«Πόσοι νεκροί χρειάζονται για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο;»

prosfiges2_1Mε κυρίαρχο αίτημα την πτώση του φράχτη στις Καστανιές του Έβρου και το άνοιγμα των συνόρων ξεκίνησαν χθες οι διήμερες δράσεις που διοργανώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στην Αλεξανδρούπολη.

Οι περίπου 600-700 διαδηλωτές, που ήρθαν με 14 λεωφορεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία.

Η πρώτη μέρα της κινητοποίησης συνεχίστηκε με συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων κινήσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και ομιλίες στο δημοτικό θέατρο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου περιέγραψε το διήμερο των εκδηλώσεων κατά του φράχτη ως μία συντονισμένη διεθνή δράση και επίκαιρη κραυγή αγωνίας όλων όσοι δεν ανέχονται να πνίγονται παιδιά στο Αιγαίο.

Ανακοίνωσε ότι τα αντιρατσιστικά κινήματα έχουν επιλέξει τη 19η Μαρτίου, ημερομηνία συνδεδεμένη, όπως εξήγησε, με την 21η Μάρτη, διεθνή ημέρα του ΟΗΕ κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, ως παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης, ως το μεγάλο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σταθμό αυτού του κινήματος.

Για κατάφορη παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και βάσει της οποίας «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να φτάνει στα σύνορα μιας χώρας και εκεί αν χρειαστεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο ή προστασία για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που η Ελλάδα δεν επιτρέπει από το 2011σε κανέναν απολύτως», έκανε λόγο στην ομιλία του ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος.

Ο Τούρκος ποιητής και διανοούμενος Γιασάρ Μιράτς, εκπρόσωπος του «Μπλοκ Ειρήνης», ανέφερε πως ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που δηλώνει η κυβέρνηση της χώρας του.

Τόνισε πως ο τουρκικός λαός αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων επιθυμεί να μείνει μόνιμα, όπως επισήμανε, στη γείτονα χώρα.

Η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κωνσταντινούπολης,Φαντιμέ Καβάκ σημείωσε ότι «στο όνομα της ασφάλειας της Ευρώπης και όσο αυξάνεται η πίεση στο μεταναστευτικό, μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς τα περάσματά τους ελέγχονται από συμμορίες που συνεχώς αυξάνουν το αντίτιμο του ταξιδιού».

Κατήγγειλε πως εξαιτίας των νόμων ενάντια στο μεταναστευτικό, η πλειοψηφία των μεταναστών εργάζεται στην Τουρκία με πολύ μικρή αμοιβή, χωρίς ασφάλεια, εκπαίδευση και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. «Απαιτούμε λήψη μέτρων για ασφαλή είσοδο και να μην ενοχοποιούν τους μετανάστες», κατέληξε η κ. Καβάκ.

Ο Εμίν Σακίρ, εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής πλατφόρμας στην Τουρκία, περιέγραψε την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα του σημειώνοντας: «Κοιμούνται και ζητιανεύουν στους δρόμους. Μένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να τους αφήνουν να βγαίνουν έξω απ’ αυτά. Οι λίγο πιο τυχεροί μπορούν, αν βρουν δουλειά, να δουλεύουν με 150 ευρώ τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα.

»Καθημερινά δέχονται το ρατσισμό από συγκεκριμένες ομάδες. Το 2015 δέχθηκαν οργανωμένα επιθέσεις από φασιστικές ομάδες. Κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ σ’ άλλους έκαψαν τα σπίτια τους. Βέβαια δεν τιμωρήθηκε κανείς από τους δράστες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Τέλος, κ. Σακίρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του ισχυριζόμενος ότι στοχοποίησε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα στρατόπεδα τρομοκρατών. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως χαρτί διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Γι’ αυτό δέχτηκε να πάρει τα 3 δισ. από την Ευρώπη και να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

»Έκλεισε τα σύνορα σ’ όλους τους Σύρους με αφορμή το ISIS, λέγοντας ότι αυτοί που περνάνε είναι ισλαμιστές. Αυτοί είναι οι λόγοι που περίπου 250.000 Σύροι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ευρώπη» ανέφερε.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για τα σύνορα και διαδήλωση στην περιοχή των Κήπων και των Καστανιών πριν την επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *