Απόφαση Δ.Σ Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ

apergiaΣυνάδελφοι και συμπολίτες,

Είναι πια προφανές ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως και το ΕΣΥ στο σύνολό του, βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες συγκυρίες της ιστορίας του.

Οι περικοπές των κονδυλίων για την Υγεία που εφαρμόστηκαν ως το 2014 και που οδήγησαν σε σχεδόν μηδενικές προσλήψεις και σε περικοπές των υπερωριών, είναι πολύ δύσκολα αντιστρέψιμες και έφεραν τελικά το ΕΣΥ σε κατάσταση αποδυνάμωσης νευραλγικών τμημάτων του νοσοκομείου, με το πρόβλημα να κορυφώνεται στο ΤΕΠ και στην κάλυψη της εφημερίας στο σύνολό της.

Τα δεδομένα με λίγα λόγια έχουν ως εξής:

·    Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι πια είδος υπό εξαφάνιση. Η χειρουργική και η ορθοπεδική κλινική αδειάζουν και δεν υπάρχουν νέοι υποψήφιοι στη λίστα αναμονής. Οι συνθήκες εργασίας και η απουσία προοπτικής για απορρόφηση στο ΕΣΥ οδηγούν τους νέους γιατρούς σε κεντρικά νοσοκομεία και στο εξωτερικό.

·    Όσοι ειδικευόμενοι έχουν απομείνει καλούνται να εφημερεύουν πέραν του νόμιμου ορίου.

·    Ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής καλούνται να καλύψουν ό,τι κενά δημιουργούνται, χωρίς να ενδιαφέρει την διοίκηση, η δομημένη τους εκπαίδευση.

·    Και όταν τα κενά δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν, παρά μόνο με «κλωνοποίηση», η λύση που επιβάλλει η διοίκηση είναι η εξής παράνοια:

*     Χρειαζόμασταν 2 ειδικευόμενους χειρουργούς στην εφημερία και δεν τους έχουμε; Δεν πειράζει, τώρα φτάνει και ο ένας! Που βέβαια αν συνοδεύσει περιστατικό σε διακομιδή ή μπεί ως βοηθός σε χειρουργείο, μένει ο κανένας!

*     Χρειαζόμασταν 1 ειδικευόμενο στην ορθοπεδική στην παιδιατρική και δεν έχουμε κανέναν; Δεν πειράζει, ας βάλουμε 2 ειδικούς  ή έναν ειδικό μόνο του! Μεγάλος γιατρός είναι , θα τα καταφέρει!

*     Χρειζόμασταν ΩΡΛ, νευρολόγο, ακτινολόγο και δεν έχουμε; Δεν πειράζει, μπορούμε και χωρίς αυτούς!

Η διοίκηση δεν μπορεί να πιστεύει ότι αυτός ο τρόπος προσφοράς υπηρεσιών υγείας είναι αυτός που αξίζει στο λαό του Ρεθύμνου και σε γιατρούς που 10, 20 ή και 30 χρόνια υπηρετούν αυτό το νοσοκομείο.

Αυτές οι συνθήκες επίσης δεν μπορούν να πείσουν τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στον τόπο τους και να έρθουν για ειδίκευση στο νοσοκομείο μας. Μην ξεχνάμε ότι οι ειδικευόμενοι είναι ο κυματοθραύστης της εφημερίας, καθώς δεν υπάρχει σοβαρή διαλογή των επειγόντων από τα μη επείγοντα περιστατικά και κανένας ιθμός από την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Καλείται, λοιπον, κάποιες φορές 1 και μόνο γιατρός (ίσως και 60 ετών) να κάνει διαλογή, ΤΕΠ, να έχει την ευθύνη μιας κλινικής με νοσηλευόμενους και να ρυθμίζει ή και να συνοδεύει διακομιδές.

Το παιχνίδι δεν μπορεί να παιχτεί απλά με ανακάτεμα της τράπουλας, όταν από την τράπουλα σου λείπουν τα μισά χαρτιά! Και αυτό είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, που πραγματικά παρέλαβε ένα πλήρως αποδιοργανωμένο σύστημα υγείας. Με κενά επικίνδυνα και τρομακτικά, με οφειλές σε ασύλληπτα μεγέθη και που σταδιακά προσπαθεί να καλύψει με μαζικές προσλήψεις επικουρικών και αγροτικών γιατρών

​, παράταση της θητείας όλου του επικουρικού προσωπικού​

και ενίσχυση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά την έναρξη εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής

​ κατά 85 εκατ. ευρώ​

. Είναι

​επίσης ​

η πρώτη φορά που υπάρχει σχεδιασμός κάλυψης του ανθρώπινου δυναμικού με προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η απαίτηση όλων είναι η Υγεία να ​είναι​ πραγματικά η 1η προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Να γίνει άμεσα αποπληρωμή των δεδουλευμένων της τελευταίας 3ετίας, ως κίνηση καλής θέλησης για να ​ μπορούμε να​ συνεχίζουμε να στηρίζουμε το σύστημα.

Να γίνουν άμεσα όσες ενέργειες μπορούν να φέρουν νέους γιατρούς χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού, όπως οι μετατροπές θέσεων ειδικευομένων από «άγονες» ειδικότητες σε ειδικότητες με αναμονή, βλέπε παιδιατρική.

Μα πάνω απ΄όλα, να ξεκινήσουν οι ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ και σε μόνιμο προσωπικό

Σημειώνουμε ότι για το 2015 το νοσοκομείο μας δικαιούται ΜΙΑ (1) πρόσληψη μόνιμου γιατρού.

Καλούμε τον ιατρικό κόσμο και το λαό του Ρεθύμνου να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην Υγεία και στην αξιοπρεπή εργασία και να είναι «φύλακες» του νοσοκομείου και των ανθρώπων του.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΓΣΕΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  3​ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *