Την Παρασκευή ξεκινά νέο απίστευτο μπαράζ δικών για το ΣΜΑ Ευκαρπίας – Γιατί;;;

image002Δίκτυο συλλόγων και φορέων κατά της χωροθέτησης και

κατασκευής του γιγάντιου ΣΜΑ Ευκαρπίας δίπλα στο ΤΙΤΑΝ

“ Την Παρασκευή ξεκινά νέο απίστευτο μπαράζ δικών για το ΣΜΑ Ευκαρπίας – Η τρομοκρατία και η παράνοια συνεχίζονται – Γιατί;;;”

Νέο μπαράζ δικών, ακόμη πιο εκδικητικό και πιο τρομοκρατικό,  για τους αγωνιστές που μάχονται κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας και της καύσης απορριμμάτων και είναι υπέρμαχοι της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου 24 συμπολίτες μας. Είναι η πολλοστή δίκη, που έχει δρομολογήσει η βιομηχανία διώξεων για να σταματήσει τον αγώνα των κατοίκων.

Μετά τη δίκη στις 8 – 1-2016, ακολουθούν και άλλες τρεις, στις 4, στις 25 και στις 29 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα!

Οι συναγωνιστές μας κάθονται στο ¨σκαμνί¨ για να δικαστούν, σύμφωνα με ένα σαθρό κατηγορητήριο, για την τέλεση πράξεων παράνομης βίας ¨από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση¨ μόνο και μόνο επειδή τα οχήματά τους … ¨εθεάθησαν να σταθμεύουν¨,   έξω από το χώρο του εργοταξίου του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Από τους 24, οι 10 έχουν αθωωθεί επανειλημμένα, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια για παρόμοιες ¨πράξεις παράνομης βίας¨ με σκοπό την παρεμπόδιση της κατασκευής του φαραωνικού ΣΜΑ Ευκαρπίας με αλλεπάλληλες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις .

Πρόκειται για μία πραγματική βιομηχανία διώξεων κατοίκων που αγωνίζονται για την αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής , που στόχο έχουν το φρόνημα των κατοίκων. Δυστυχώς η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, αλλά και οι δήμαρχοι της πόλης ¨κωφεύουν¨  για κάτι που είναι συνυπεύθυνοι.

Το ειρωνικό – παράλογο στη δίκη που θα γίνει στις 8-1-2016, είναι ότι μάρτυρας κατηγορίας είναι ο τέως πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ, κ. Ζουρνάς, βασικός υπαίτιος για το μεσαίωνα που ζει η Θεσσαλονίκη, στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, δημιουργός και υπεύθυνος των δυσάρεστων συνεπειών που είχαν και έχουν τα ¨περιβαλλοντικά του έργα¨ ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ΣΜΑ Ευκαρπίας, ανάπλαση της πρώην χωματερής του Δερβενίου και πολλά άλλα.

Το παράλογο λοιπόν είναι ότι βρίσκονται οι συναγωνιστές μας στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντί για αυτόν.Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς.

Βλέπουμε το ζήλο των αρχών να είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν πρόκειται να ¨συρθούν¨  στα δικαστήρια πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον  που προφανώς ¨θίγουν¨  ισχυρά συμφέροντα τρίτων, αλλά από την άλλη μας προξενεί μεγάλη εντύπωση η προκλητική μη συμμόρφωση όλων αυτών των τρίτων που εγκληματούν πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος του περιβάλλοντος.

Δεν είδαμε ποτέ κανένα να συμμορφώνεται (ή και να τιμωρείται) για την ρύπανση και τη μη σωστή ανάπλαση της πρώην χωματερής του Δερβενίου, έργο του πρώην ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης (νυν ΦΟΔΣΑ), ενώ έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος με αποδεικτικά στοιχεία και μηνύσεις στην εισαγγελική αρχή. Πρόσφατα δε δεκάδες αιγοπρόβατα απεβίωσαν πίνοντας από τα ζουμιά της πρώην χωματερής. Το ίδιο ζουμί περνάει κάτω από τα πόδια μας καθημερινά.

Κανείς δεν συμμορφώθηκε (ή τιμωρήθηκε), για ένα άλλο ¨έργο¨ του ΦΟΔΣΑ, την νυν χωματερή του νομού Θεσσαλονίκης, στη Μαυροράχη, που έχει δημιουργήσει μύρια προβλήματα και είναι μια περιβαλλοντική βόμβα.

Κανείς δεν έχει απολογηθεί, γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι έχουν λόγο και ¨γνώση¨ και κόπτονται για το πότε θα γίνει η καύση των απορριμμάτων.

Κανείς δεν έχει απολογηθεί, γιατί ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας δεν έχει κάνει ακόμη την ανάπλαση των πρώην ορυχείων του (νταμάρια) στην Ευκαρπία και πολλά ακόμη, αλλά του ¨χαρίζονται¨ άδειες για να καίει απορρίμματα και απόβλητα. Μάλλον ως ¨ηθική ανταμοιβή¨.

Κανείς δεν έχει απολογηθεί για τις ανοιχτές πληγές που άφησε η Εγνατία Οδός Α.Ε. στην περιοχή της Ευκαρπίας, αλλά δρομολογείται η νέα εξωτερική περιφερειακή που στηρίζεται στον εκ νέου ¨βιασμό¨ της περιοχής.

Από την άλλη όμως η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ¨βομβάρδισε¨ το περιβάλλον της περιοχής με συνεχή φουρνέλα (εκρηκτικά) ισοπεδώνοντας μια πλαγιά 100 στρεμμάτων, 500 μέτρα από τα σπίτια μας. Έτσι απλά χωρίς να ερευνηθεί ποιος φταίει για αυτήν την αστοχία – ¨γκάφα¨ .

Όλο το έργο μία παρωδία, απλά και μόνο επειδή με το ζόρι πρέπει ¨κάποιοι¨ να το κατασκευάσουν είτε για να γλυτώσουν απλά τις ευθύνες είτε για να δρομολογήσουν την πολυπόθητη καύση. Από την πολλαπλάσια διαστασιολόγησή του όσον αφορά τη δυναμικότητά (3 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό), από την απαράδεκτη γεωλογική μελέτη, που δεν είχε προβλέψει ότι σε πρώην λατομείο θα έβρισκαν 120.000 τόνους βράχο, μέχρι ότι καταστρατηγεί την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και το μόνο που κάνει, η συμπίεση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο σκοπός είναι ένας και μόνος… η καύση.

Η απάντηση είναι προφανής. Όταν προσπαθείς σαν διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να κατασκευάσεις ένα τεράστιο ΧΥΤΑ, ένα γιγάντιο ΣΜΑ, να μην αναπλάσεις την πρώην χωματερή, να μην επιδιώκεις την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και να απαξιώνεις το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Απορριμμάτων (ΕΔΣΑ) που αναφέρει για τοπικά σχέδια , μικρής εμβέλειας με σημαία την ανακύκλωση και με παραγκωνισμό της καύσης, τότε προφανώς έχεις άλλα στο μυαλό σου. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το δίκτυο σας καλεί για συμπαράσταση στους αγωνιστές:

Στις δίκες που θα γίνουν στις 8 Ιανουαρίου, στις 4, στις 25 και στις 29 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νικης από τις 9 το πρωί.

Εμείς όμως δεν σιωπούμε , δεν τρομοκρατούμαστε. Συνεχίζουμε να δηλώνουμε το «ΠΑΡΩΝ».

Μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας, λέμε ΟΧΙ στην καύση στερεών απορριμμάτων  στο ΤΙΤΑΝ και στα εργοστάσια καύσης, όχι στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση και στα τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *