Αγώνας παντού – Απεργία Διαρκείας να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό (προκήρυξη της ΟΚΔΕ)

hqdefaultΟΛΟΙ  ΣΤΙΣ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ !

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ  ΤΟ  ΑΝΤΙ–ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου, έστειλε στους δανειστές–τοκογλύφους το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Το σχέδιο αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες/μνημονιακές επιθέσεις, τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια από το 1990 (κυβερνήσεις Κων. Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά–Βενιζέλου) μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, με τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου.

Με το 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί για νέες «μεταρρυθμίσεις» (που θα ισχύσουν από 1.1.2016) για πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012, ενοποιήσεις των Ταμείων και περιορισμό των κρατικών δαπανών προς την Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2015 (0,5 δισ.) και 1% του ΑΕΠ το 2016 (2 δισ.).

Κατά πάσα πιθανότητα, το τελικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί προς ψήφιση, όπως θα το εγκρίνουν οι δανειστές, θα είναι ακόμα πιο σκληρό από το προσχέδιο. Τα μέτρα έως τώρα περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ): Από 1.1.2016, το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και σ’ αυτό εντάσσονται όλα τα υπάρχοντα Ταμεία. Το ΕΦΚΑ θα χορηγεί: α) κύρια σύνταξη, β) εφάπαξ (για όσους ασφαλισμένους υπήρχαν τα αντίστοιχα Ταμεία), γ) παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος, επίδομα ασθενείας/μητρότητας, άδειες κ.λπ.). Το Ταμείο αυτό θα είναιαυστηρά ανταποδοτικής ασφάλισης, δηλαδή οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις εισφορές του καθενός ατομικά. Έτσι καταργείται κάθε κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

2) Οι νέοι άθλιοι κανόνες θα ισχύουν ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους και όχι μόνο για τους νεοασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στις περίπου 25χρονες διαρκείς αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Προβλέπειται επανεξέταση των καταβαλλόμενων συντάξεων και παροχών. Όπου προκύπτουν μειώσεις, η όποια προστασία των συνταξιούχων απ’ αυτές παύει μετά το 2018.

3) Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο, όπου θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή, πιο εκλεπτυσμένα, «ρήτρα βιωσιμότητας». Η ρήτρα, σε συνδυασμό με το βάρος της οικονομικής κρίσης, θα φέρει γρήγορα την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

4) Καταργείται το θεσμοθετημένο κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και προ–μνημονιακά (2009) δεν επιτρεπόταν να δίνονται συντάξεις γήρατος μικρότερες από 660 ευρώ. Ακόμη και ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) όριζε μια κατώτατη σύνταξη. Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, το όριο έγινε πλέον 392,7 ευρώ και τώρα καταργείται τελείως, αφού δεν αναφέρεται πουθενά.

5) Οι προνοιακές παροχές (επιδόματα κατά της φτώχειας ή αντιμετώπισης ειδικών αναγκών, ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας κ.λπ.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές παροχές και δεν θα αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια (παραμονή στη χώρα, ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα), δηλαδή δεν θα δίνονται σε όλους τους δικαιούχους, ούτε θα καταβάλλονται ολόκληρες. Το κράτος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τις μειώνει ή καταργεί. Ειδικά το ΕΚΑΣ (η περικοπή του έχει ήδη αρχίσει) θα χορηγείται μέχρι το 2019 με αυξημένες προϋποθέσεις, προτού καταργηθεί.

6) Από 1.1.2016 η σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης. Η εθνική σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον προϋπολογισμό, δηλαδή δεν θα είναι «σύνταξη» αλλά «προνοιακή παροχή». Ηπλήρης εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ μηνιαία και θα δίνεται μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη νόμιμη παραμονή στη χώρα. Δηλαδή, τα 384 ευρώ θα παίρνουν μόνο οι έχοντες 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, οι έχοντες 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη ή οι έχοντες αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον το 80%. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα 384 ευρώ μειώνονται. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης δεν έχει κατώτατο όριο και υπολογίζεται με βάση τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ η «ανταποδοτική» σύνταξη ενός ασφαλισμένου μετά το 2016 δεν αποκλείεται να ανέρχεται σε μόλις μερικές δεκάδες ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένα κατά ένα μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ… Όλα δείχνουν ότι υπό την καθοδόγηση της Ε.Ε. και των μνημονιακών, παλιών και νέων, οδεύουμε προς συντάξεις των 100–200 ευρώ!

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η κατρακύλα της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Αυτοί που πρόδωσαν το ταξικό και περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, που δεν σεβάστηκαν τους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια και την ΕΕ/Ευρωζώνη, τολμούν να προτείνουν προς τους «θεσμούς» συντάξεις πείνας για τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, καταδικάζοντας παράλληλα την ελληνική κοινωνία μια για πάντα στη φτώχια και εξαθλίωση.

– Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και γειτονιές ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης σε χώρους εργασίας, σχολεία/σχολές, γειτονιές, να διαδώσουμε παντού ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!

– Να προχωρήσουμε σε απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Η διαδήλωση του Σαββάτου 16/1 να είναι μόνο η αρχή. Να καταστρώσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μάχης ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κεντρικές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές, να εργαστούμε για μιαγενική απεργία διαρκείας, την οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (η ΓΣΕΕ το καλοκαίρι είχε συνταχτεί με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη»).

– Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Να αντισταθούμε στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης κοινωνίας με «συντάξεις» των100 ευρώ.

Το ρεφορμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευε ότι όλα θα λυθούν μέσω διαλόγου με τους «εταίρους» της Ε.Ε., με παραμονή στο ζουρλομανδύα του Ευρώ, δίχως διαγραφή του χρέους, αγώνες και αντικαπιταλιστικά μέτρα, απέτυχε. Τα Μνημόνια έχουν επανέλθει δριμύτερα. Μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, πρέπει να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις. ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ  ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Κάτω οι παλιοί και νέοι Μνημονιακοί, κάθε κυβερνησή τους – υπηρέτης των δανειστών, του κεφαλαίου, των πλουσίων. Μόνη λύση, μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, για ν’ ανοίξουμε τον δρόμο για τη μόνη πραγματική εναλλακτική, το Σοσιαλισμό.

ΟΚΔΕ

Μία απάντηση στο “Αγώνας παντού – Απεργία Διαρκείας να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό (προκήρυξη της ΟΚΔΕ)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *