Ποιος κυβερνά τελικά;

zervos_04-12-15Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ξανά τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών. Οι απειλές για βίαιη αποβολή της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν, η ανακύκλωση των σεναρίων για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, τα δημοσιεύματα ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο αλλά μπορεί να φτάσει ώς το καλοκαίρι μαζί με τους ισχυρισμούς ότι είμαστε «ακυβέρνητη πολιτεία» δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες διαπιστώσεις.

Πέρα όμως από τη σοβαρότητα του θέματος, υπάρχουν και στοιχεία που μοιάζουν περισσότερο με φαιδρότητες. Η εφημερίδα μας αποκαλύπτει σήμερα ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών που επιτηρούν την ελληνική οικονομία, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του στον Ελληνα υπουργό Παιδείας, απειλεί με διακοπή του προγράμματος δανεισμού της χώρας αν δεν αποσυρθούν οι τροπολογίες για την επιλογή διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα μπορούσε να είναι κακόγουστο αστείο. Αλλά δεν είναι.

Εδώ και έξι χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και εφαρμόζονται πολιτικές μνημονίων με αυστηρότατο έλεγχο στην οικονομία της, οι δανειστές έχουν πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι την αντιμετωπίζουν ως προτεκτοράτο.

Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας γίνει συνείδηση ότι εκείνοι κατευθύνουν τα πράγματα, είτε πρόκειται για ζητήματα που προβλέπονται στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μαζί τους είτε όχι. Και δεν το κάνουν από ιδιοτροπία ή από αρνητική διάθεση προς την Ελλάδα και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της. Το κάνουν γιατί αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντά τους.

Η Ευρώπη, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, βρίσκεται σε βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, αλλά οι κρίσεις στον καπιταλισμό δεν ξεπερνιούνται χωρίς πραγματικές πράξεις αλληλεγγύης. Η συνήθης πρακτική είναι ο ισχυρός να φορτώνει τα βάρη της δικής του κρίσης στον αδύναμο.

Αυτό ακριβώς γίνεται με την πολιτική των μνημονίων. Η Ελλάδα πληρώνει ένα μέρος της κρίσης των δανειστών της και εκείνοι με τη σειρά τους θέλουν να διαιωνίσουν αυτή την κατάσταση με κάθε τρόπο. Ακόμη και με απαιτήσεις τύπου Κοστέλο, για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία ποιος θέλει να κυβερνά αυτόν τον τόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *