Καταστατικό, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη χρονική της παράταση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος.

«Το οφείλουμε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που μαζικά προσήλθαν στις κάλπες σήμερα για να βιώσουν αυτήν την τεράστια απογοήτευση. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για μαζική συμμετοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι υπεύθυνοι αυτού του φιάσκου να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι παραιτήσεις τους», δήλωσε, παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

«Ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ζήτω συγνώμη από τον κόσμο της ΝΔ για το σημερινό φιάσκο και ρεζιλίκι. Γιατί δεν ξέρω αν οι υπεύθυνοι έχουν τσίπα να το κάνουν», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Την παραίτηση Παπαμιμίκου, στον οποίο δεν καταλογίζει απλά ευθύνες, αλλά κάνει λόγο για πρωτοφανή ανικανότητα, ζητά με δήλωσή του ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος υπογραμμίζει πως, «η αναβολή των εκλογών είναι μια τραυματική εμπειρία στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι, «η πρωτοφανής ανικανότητα του γραμματέα του κόμματος, ως προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να οργανώσει τις εκλογές για την ανάδειξη του Πρόεδρου, προκαλεί απογοήτευση και οργή στις χιλιάδες στελεχών, μελών και φίλων μας».

Επισημαίνει ότι, «έχουμε χρέος όσοι ταυτίσαμε την ζωή μας με τη Νέα Δημοκρατία, να προστατέψουμε το κύρος και την αξιοπιστία της και να στηρίξουμε το ηθικό φρόνημα όσων προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στην παράταξη μας».

Ακόμη αναφέρει πως ο Πρόεδρος του κόμματος και οι συνυποψήφιοι του, οφείλουν άμεσα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες, ώστε να οδηγήσουν με συντεταγμένη διαδικασία το κόμμα στην εκλογή του Προέδρου και προσθέτει πως, «οφείλουν να καταλογίσουν τις ευθύνες σε όσους αναλογούν και να απαλλάξουν την παράταξη από εκείνους οι οποίοι την εξέθεσαν σήμερα αδικαιολόγητα».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για να σχολιάσει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για μεταβατική πρόεδρο την κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι, «θεωρώ ότι τέτοιες προτάσεις δεν θα συμβάλλουν στη συντεταγμένη πορεία μας προς τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Το κόμμα έχει πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έχει καταστατικό κι εκείνο το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει τα πράγματα είναι η παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου και η ανάθεση της ευθύνης για την εκλογική διαδικασία, σε μία ομάδα στελεχών, η οποία θα μπορούσε με την αποδοχή όλων των υποψηφίων, να οδηγήσει συντεταγμένα τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογή του νέου προέδρου.

Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και μπορεί, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης και οι συνυποψήφιοί του, να τις αναζητήσουν και να συμφωνήσουν σε μία από αυτές».

Σχετικά με ερώτηση περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και αλλαγής καταστατικού σημείωσε πως, «η αλλαγή του καταστατικού απαιτεί τη σύγκλιση του συνεδρίου του κόμματος. Είναι μία από τις επιλογές, η οποία είναι στη διάθεση του προέδρου της ΝΔ, αλλά και των συνυποψηφίων του».

Πηγή: “Το Ποντίκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *