Ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του Πειραιά στην Cosco (Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ)

image002Η θλιβερή και θρασεία μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ προχώρησε στην ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη Cosco. Τη διαδικασία επιδοκίμασε και η ΝΔ, που σε επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ένα σωστό πρώτο βήμα, που δικαιώνει την πολιτική που εφάρμοζε ως κυβέρνηση η ίδια.

Το ξεπούλημα του ΟΛΠ ανακοινώθηκε την Τετάρτη 20/1, αφού είχε προηγηθεί ένα όργιο σκανδάλων και μαφιόζικων μεθόδων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της κυβέρνησης και της Cosco, η οποία ήταν σχεδιασμένα η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε πρόταση. Η προσφορά της Cosco έγινε στα 22 ευρώ ανά μετοχή – και αυτό εμφανίζεται σαν κέρδος για το δημόσιο από την κυβέρνηση (καθώς όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία η μετοχή βρισκόταν στα 12,95 ευρώ).

H Cosco πλήρωσε δηλαδή 280 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 51% όλου του ΟΛΠ, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται επίσης η αποβάθρα των κρουαζιερόπλοιων, το καρ τέρμιναλ, η αποβάθρα της ακτοπλοΐας κ.ά. Η κομπίνα της κυβέρνησης και της Cosco βρίσκεται στο ετήσιο ενοίκιο για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, τις οποίες είχε αγόρασε το 2008 (επί Καραμανλή), με συμφωνία όπου έδινε το ενοίκιο κατευθείαν στον ΟΛΠ. Το ποσό ανερχόταν το 2014 σε 36,4 εκ. ευρώ, το 2015 στα 38 εκ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 ήταν 75 εκ. ευρώ και για το 2021 110 εκ. ευρώ. Στο σύνολο της 35ετίας, το εγγυημένο αντάλαγμα θα έφτανε τα 4,3 δισ. Το δημόσιο λάμβανε από τη συμφωνία του 2008 μόνο το 2% επί του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ.

Το 2015, η Cosco πλήρωσε 38 εκ. ευρώ για τις δύο προβλήτες. Επομένως, τα επόμενα 40 χρόνια θα πρέπει να καταβάλλει για τη χρήση των δύο μόνο προβλητών 1.520 εκ. ευρώ περίπου (χωρίς τις προβλέψεις που προκύπτουν από τα έσοδα του λιμανιού). Οι κινέζοι μεγαλοκαπιταλιστές, αγοράζοντας όλο το λιμάνι, καταβάλλουν τα ενοίκια στην ίδια την Cosco, δηλαδή στον εαυτό τους – και με μια απλή αφαίρεση προκύπτει ότι η Cosco κερδίζει τουλάχιστον 1.239 εκ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο, για άλλη μια φορά, είναι ο μεγάλος χαμένος, αφού δεν θα εισπράττει πλέον ούτε τα ενοίκια!

Η Cosco «κλείδωσε» επίσης την αγορά του 16% επιπλέον του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ (για να φτάσει τελικά το 67%) μέσα στα επόμενα 5 χρόνια καταβάλλοντας μόνο 88 εκ. ευρώ επιπλέον.

Το πιο σημαντικό είναι οι εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα, που έχει επιβάλλει ήδη η Cosco στον Πειραιά. Οι παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ οδήγησε σε απώλεια 450 θέσεων εργασίας, κακοπληρωμένους εργαζόμενους και εργασιακές συνθήκες ζούγκλας. Πλέον, θα τις γενικεύσει σε όλο τον ΟΛΠ, ενώ θα επηρεαστούν και δεκάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, που θα είναι πλέον τσιφλίκι των κινέζων μεγαλοκαπιταλιστών.

Οι εργαζόμενοι, στο λιμάνι του Πειραιά και παντού, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί, πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και πείσμα τους αγώνες μας. Για να ακυρωθεί το ξεπούλημα του ΟΛΠ, των αεροδρομίων κ.λπ. – για να σταματήσουμε το επερχόμενο ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει (νερό, λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.ά.) από το δημόσιο πλούτο. Για να εθνικοποιήσουμε τα λιμάνια και όλες τις βασικές υποδομές κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Για να ανατρέψουμε τα Μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα υπηρετεί, μαζί με τους κηδεμόνες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Αγώνας Διαρκείας, Μέχρι τη Νίκη

Για την ανατροπή των Μνημονίων, των νέων και παλιών υποτακτικών τους

ΟΚΔΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *