Αφιέρωμα: «Το “ήσυχο” ολοκαύτωμα: 50 χρόνια από τις σφαγές της Ινδονησίας»

image002Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει αφιέρωμα

«Το ήσυχο ολοκαύτωμα:

50 χρόνια από τις σφαγές της Ινδονησίας»

***

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ.

εκδήλωση – συζήτηση με τους:

Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος

Δημήτρης Λένης, ερευνητής

50 χρόνια κλείνουν φέτος από τα καθοριστικά γεγονότα του 1965 στην Ινδονησία, όταν με δυτική υποστήριξη, το στρατιωτικό πραξικόπημα κατέσφαξε έναν ως σήμερα απροσδιόριστο αριθμό μελών (ή απλώς συμπαθούντων) του κομμουνιστικού κόμματος. Οι ως τώρα ενδείξεις μιλούν για 500.000 μέχρι πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Η σφαγή όχι μόνο δεν καταλογίστηκε ποτέ, αλλά αντίθετα θεωρείται από την επίσημη προπαγάνδα της χώρας ως ένα σημαντικό, θετικό  γεγονός στην ιστορία της. Η «Δύση» πάλι, μετά από την ανακούφιση που έδειξε τότε για τα γεγονότα, σιώπησε – δίνοντας έτσι χώρο στο σκληρό στρατιωτικό καθεστώς της χώρας να εγκαταστήσει τον πιο σκληρά εκμεταλλευτικό καπιταλισμό σε όλη την άπω Ανατολή. Η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής, διοργανώνει συζήτηση στις για την ιστορική σημασία των γεγονότων, τις αιτίες τους και τα ευρύτερα αποτελέσματά τους.

***

Τη συζήτηση θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας

«Jagal, The Act of Killing»

Τζ. Όπενχάιμερ (2012)

Κάνοντας ένα από τα πιο περίεργα κινηματογραφικά πειράματα της ιστορίας, ο σκηνοθέτης της «πράξης του φόνου» έδωσε σε μερικούς από τους δολοφόνους του 1965, που σήμερα είναι αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας που για τίποτε δεν έχουν να απολογηθούν, τα μέσα να αναπαραστήσουν οι ίδιοι σε φιλμ όχι μόνο τις εκατοντάδες φόνων που διέπραξαν με τα χέρια τους, αλλά και τις ιδέες τους, τα όνειρά τους, τους εφιάλτες τους για τα γεγονότα, την ίδια την αυτοσυνείδησή τους (και εθνική συνείδηση της χώρας τους). Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό (και σουρεαλιστικό). Και είχε και ως συνέπεια την έναρξη ενός διαλόγου για τη σφαγή σε αυτήν την ιδιότυπη χώρα.

Διαβάστε το άρθρο του Τάσου Κωστόπουλου Το ξεχασμένο ολοκαύτωμα στην Εφημερίδα των Συντακτών

***

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, 8:30 μ.μ.

προβολή της ταινίας:

«Senyap: Η Όψη της Σιωπής»

Τζ. Όπενχάιμερ (2014)

Η Όψη της Σιωπής δεν έχει τον ακραίο, σουρεαλιστικό χαρακτήρα της «πράξης του φόνου», αν και αποτελεί τη συνέχειά της. Σε αυτήν πρωταγωνιστές είναι τα θύματα των φρικαλεοτήτων τα οποία, υπό το πέπλο της ανωνυμίας – 50  χρόνια μετά! – αφηγούνται τη δική τους πλευρά όχι τόσο για τα γεγονότα τα ίδια, αλλά για το πώς είναι να ζεις σε μια χώρα χωρίς τύψεις όπως η Ινδονησία. Αν και χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους, η ταινία δεν είναι λιγότερο συγκλονιστική από την Πράξη του φόνου.

Δείτε εδώ την εκδήλωση στο facebook

Σας περιμένουμε!

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 και Μαυρικίου, Αθήνα (Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *