Άρχισε η δίκη των βασανιστών του Καρέλι

kareli3Ξεκίνησε σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι από βασανιστήρια στις φυλακές Νιγρίτας τον Μάρτιο του 2014.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρίσκονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

Σήμερα οι κατηγορούμενοι είναι παρόντες στην δικαστική αίθουσα, εκτός από έναν, που παρίσταται δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Όταν κλήθηκαν να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση, οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, δήλωσαν ότι αρνούνται τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είπε: «είμαι αθώος», ενώ άλλος σημείωσε: «δεν έχω καμία σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζω».

Η δίκη είχε αναβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν τα αιτήματα αναβολής είχαν πέσει βροχή από πολλούς συνηγόρους υπεράσπισης. Η πρόεδρος τα είχε απορρίψει και αφού ανακοίνωσε την πρόοδο της υπόθεσης, διέκοψε τη διαδικασία για σήμερα, οπότε κληρώθηκαν και οι ένορκοι.

Θυμίζουμε ότι ο Αλβανός βαρυποινίτης τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη και μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του εκεί κι ενώ βρισκόταν στον χώρο αναμονής σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον υπέβαλαν συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Λίγες ώρες αργότερα επήλθε ο θάνατος του Καρέλι.

«Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι», αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών.

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας αριθμεί 65 άτομα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συνάδελφοι των κατηγορουμένων από τις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, όπως επίσης ένας ξάδελφος του θύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι προφυλακισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι πριν καλά καλά παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης.

Για το κατηγορητήριο – καταπέλτη, που είχε συντάξει η ανακρίτρια Σερρών και το οποίο περιγράφει ωμά και καθαρά περιγράφεται με ακρίβεια το χρονικό των βασανιστηρίων δείτε ΕΔΩ.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *