Τραμπούκος δικηγόρος της Χρυσής Αυγής. Αποχώρησε η Πολιτική Αγωγή από την δίκη

roupakias-diki-xa-630_0Συνεχίστηκε σήμερα για 35η μέρα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Αρχικά έγινε σχολιασμός της κατάθεσης της Δήμητρας Ζώρζου, η οποία ολοκληρώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής ασκήθηκε κριτική στις ερωτήσεις που έθεσε η πλευρά της υπεράσπισης στη Ζώζου. «Η υπεράσπιση προσπάθησε να κλονίσει την αξιοπιστία της μάρτυρα, όμως στην πραγματικότητα οι αναρτήσεις της στο facebook ενισχύουν την αξιοπιστία της καθώς αποδεικνύεται ότι αυτή παρέστη στο χώρο.

Πολιτική αγωγή – Τζέλης: Κατάθεση πλήρης, εμπεριστατωμένη και μεστή – Επιχειρήθηκε προσωπική επίθεση από την υπεράσπιση με αφορμή σχόλια στο facebook

Πολιτική αγωγή – Καμπαγιάννης: Δεν αμφισβητείται η παρουσία της στον χώρο της δολοφονίας – Η Ζώρζου κατεδάφισε την υπερασπιστική γραμμή Ρουπακιά περί συμπλοκής – Έδρασε ως αληθινός πολίτης

Πολιτική αγωγή – ΠΑΜΕ: Από την κατάθεση Ζώρζου αποδεικνύεται ο στρατιωτικός χαρακτήρας της Χ.Α. – Ενήργησε ως Τάγμα Εφόδου

Αμφισβήτηση

Από την υπεράσπιση υποστήριξαν ότι υπήρξαν κραυγαλέες αντιφάσεις της μάρτυρας και υπέδειξαν στο δικαστήριο να αντιμετωπίζει «με τον δέοντα τρόπο» παρόμοιες περιπτώσεις εξηγώντας ότι «υπάρχει η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης όταν έχουμε φαινόμενα παραπλάνησης του δικαστηρίου».

Υπεράσπιση Αναδιώτη: Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει μια μάρτυς που δηλώνει βαθιά πολιτικοποιημένη – διακατέχεται από φανατισμό και εμπάθεια – δεν ήταν καν παρούσα.

Υπεράσπιση Καζαντζόγλου: Η Ζώζου είναι το είδος του μάρτυρα που δημιουργεί δικαστική πλάνη και μετατρέπει ενίοτε τα δικαστήρια σε όργανα εκδίκησης – έχει σοβαρό πρόβλημα όρασης, δήλωσε πως διακατεχόταν από φόβο.

Υπεράσπιση Βελέντζα: Σε αντιφάσεις υπέπεσε η μάρτυς, επανέλαβε πολλές φορές πως δεν θυμάται – ουδείς μάρτυρας την επιβεβαιώνει – δεν εξήγησε γιατί η παρέα του Φύσσα έμεινε στο σημείο – αναφέρει σε δήλωσή της προ μηνών πως δεν αναγνώρισε τον Καζαντζόγλου ενώ στη συνέχεια καταθέτει διαφορετικά προσπαθώντας να περιγράψει τον συνοδηγό

Υπεράσπιση Τσόρβα: Τα στοιχεία που αναρτώνται στο facebook δεν θεωρούνται προσωπικά δεδομένα – πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η υποκειμενικότητα της μάρτυρα

Υπεράσπιση Αρβανίτη: Τα στοιχεία που έδωσε η Ζώζου δεν έχουν τίποτα κοινό με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι αστυνομικοί –  δεν δεχόμαστε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας

Υπεράσπιση Γρέγου: Επαναλαμβάνει ότι δεν είναι η μάρτυρας αυτόπτης – η μάρτυρας έχει κλονισμένη αξιοπιστία καθώς από τα νέσα κοινωνικής δικτύωσης συνάγεται ότι αυτή πρόσκειται στο ΚΚΕ

Μιχαλόλιας Υιός: Απεδείχθη ότι όχι μόνο αυτή ήταν πολιτικά αντίθετα με τη ΧΑ αλλά εκφράζεται με μίσος και μένος κατά της ΧΑ – προκύπτει η πολιτική της ταυτότητα, ομολόγησε ότι συμμετέχει σε δράσεις του ΚΚΕ- μου διέφυγε να τη ρωτήσω αν γνωρίζει το καταστατικό του ΚΚΕ – η Ζώρζου δεν έδωσε κατάθεση την ίδια ώρα με τους υπολοίπους στο Α.Τ Κερατσινίου αλλά στις 10 το πρωί στη ΓΑΔΑ

Υπεράσπιση Λαγού: Έωλη κατάθεση από στρατευμένη και εμπαθή μάρτυρα – οι αναρτήσεις της στο facebook κατευθύνθηκαν κατά του τρίτου κοινοβουλευτικά κόμματος είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι

Μιχαλόλιας Τάκης: Θεωρούμε το δικαστήριο απολύτως ικανό να κρίνει την αξιοπστία του κάθε μάρτυρα – η αξιοπιστία της κάμπτεται τόσο από εσωγενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες – προέρχεται από ένα κόμμα που έχει αναλάβει εργολαβικώς την αντιμετώπιση της ΧΑ – ο λαός ψήφισε και θέλει τη Χρυσή Αυγή

Υπεράσπιση Παππά: Δεν θα ασχολούμουν με τη μάρτυρα αν η άλλη πλευρά δεν την είχε αξιοποιήσει για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης – κραυγαλέες οι αντιφάσεις της – υπάρχει η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης όταν η μάρτυς ψεύδεται (στο σημείο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από την Πολιτική Αγωγή).

[ Η έδρα του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι το αίτημα της υπεράσπισης για εξέταση της κ. Ζώρζου κατ’ αντιπαράσταση με τον αστυνομικό Ρώτα θα κριθεί μετά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας της υπόθεσης Φύσσα ]

Προτού προχωρήσει η ακροαματική διαδικασία η πρόεδρος έκανε και πάλι σύσταση και στις δύο πλευρές να είναι σύντομες στους σχολιασμούς «γιατί ο χρόνος τρέχει, έχουμε πολλούς μάρτυρες και σε λίγο θα έχουμε πλήρεις αποφυλακίσεις» ]

Στο βήμα του μάρτυρα η Παρασκευή Καραγιαννίδου

Στη συνέχεια προσήλθε για κατάθεση η Παρασκευή Καραγιαννίδου, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Η μάρτυρας, φίλη της Δήμητρας Ζώρζου που κατέθεσε τις προηγούμενες συνεδριάσεις, είπε στο δικαστήριο πως το επίμαχο βράδυ βρέθηκαν με τη φίλη της σε παγκάκι, επί της Παναγή Τσαλδάρη, τη στιγμή που έγινε το περιστατικό.

Όπως είπε, άκουγαν φασαρία, φωνές χωρίς να βλέπουν από πού. Ύστερα από λίγο είδαν την παρέα του Φύσσα, γύρω στα επτά άτομα, να βγαίνουν επί της Τσαλδάρη περπατώντας με ένταση και πίσω τους να ακολουθούν, σαν να τους κυνηγούν, 20 άτομα, μαυροντυμένα.

Κατέθεσε, επίσης, ότι άκουσαν από την παρέα του Φύσσα κάποιος να φωνάζει «τρέξτε», οπότε «τα παιδιά σκορπίσανε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα από αυτήν την παρέα έμειναν πίσω δύο παιδιά και μετά από λίγο ήρθε και ένα τρίτο. «Εκείνη τη στιγμή οι 10-15 από την ομάδα που τους κυνηγούσε άρχισαν να επιτίθενται. Το κάθε παιδί είχε δυο-τρεις από αυτούς που το χτυπούσαν. Γύρω οι υπόλοιποι έκαναν κάτι σαν κλοιό. Κάποιοι από την ομάδα που κυνηγούσε ήταν απέναντι και φώναζαν, δεν θυμάμαι τι, αλλά φαινόταν να προσπαθούν να εμψυχώσουν αυτούς που χτυπούσαν τα παιδιά».

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τα τρία παιδιά από την παρέα του Φύσσα δέχτηκαν δύο επιθέσεις καθώς κάποια στιγμή έφυγαν αυτοί που χτυπούσαν αρχικά και ήρθαν άλλοι εναντίον τους. Μετά από λίγο είδε να προσεγγίζει στο σημείο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και είδε ότι βγήκε ο οδηγός. «Έπιασε ένα από τα παιδιά που χτυπούσαν οι άλλοι, οι οποίοι του άνοιξαν χώρο. Ο οδηγός έπιασε αγκαλιά το παιδί με το αριστερό του χέρι και με το δεξί τον είδα να κάνει κάποιες κινήσεις. Μετά, τον άφησε και πήγε προς το αυτοκίνητό του».

Σε ερώτηση της προέδρου αν της δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο οδηγός γνωριζόταν με την ομάδα που χτυπούσε με τα παιδιά, η μάρτυρας απάντησε: «Γνωρίζονταν σίγουρα. Του άνοιξαν χώρο. Δεν αιφνιδιάστηκαν όταν πλησίασε. Δεν τους φάνηκε περίεργο που πήγε αυτός. Υπήρχε κάποια συνεννόηση ίσως. Δεν έτρεξαν, δεν έφυγαν όταν πλησίασε».

Η μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ πήγε στο αυτοκίνητο και έβγαλε έξω τον Ρουπακιά. Τότε, όπως είπε, «είδα να βγαίνει κάποιος από τη θέση του συνοδηγού, ψηλός, αδύνατος, με κοντό μαλλί. Βγαίνει και μαζί με κανα-δυο ακόμη έριχναν κλοτσιές στον αστυνομικό. Προσπάθησαν πιστεύω να ελευθερώσουν τον οδηγό».

Η πρόεδρος ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι όλοι οι παρόντες κατηγορούμενοι, προκειμένου η μάρτυρας να αναγνωρίσει κάποιον από όλους αυτούς που είδε το επίμαχο βράδυ. Η κ. Καραγιαννίδου τότε είπε ότι εκτός του Ρουπακιά, που τον είχε δει και στο τμήμα, αναγνωρίζει πως «ο κύριος με το μαύρο σακάκι ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του συνοδηγού που είδα», υποδεικνύοντας τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντζόγλου.

Η μάρτυρας τόνισε στην κατάθεσή της πως από όλα όσα είδε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η ομάδα που επιτέθηκε ήταν οργανωμένη, «δεν δρούσε ο καθένας αυτόνομα, ήταν μαυροντυμένοι, ο τρόπος που κινήθηκαν και ο τρόπος που έφυγαν έδειχνε σαν να ήταν συνεννοημένοι πώς θα κινηθούν».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την κατάθεση

  • Είμαστε χρόνια φίλες και συμμαθήτριες με την κ. Ζώρζου. Το βράδυ της 17/09/2013 ήμασταν με τη Ζώρζου και έναν φίλο. Ο φίλος μας μας άφησε στην Τσαλδάρη. Εγώ και η Ζώρζου περπατήσαμε επί της Τσαλδάρη και καθίσαμε στο παγκάκι που βρίσκεται πιο κοντά στην Ξάνθου με πλάτη προς την Τσαλδάρη. Δεν θυμάμαι πολλά αυτοκίνητα να περνάνε. Ακούσαμε φασαρία από την Τσαλδάρη στο ύψος της Κεφαλληνίας, από την απέναντι πλευρά από την οποία καθόμασταν. Αρκετά άτομα, 20-30 που φωνάζουν χωρίς να ξεχωρίζουμε λέξεις.
  • Διακρίνουμε κάποια στιγμή γύρω στα 7 άτομα που περνάνε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πίσω έχουν μείνει γύρω στους 20-30, όλοι με μαύρες μπλούζες. Η διάθεση των πολλών προς τους 7 φαίνεται απειλητική. Ακούω μια φωνή «τρέξτε», αντρική, προερχόμενη από τους 7. Η παρέα σκορπάει και μένουν οι 3. Από τους 20-30 οι 10-15 επιτίθενται στους εναπομείναντες 3. Τουλάχιστον 3-4 από τους 10-15 κρατάνε κράνη.
  • Η αναλογία είναι γύρω στους 1 προς 3 υπέρ των επιτιθέμενων. Γύρω τους υπάρχουν κι άλλα άτομα από τους πολλούς που δείχνουν να εμψυχώνουν τους υπόλοιπους. Υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις μεταξύ των πεζοδρομίων. Στη συνέχεια η ομάδα των επιτιθέμενων «ανανεώθηκε», ήρθαν καινούρια άτομα. Ουσιαστικά υπήρξαν δύο επιθέσεις.
  • Ένα αυτοκίνητο έρχεται τρέχοντας γρήγορα στην Τσαλδάρη. Σταματάει πολύ κοντά στο σημείο όπου εκτυλισσόταν το περιστατικό. Βγαίνει έξω ο ένας, οι παρευρισκόμενοι δεν δείχνουν να αιφνιδιάζονται, αντίθετα κάνουν χώρο στον αφιχθέντα να περάσει. Αυτός φτάνει στον Φύσσα, τον αγκαλιάζει με το αριστερό χέρι.
  • Βγαίνει από το αμάξι ο συνοδηγός και μαζί με άλλους δύο προσπαθούν να πάρουν τον οδηγό από τους αστυνομικούς. Κάποιος από αυτούς ρίχνει κλοτσιές στους αστυνομικούς και στο αυτοκίνητο.

Σε πρότερο χρονικό σημείο η μάρτυρας είχε παρατηρήσει μοτοσικλέτα ΔΙΑΣ να διέρχεται από την Τσαλδάρη. Αφότου ο Ρουπακιάς έχει πλησιάσει τον Φύσσα παρατηρεί αστυνομικούς -έναν άντρα και μια γυναίκα- και ακούει τον Φύσσα να φωνάζει «όχι εμένα, όχι εμένα, με μαχαίρωσε, αυτόν πιάστε» και δείχνει τον οδηγό:

  • Η γυναίκα αστυνομικός ήταν λίγο πιο πίσω και σ’ αυτό το σημείο τρέχει προς τον άλλο αστυνομικό. Τότε φεύγουν τρέχοντας κι αυτοί που προσπάθησαν να απελευθερώσουν τον οδηγό. Στο σημείο μένει μόνο ο οδηγός και οι ΔΙΑΣ. Στο μεταξύ έχουν έρθει κι άλλοι ΔΙΑΣ. Το όλο περιστατικό δεν διήρκεσε πάνω από 10 λεπτά.

(…)

Εισαγγελέας: Με τι τρόπο κυνηγούσαν οι 15 τους 7;

Μάρτυρας: Όχι άναρχα, με τρόπο οργανωμένο

Αν. εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία με την παρέα του Φύσσα μετά το γεγονός;

Μάρτυρας: Όχι, κατευθείαν στο δικαστήριο

(…)

Πολιτική Αγωγή (Τζέλης): Θα χαρακτηρίζατε την επίθεση και τη δολοφονία ενιαίο περιστατικό;

Μάρτυρας: Ναι

Τζέλης: Γνωρίζετε την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Είναι φασίστες, το έχουν πει μόνοι τους

(Η φράση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της υπεράσπισης)

Μάρτυρας: Επιθυμούν την καθαρότητα του έθνους, δεν θέλουν τους μετανάστες, τους αριστερούς, όσους στρέφονται κατά του φασισμού

(…)

Πολιτική Αγωγή: Υπήρχε σωματική επαφή – ξύλο Ρουπακιά-Φύσσα;

Μάρτυρας: Δεν φάνηκε κάτι πέρα από το μαχαίρωμα που έγινε με το δεξί χέρι

Το επεισόδιο που προκάλεσε την αποχώρηση Πολιτικής Αγωγής

Μετά την προγραμματισμένη διακοπή και με το που ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία ο δικηγόρος Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή) ζήτησε τον λόγο και ενημέρωσε την πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο συνήγορος υπεράσπισης Στάθης Καρυδομάτης απώθησε βίαια και χαστούκισε έναν 28χρονο αλλοδαπό δημοσιογράφο καθώς και μια νεαρή γυναίκα που παρακολουθούν τη διαδικασία.

Το περιστατικό είχε ήδη καταγγελθεί στους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέστησαν και στους δύο να προχωρήσουν στην υποβολή μηνύσεων ώστε να κινηθεί σε βάρος του συνηγόρου η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον 28χρονο δημοσιογράφο, Alp Kayserilioglou, ο ίδιος καθώς και η νεαρή κοπέλα στο διάλειμμα της διαδικασίας, προσπαθώντας να περάσουν από τον χώρο που κάθονται οι συνήγοροι υπεράσπισης για να βγουν έξω, δέχθηκαν λεκτική επίθεση από τον κ. Καρυδομάτη, ο οποίος σύμφωνα με τους δύο καταγγέλλοντες απώθησε πιάνοντας από το πηγούνι τον 28χρονο και χαστούκισε την κοπέλα.

Η πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το γεγονός δεν μπορεί να καταγραφεί στα πρακτικά επειδή συνέβη κατά τη διάρκεια της διακοπής (ΚΠΔ 144 Α).

«Ο ξυλοδαρμός και προπηλακισμός Γερμανού πολίτη, που καλύπτει τη δίκη, και Ελληνίδας πολίτη επισφραγίζει τις συνθήκες τραμπουκισμού και τρομοκρατίας με την οποία δρα η συγκεκριμένη οργάνωση. Θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα. Επιθυμούμε να αποχωρήσουμε», ήταν η αντίδραση του κ. Καμπαγιάννη.

Αν και η πρόεδρος τούς συμβούλεψε να μην το κάνουν, η πολιτική αγωγή αποχώρησε και η δίκη διακόπηκε για πέντε λεπτά.

Μετά τη διακοπή η πρόεδρος κάλεσε εκ νέου τη μάρτυρα Καραγιαννίδου, η οποία δήλωσε ότι λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε δεν αισθάνεται καλά και αδυνατεί να συνεχίσει την κατάθεση.

Αν και δικηγόρος από την πλευρά της υπεράσπισης χαρακτήρισε τη στάση της μάρτυρος υποκριτική, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, υποστήριξε ότι δεν έχουν αντίρρηση «να διακοπεί η ακροαματική διαδικασία εφ’ όσον έχει ήδη αποχωρήσει και η Πολιτική Αγωγή».

Η πρόεδρος διέκοψε αφού συνέστησε στην υπεράσπιση να επιδεικνύει αυτό το πνεύμα συνεργασίας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας

 Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *