Όταν η «Αυγή» κάνει πρωτοσέλιδο τον Λεβέντη…

12295422_915484261840082_3891808145595366988_nΤο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι –με πολιτικά καθόλου τιμητικό, αν όχι ατιμωτικό- τρόπο «ιστορικό». Και μόνο οι φωτό με τους ηγέτες του παλιού μνημονιακού συρφετού και με την προσθήκη του… Λεβέντη, που γίνεται έτσι επίσημος συνομιλητής του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταλυτική ως προς τον πολιτικό της συμβολισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε στις εκλογές -από τις οποίες απέχουμε μόλις δύο μήνες!- με σημαία του το «παράλληλο πρόγραμμα» και τα «ισοδύναμα» μέτρα, που υποτίθεται ότι θα απάλυναν και σε κάποιο βαθμό θα αντιστάθμιζαν τις οδύνες του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αυτοδυναμία, για να «μην έρθει η Δεξιά» και τα παλιά μνημονιακά κόμματα ξανά στην κυβέρνηση – και οι ψηφοφόροι τού την εξασφάλισαν.

Μόλις δύο μήνες αργότερα, δεν έχει μείνει τίποτε απ’ όλα αυτά! Το «παράλληλο πρόγραμμα» εξαερώθηκε και τα ισοδύναμα μέτρα αναζητούνται επί ματαίω. Επαληθεύτηκε αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει: αν μπεις στο μνημονιακό μονόδρομο, δεν υπάρχει διαφυγή, παρά μόνο η «ευθεία» που οδηγεί στο τέρμα – η λογική του μνημονιακού κατήφορου είναι ο πάτος.

Στην πρώτη δοκιμασία σε μια Βουλή με τερατώδη μνημονιακή πλειοψηφία, η κυβέρνηση τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε με 153 βουλευτές. Αμέσως μετά, με τον ίδιο αδίστακτο τρόπο που τον Ιούλιο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε ΝΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε τις προεκλογικές κορόνες περί αυτοδυναμίας (που υπάρχει) και «πάλης» για να μην έρθει η Δεξιά και τα μνημονιακά κόμματα, και ανέλαβε «αποφασιστικές» πρωτοβουλίες απευθυνόμενος στα παλιά μνημονιακά κόμματα και καλώντας τα σε «συνεννόηση» και «συμπαράταξη» για το Ασφαλιστικό. Με τι στόχο; Ο διακηρυγμένος στόχος είναι οι υποτιθέμενες «εθνικές κόκκινες γραμμές» για το Ασφαλιστικό. Πρόκειται για αδίστακτο ψέμα, καθώς η προεκλογική απάτη του «παράλληλου προγράμματος» εκφυλίζεται τώρα σε γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα: όλες οι πληροφορίες λένε πως όχι μόνο έχουν πέσει όλες οι «κόκκινες γραμμές» (αν υποθέσουμε ότι αυτές υπήρχαν, αφού το μνημόνιο έχει αναλυτικές δεσμεύσεις), αλλά έχει κλείσει και η συμφωνία! Άλλωστε, με αυτό ακριβώς το εχέγγυο, ότι δηλαδή έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές το «πακέτο» του Ασφαλιστικού, αυτοί χαλάρωσαν το χρονοδιάγραμμα ψήφισης των μέτρων, μεταθέτοντας τα πιο σκληρά για το διάστημα μετά τις εκλογές.

Τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά:

tsiiprasleventis21. Η προεκλογική υπόσχεση έχει διαψευστεί πανηγυρικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα «κανονικό» μνημονιακό κόμμα με όλη τη σημασία της λέξης. Κάτι περισσότερο: οι «ανάγκες» της μνημονιακής διακυβέρνησης οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη αποσάθρωση. Πολύ σύντομα θα οδηγήσουν και στο «ξεπέρασμά» του, την περιθωριοποίησή του, καθώς από αυτή τη μνημονιακή Βουλή θα μαγειρεύονται διαφόρων ειδών συναινέσεις και συγκυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη όλων των μνημονιακών κυβερνητικών κομμάτων: θα «καεί», όπως «κάηκαν» και τόσες άλλες εφεδρείες του συστήματος.

2. Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στα άλλα μνημονιακά κόμματα για «συνεννόηση» ισοδυναμεί με κάλεσμα για συγκυβέρνηση μαζί τους. Ανεξαρτήτως του πότε αυτό θα εκφραστεί και τυπικά με τη διεύρυνση» της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει. Μπήκαμε στην περίοδο που με αυτή την κατά συντριπτική πλειοψηφία μνημονιακή Βουλή θα επιχειρηθούν όλα τα «μαγειρέματα» -κυβερνητικά και άλλα- για να υλοποιηθεί πάση θυσία το τρίτο μνημόνιο.

3. Αν μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει λόγος για κάποιου είδους αυταπάτες, τώρα κανείς και καμιά δεν έχει αυτό το ελαφρυντικό! Όποιος/α, ύστερα και απ’ αυτό, σηκώσει το χέρι για να πει ΝΑΙ στο Ασφαλιστικό που θα έκανε και τον Σπράο να κοκκινίσει από ντροπή, όποιος δεν ντρέπεται να συμπαραταχθεί με τον Λεβέντη για την οριστική κατεδάφιση μιας ιστορικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, έχει περάσει οριστικά απέναντι, στο αντίπαλο στρατόπεδο, και θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως τέτοιος/α!

4. Η πρόωρη αστάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και επομένως η πρόωρη είσοδος στην «οικουμενική διακυβέρνηση», είναι μια στιγμή αδυναμίας για το αστικό μνημονιακό σύστημα. Η εφεδρεία ΣΥΡΙΖΑ «καίγεται» πολύ νωρίς, η ΝΔ διέρχεται διαλυτική κρίση, το Ποτάμι παλεύει για την επιβίωση, το ΠΑΣΟΚ επίσης είναι στο όριο της επιβίωσης. Δεν υπάρχει ίσως πιο εύγλωττη απόδειξη της αδυναμίας του αστικού – μνημονιακού συστήματος από το γεγονός ότι η «Αυγή» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της τον Λεβέντη…

Αυτές οι εξελίξεις μας καλούν να δώσουμε μια απάντηση. Το κίνημα αντίστασης και η Ριζοσπαστική – Αντικαπιταλιστική Αριστερά πρέπει να «αδράξουν της στιγμή» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραπατάει, και να μετατρέψουν αυτή την αδυναμία σε ευκαιρία αντεπίθεσης. Όχι για να δώσουμε μια μάχη για την τιμή των όπλων, αλλά για να μπ0λοκάρουμε την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Πηγή: Πάνος Κοσμάς – .rproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *