ΕΣΕ Αθήνας: Ημερολόγιο των εργαζομένων 2016- 80 χρόνια από την ισπανική επανάσταση

16-200x300Κυκλοφόρησε και φέτος το ημερολόγιο των εργαζομένων για το 2016, τα έσοδα του οποίου πάνε στο ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας. ακολουθούν λίγα λόγια από το editorial και το τι είναι η ΕΣΕ και το ταμείο αλληλοβοήθειας.

Η Ισπανία διδάσκει: σε αυτούς τους δρόμους, σε αυτή την κοινωνία…
η επανάσταση δεν είναι ουτοπία!

Το Ημερολόγιο των Εργαζομένων θα βρίσκεται και το 2016 στις τσέπες των εργαζομένων. Φέτος οι σελίδες του θα γεμίσουν με ιστορικά γεγονότα, αναλύσεις, φωτογραφίες σχετικά με την Ισπανική Επανάσταση.

80 χρόνια από την ηρωική έφοδο στον ουρανό των Ισπανών εργατών και χωρικών. 80 χρόνια από την επανάσταση που συντρίφτηκε από το λυσσαλέο σκοταδισμό του εθνικισμού-φασισμού, αφού πρώτα υπονομεύθηκε και χτυπήθηκε από τον αντεπαναστατικό συντηρητισμό του αστικο-σταλινικού μπλοκ. 80 χρόνια από την επαναστατική απόπειρα με το βαθύτερο ελευθεριακό κομμουνιστικό περιεχόμενο όλων των αντικαπιταλιστικών επαναστάσεων (κολλεκτιβισμός-αυτοδιαχείριση).

Μελετάμε την ηρωική αυτή περίοδο και αντλούμε διδάγματα για τους δικούς μας αγώνες. Ο θρίαμβος και η τραγωδία της ισπανικής επανάστασης είναι χρήσιμη εμπειρία για την προσπάθεια των συνειδητών εργατών να χαράξουν τους δικούς τους ανατρεπτιούς δρόμους.
Σήμερα που η ελπίδα του “πρώτη φορά Αριστερά” ξεθώριασε τόσο γρήγορα, αφήνοντας πίσω της απογοήτευση, αποπροσανατολισμό και ένα 3ο Μνημόνιο, σήμερα που τα αριστερά αντεργατικά μέτρα φέρνουν περισσότερη φτώχεια, σήμερα είναι η ώρα να προβάλουμε ένα άλλο όραμα: οι εργαζόμενοι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν χρειαζόμαστε σωτήρες, ούτε δεξιούς ούτε αριστερούς. Η λύση βρίσκεται στην Αντίσταση, την Αλληλεγγύη, την Αυτοοργάνωση. Τώρα που η κάλπικη ελπίδα φεύγει, οι αγώνες πρέπει να έρθουν. Το μέλλον δεν ανήκει στους “Τσίπρες”, τις “Μέρκελ”, τους “Παναγόπουλους”. Το μέλλον δεν ανήκει ανήκει στα αφεντικά και στα κέρδη τους. Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της εργασίας. Ανήκει στη νεολαία, τη γενιά του voucher, του part-time, της εκ περιτροπής εργασίας. Το μέλλον ανήκει στους απόκληρους στους οποίους προσφέρετε μια ζωή που κινείται ανάμεσα στην ανεργία και τους μισθούς των 400 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία ένα όπλο έχουν: το μαχητικό αυτοοργανωμένο συνδικαλισμό, το συνδικαλισμό πέρα από κρατικές, εργοδοτικές και κομματικές εξαρτήσεις. Αυτό το όπλο εμείς το λέμε αναρχοσυνδικαλισμό. Απέναντι στα αφεντικά και την κυβέρνηση της Αριστεράς που σαρώνουν εργατικές κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, είναι όσο ποτέ αναγκαίο να απαντήσουμε αναγεννώντας την ταξική οργάνωση και την πάλη. Η δική μας απάντηση είναι η δράση μέσα στα σωματεία βάσης, στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις εργατικές πρωτοβουλίες, η δράση για τον από τα κάτω συντονισμό και την οριζόντια οργάνωση των εργατικών συλλογικοτήτων.

Με την απαίτηση να κερδίσουμε όλα όσα μας αφαίρεσαν, αλλά και όλα όσα μας ανήκουν… με το δίκαιο αίσθημα ότι δεν βολευόμαστε με τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση ενός καινούριου κόσμου… με τη γνώση και την εμπειρία που μας προσφέρει η ιστορία των 200 χρόνων του εργατικού κινήματος, συμβάλλουμε στο να χτιστεί ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα, μαζικό και ανατρεπτικό. Με αισιοδοξία και σιγουριά συνεχίζουμε τον αγώνα “ξεκινώντας από την αρχή”, ώστε αυτό που άρχισαν οι ένοπλοι Ισπανοί εργάτες, 80 χρόνια πριν, να φτάσει μέχρι τέλους. Η εργατική τάξη του 21ου αιώνα μπορεί να νικήσει και θα νικήσει.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αφού ξεπεραστεί ο καπιταλισμός. Η εργατική τάξη του 21ου αιώνα μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί παρά να είναι μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός η αναρχία, ο κομμουνισμός!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
• Χρονολόγιο 1936-1937
• Οι γυναίκες στην Ισπανική επανάσταση
• Κολλεκτιβοποίηση στην εξεγερμένη Ισπανία
• Οι αγροτικές κολλεκτίβες
• Κολλεκτιβοποίηση των Σιδηροδρόμων
• Κολλεκτιβοποίηση στο Τραμ της Βαρκελώνης
• Ο εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο (τα γεγονότα στη Βαρκελώνη το Μάη του 1937)
• Χρονολόγιο 1938-1939
• Έλληνες αντιφασίστες στον Ισπανικό Εμφύλιο
• Ισπανική επανάσταση και εκπαίδευση
• Βιβλιογραφία

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Εδώ και 5,5 χρόνια λειτουργεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης (ΕΣΕ Αθήνας). Η ιδέα για ένα μόνιμο ταμείο αλληλεγγύης γεννήθηκε, όταν στις 31 Οκτώβρη 2009 συγκεντρώσαμε, μετά από μουσική βραδιά, 1060 ευρώ και τα στείλαμε για τα δικαστικά έξοδα των 6 συλληφθέντων μελών της ASI (Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Σερβίας).
Ακολούθησε μια ακόμη μουσική βραδιά στις 15 Μάη 2010. Έτσι συγκεντρώσαμε 561 ευρώ. Αυτά τα χρήματα υπήρξαν η πρώτη μαγιά για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Πρόκειται για ένα ταμείο από το οποίο στηρίζονται αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, δηλαδή εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω απόλυσης, ανεργίας, ασθένειας, ατυχήματος ή άλλου κοινωνικού λόγου, καθώς και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία ή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργιακό βοήθημα). Τα βοηθήματα αλληλεγγύης που συνήθως προσφέρονται είναι της τάξης των 200 ευρώ. Δεν δίνεται από αυτό το ταμείο ενίσχυση σε συλλογικότητες που βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενίσχυση δηλαδή που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της κινητοποίησης (π.χ. προπαγάνδα κλπ). Τέτοιου τύπου κινήσεις αλληλεγγύης καλύπτονται από το τακτικό Ταμείο της ΕΣΕ.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αυτά τα χρόνια, ενισχύεται σε συστηματική βάση με τις προσφορές των φίλων και των συναγωνιστών, με συνδρομές που καταβάλουν μέλη της ΕΣΕ Αθήνας, με τα έσοδα από την έκδοση του «Ημερολόγιου των Εργαζόμενων» και με τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις.

Προβαίνουμε σε κινήσεις οικονομικής στήριξης συναδέλφων μετά από συζήτηση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕ Αθήνας, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση που προτείνεται.

Από τον Μάη του 2010 μέχρι και τις 31/10/2015, έχουν συνολικά διατεθεί 8152 ευρώ. Ανάμεσα στις ενισχύσεις που δόθηκαν, ξεχωρίζουν όσες δόθηκαν σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις και όσες δόθηκαν για τη στήριξη αγωνιστών, εργαζομένων, μεταναστών μετά από δημόσιο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυσή τους.

Αναφέρουμε τις εξής:
– στους απεργούς στα ζαχαροπλαστεία BLE στη Θεσ/κη
– στους απεργούς της ελληνικής Χαλυβουργίας (Ασπρόπυργος)
– στους απεργούς στη PHONEMARKETING
– στους εργάτες της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. (Θεσσαλονίκη)
– στο απεργιακό ταμείο της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι)
– για το σύντροφο Πάνο Βήχο που έδωσε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από κοντά μας
– στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν για τη συντρόφισσα Εμινέ (πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία) που έμεινε αρκετούς μήνες στις ελληνικές φυλακές
– για τον Γαβριήλ Α. (τον χτυπημένο στο μάτι διαδηλωτή της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Κερατσίνι – Σεπτέμβρης 2013)
– στις απολυμένες Καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών
– στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» (Χαλάνδρι)
– για τους Σύριους πρόσφυγες που πραγματοποίησαν πολυήμερη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος
– για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου από το Μουσικό Καφενείο (Νέα Σμύρνη)
– στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής για τα δικαστικά έξοδα των συλληφθέντων κατά την κλαδική απεργία στο χώρο του Βιβλίου και το χτύπημα της αστυνομίας έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
– για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση “ΝΟΣΤΟΣ”
– σε απολυμένη συναδέλφισσα από τον κλάδο του Επισιτισμού
– για την ενίσχυση κοινωνικών κέντρων σε δύο γειτονιές της Αθήνας που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες
– ως συμβολή στα έξοδα αποστολής του ρουχισμού που συγκέντρωσε το Αυτόνομο Στέκι για τους πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Λέρου
– για τον κακοποιημένο από τον εργοδότη του Αιγύπτιο μετανάστη Ουαλίντ Ταλέμπ (Σαλαμίνα)
– στο Ταμείο Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους
Πολλές ακόμη ενισχύσεις δόθηκαν “σιωπηλά” (χωρίς δημοσιοποίηση) σε εργαζόμενους και μετανάστες μετά από πρόταση που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη συνέλευση της ΕΣΕ Αθήνας.

Πέρα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η ΕΣΕ συγκέντρωσε χρήματα για τον αγώνα των απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Αξιοποιώντας τα κουπόνια που κυκλοφόρησαν από το Συντονιστικό τους, συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε 1783 ευρώ.
Η ΕΣΕ Αθήνας αποφάσισε σε συνέλευσή της να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Αποφάσισε να ανοίξει αυτή την προσπάθεια, απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη της ΕΣΕ σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε όποιο συνάδελφο και φίλο θέλει και μπορεί, να γίνει συνδρομητής στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Επειδή δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες (άλλοι είναι άνεργοι, άλλοι ημι-απασχολούμενοι, άλλοι φοιτητές), αποφασίσαμε να υπάρχουν 3 ειδών ετήσιες συνδρομές: 15 ευρώ, 30 ευρώ, 60 ευρώ. Ο καθένας προσφέρει με βάση τις δυνατότητές του. Οι συνδρομές μπορούν να καταβληθούν και τμηματικά σε 2-3 δόσεις. Για την είσπραξη των χρημάτων κόβεται απόδειξη.

Καλούμε όλους τους συντρόφους και συναδέλφους να συμβάλουν, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευρύτητα και αποτελεσματικότητα. Ας βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στο μάζεμα χρημάτων (με εγγραφή νέων συνδρομητών, με εκδηλώσεις ενίσχυσης, με διακίνηση ατζέντας και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο). Ας υπάρξει όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή και στη διαδικασία των αποφάσεων (με προτάσεις για κατανομή των βοηθημάτων αλληλεγγύης, για εκδηλώσεις κλπ). Σκέψη μας είναι να υπάρξουν ειδικές ανοιχτές συνελεύσεις της ΕΣΕ Αθήνας, όπου θα συζητιούνται τα σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Έχουμε συνείδηση πως οι ανάγκες για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια είναι μεγάλες και συνεχώς θα μεγαλώνουν. Έχουμε συνείδηση πως το ταμείο μας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, πως η στήριξη που δίνουμε μπορεί να έχει απλά ένα συμβολικό χαρακτήρα. Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή την άνιση μάχη, παράλληλα με τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στα διάφορα μέτωπα της ταξικής πάλης. Προτρέπουμε όλες τις συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος να συστήσουν Ταμεία Αλληλοβοήθειας.

Στηρίξτε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας.
Γίνετε συνδρομητές στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
Για το σκοπό αυτό ελάτε σε επαφή με τα μέλη της ΕΣΕ.
Εισφορές για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μπορούν να κατατίθενται
και στην Τράπεζα Πειραιώς
Τραπεζικός Λογαριασμός: 5087-070937-715
IBAN: GR86 0172 0870 0050 8707 0937 715
BIC: PIRBGRAA

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

(αποσπάσματα από το καταστατικό της ΕΣΕ)

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) αποτελεί ένωση εργαζομένων που ασκεί συνδικαλιστική δράση με βάση τις αρχές του ελευθεριακού συνδικαλισμού.

Η ΕΣΕ θεωρείπως το μέλλον της κοινωνίας ανήκει στον κόσμο της εργασίας. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, όμως είναι αποκλεισμένοι από αυτόν. Η κοινωνική απελευθέρωση είναι αναγκαία και επιτακτική. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Η ΕΣΕ θεωρεί και δική της κληρονομιά την ιστορία του εργατικού κινήματος, την ιστορία του κινήματος της κοινωνικής χειραφέτησης. Εμπνέεται από την πλούσια εμπειρία του αναρχοσυνδικαλισμού και του επαναστατικού συνδικαλισμού. Αντλεί διδάγματα από την πείρα των κοινωνικών επαναστάσεων και ιδιαίτερα από τις ελευθεριακές τους τάσεις. Αποτελεί παράδειγμα για μας η δράση της CNT στο πλαίσιο της Ισπανικής Επανάστασης (1936-1939). Οι ιδέες του ελευθεριακού συνδικαλισμού δεν είναι κάτι το πρόσκαιρο, έρχονται από πολύ μακριά και πάνε πολύ μακριά.

Σκοπός της ΕΣΕ είναι η ανάπτυξη ενός διαφορετικού συνδικαλισμού, οριζόντιου, αντιιεραρχικού, αυτοδιαχειριστικού, ταυτόχρονα διεκδικητικού και επαναστατικού. Επιτακτικήείναι η ανάγκη συνολικής ρήξης με τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Η ΕΣΕ θέτει ως έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους της τη δημιουργία μιας Ελευθεριακής Συνομοσπονδίας Εργασίας. Σκοπός της ΕΣΕ είναι η κατάργηση όλων των ταξικών και ιεραρχικών διακρίσεων στην κοινωνία. Κανένα προνόμιο για κανέναν δεν είναι αποδεκτό. Σκοπός της ΕΣΕ είναι η προβολή της ιδέας ότι η ομοσπονδιακή και οριζόντια δομή, εκτός από εργαλείο αποτελεσματικής συνδικαλιστικής δράσης, είναι μια πρόταση οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας.

Η ΕΣΕ συγκροτείται ομοσπονδιακά, βασιζόμενη σε τοπικές και κλαδικές ενώσεις. Λειτουργεί με συνελεύσεις και συνδιασκέψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *