ΣΟΚ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ για τη μεγάλη σφαγή των συντάξεων

image002Με βαθύ νεοφιλελεύθερο πνεύμα και προσομοίωση στους «τρεις πυλώνες» ασφάλισης που εισήγαγε ο Πινοσέτ στη Χιλή του 1973 (εθνικό, κεφαλαιοποιητικό, ιδιωτικό), με άλλοθι και σκηνοθετημένο ντεκόρ τις συναντήσεις του Γ. Κατρούγκαλου με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν τις «διαφωνίες» τους με χαμόγελα και φιλοφρονήσεις, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τις δικές της(!) προτάσεις- ξεκίνημα της χαριστικής βολής στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις.

Παρά την ψεύτικη προπαγάνδα που προηγήθηκε, ότι δήθεν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους-εκβιαστές να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, το σχέδιο που κατατίθεται είναι προϊόν του 3ου μνημονίου και της ρητής δέσμευσης για περικοπές στις συντάξεις 1,87 δις, που ήδη εγγράφτηκαν στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2016. Είναι λοιπόν φανερό, από το σχέδιο που παρουσιάστηκε ότι οι απατηλές κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση και κόκκινες γραμμές για το ύψος των κύριων συντάξεων ήταν και είναι ένα κακόγουστο θέατρο, μια σκηνοθεσία της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με στόχο την κάμψη των αντιστάσεων γι’  αυτό το πραγματικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του χρόνιου μόχθου των εργαζομένων στη χώρα μας και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης

Άλλωστε, με τις κυβερνητικές προτάσεις που ανακοινώθηκαν σφάζονται στην κυριολεξία όσοι θα βγουν στη σύνταξη από 1/1/2016 και μετά καθώς και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι/ες λαμβάνουν σήμερα σύνταξη, παραπέμπονται για «πετσόκομμα» των συντάξεων τους στις «διαπραγματεύσεις» με το «κουαρτέτο» που θα ακολουθήσουν, ενώ ακόμα και με τις σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης θα δουν να μειώνονται οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, μετά το 2018, που τελειώνει το μνημόνιο και έκτοτε η προσωπική διαφορά από το νέο υπολογισμό των συντάξεων θα βαίνει μειούμενη.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική της «σαλαμοποίησης», και την εναλλάσσει με την τακτική «σοκ» τύπου Γιαννίτση. Το κουαρτέτο των εκβιαστών -δανειστών στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, θα αξιοποιήσει τις σφαγιαστικές προτάσεις της κυβέρνησης ως αφετηρία, για να βάλει το χέρι πολύ πιο βαθιά στη τσέπη των νυν συνταξιούχων με στόχο την περαιτέρω και κυνική αφαίμαξη τους. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι μπήκε σε τροχιά μετατροπής των συντάξεων σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Παρά τα ψέματα, τις σκηνοθετημένες διαπραγματεύσεις, την ανελέητη προπαγάνδα, τις πληρωμένες γραφίδες, τα non-paper του Μαξίμου και τις επιδερμικές διαφωνίες της συμπολιτευόμενης μνημονιακής «αντιπολίτευσης», μέτρα-σοκ αποκαλύπτουν οι πρώτες αναγνώσεις του σχεδίου της κυβέρνησης με τις δικές της θέσεις:

  • Από 1/1/2016 μέχρι 31/12/2017περίπου 000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να λαμβάνουν το επίδομα, λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέσα στα αμέσως επόμενα 2 χρόνια, κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε από 1/1/2020 να καταργηθεί εντελώς. Εάν πάρουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας.
  • Οι συντάξεις υπερηλίκων ανασφάλιστων Ελλήνων και ομογενών, ύψους 360 ευρώ το μήνα, επανέρχονται ως Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά με τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που δεν θα το πάρει σχεδόν κανείς.
  • Η εγγυημένη, υποτίθεται, από το κράτος εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που οι περισσότεροι δικαιούχοι θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.
  • Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Πρόκειται για τη «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων. Για τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, αναφέρεται ότι θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους και ότι όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων και των νυν συνταξιούχων. Ωστόσο, μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης και λόγω αύξησης της ποινής κατά 10%επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους/ες η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας, ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναφέρεται στην κυβερνητική πρόταση ότι θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι 31/12/2018, οπότε θα ισχύσουν και για αυτούς οι μειώσεις του κανόνα βιωσιμότητας. Επισημαίνουμε ότι ήδη οι επικουρικές έχουν μειωθεί κατά6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων αυτές θα φτάσουν στο 30%.
  • Αυξάνονται δραστικά οιασφαλιστικές εισφορέςτων ελεύθερων επαγγελματιών και, κυρίως, των αγροτών που τριπλασιάζονται από 7% σε 20%.
  • Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο για την επικουρική ασφάλιση κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 0,5 για τους εργαζομένους, παραμερίζοντας την αρχική κυβερνητική πρόταση για την αύξηση των εισφορών και στις κύριες συντάξεις, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ των συνταξιοδοτικών δαπανών και επομένως προοιωνίζει μειώσεις και στις σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις, μειώσεις οι οποίες θα επιβληθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο» των δανειστών.
  • Ενοποιούνται αναδρομικά από 1/1/2016 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο με άμεσο κίνδυνο πλήρους οργανωτικής παραλυσίας και ταλαιπωρίας έως βασανισμού, των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων, ενώ η διάχυση χρεών και ελλειμμάτων των πιο «προβληματικών» ταμείων θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε λοιπόν, τις νέες μαζικές εκτελέσεις των συντάξεων παλαιότερων και μελλοντικών. Το ερώτημα είναι: τι θα κάνουν τα μελλοντικά «θύματα»; Θα στηθούν μόνα τους στον τοίχο για εκτέλεση ή θα αντιδράσουν για να επιβιώσουν οι ίδιοι και η κοινωνία ; Είναι απολύτως φανερό ότι για το εργατικό κίνημα, τους συνταξιούχους , τη νεολαία και όλη την κοινωνία, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, η μεγάλη κλοπή του μέλλοντός μας, αλλά και η υφαρπαγή των ασφαλιστικών εισφορών, του ιδρώτα και του αίματος δηλαδή όλων των εργαζομένων, στο βωμό της εξυπηρέτησης του ληστρικού χρέους που ετοιμάζεται να διαπράξει η κυβέρνηση, αποτελεί αιτία πολέμου για τον κόσμο της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, όλα τα συνδικάτα, τους συναδέλφους και όλες τις δυνάμεις του αγώνα σε μια πραγματική αγωνιστική πανστρατιά για την αποτροπή της ψήφισης των μέτρων αυτών και την ανατροπή της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλουν ΕΕ-ΔΝΤ και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.

ima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *