Πάρτι ακριβών συμβουλών για τα «κόκκινα» δάνεια

ypourgeio_oikonomikon_13Πάρτι ξένων συμβουλευτικών οίκων έχει στηθεί γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων (NPL’s). Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ανοιχτό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι επικεφαλής των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Οι δανειστές επιχειρούν να επιβάλουν την πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι θα δώσουν τα φώτα τους στις ελληνικές αρχές έναντι παχυλών αμοιβών.

Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι θέλουν να επιβάλουν την πώληση μελετών που ήδη υπάρχουν και είναι δωρεάν καθώς έχουν συνταχθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εδώ και πολλούς μήνες.

Επιπλέον απαιτούν, εμμέσως πλην σαφώς, την ίδια μελέτη να κάνουν διαφορετικοί οίκοι, για λογαριασμό διαφορετικού εντολέα (π.χ. ΤτΕ και ΤΧΣ), κάτι που αν συμβεί θα υπάρχει κίνδυνος αλληλεπικάλυψης των μελετών.

Σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, οι θεσμοί θέλουν να εφαρμοστούν μέτρα του Μνημονίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, τα οποία στις αρχές του 2015 οι ίδιοι είχαν απορρίψει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία Ενδιάμεσου Φορέα Ιδιωτικού Χρέους, όταν ακόμα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, προβλεπόταν η υπαγωγή του Φορέα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η πρόταση αυτή, την οποία κατέθεσε και ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, απορρίφθηκε από τους θεσμούς με το αιτιολογικό ότι το ΤΧΣ δεν έχει αρμοδιότητα.

Χάθηκε χρόνος

Πέρασε ένας χρόνος από τότε και οι δανειστές ανακάλυψαν ότι το Ταμείο έχει αρμοδιότητα, η οποία δεν προέκυψε ξαφνικά. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Τώρα λοιπόν οι θεσμοί αποφάσισαν ότι πρέπει να ανατεθεί στο ΤΧΣ η μελέτη για καλύτερο συντονισμό δράσης των τραπεζών και το Ταμείο θα πρέπει να προσλάβει έναν σύμβουλο.

Ουσιαστικά θα πρέπει οι βαριά φορολογούμενοι Ελληνες πολίτες να πληρώσουν έναν ξένο οίκο για να πει αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες είχαν απορριφθεί μετ’ επαίνων από τους δανειστές.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο είχε καταθέσει στους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, πρόταση που περιελάμβανε συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια (δείκτης ΕΒΙΤDA, λόγος χρέους προς πωλήσεις κ.λπ.) ώστε να πιστοποιείται η βιωσιμότητα των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και ολόκληρων κλάδων.

Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να υπαχθούν σε προγράμματα ταχύτατων αναδιαρθρώσεων.

Μάλιστα η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε και επιπλέον πριμοδότηση κλάδων, με βάση τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους, την καινοτομία, τη συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ, τις θέσεις εργασίας κ.λπ.

Και όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, θα ήταν στην αρμοδιότητα του ενδιάμεσου φορέα να τα κρίνει -αντί για τα δικαστήρια-, με τις επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην κρίση του φορέα, αν δεν συμφωνούν με τις προτάσεις των πιστωτών. Οι τράπεζες ή οι πιστωτές θα είχαν βέβαια το δικαίωμα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Αυτά λοιπόν έλεγαν οι ελληνικές προτάσεις στις αρχές του 2015, οι οποίες απορρίφθηκαν και τώρα οι θεσμοί επιστρέφουν στα ίδια. Ωστόσο το κόστος της καθυστέρησης είναι μεγάλο.

Οπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Μαρτίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι το 2016 θα ξεκινήσει η αναδιάταξη του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη.

Μελέτες, μελέτες, μελέτες…

Το περασμένο φθινόπωρο, η Black Rock Solution ανέλαβε ως εξωτερικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μελέτη που εκπόνησε αφορούσε κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων ανά δανειολήπτη και δυνατότητα αποπληρωμής.

Η κατηγοριοποίηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις μπορεί να έχουν δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες.

Η Black Rock Solution είχε επιλεγεί για αντίστοιχες μελέτες και το 2009 και το 2011.

Στρατηγική αντιμετώπισης των ΝPLs πρέπει να καταστρώσει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τραπεζών και την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων για μεγάλα προβληματικά εταιρικά δάνεια.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσταγές του Μνημονίου, το ΤΧΣ θα αναθέσει σε εξειδικευμένο σύμβουλο τη διενέργεια μελέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία επιλογής συμβούλου βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης προσφορών.

Εκ πρώτης όψεως οι δύο μελέτες, αυτή της ΤτΕ και αυτή που θα παραγγείλει το ΤΧΣ, μοιάζει να αλληλοκαλύπτονται.

Μια άλλη μελέτη, που έχει από το καλοκαίρι του 2015 στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει εκπονηθεί από την ιαπωνική Nomura και αφορά τη συνολική στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια.

O ιαπωνικός οίκος έχει προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, ώστε να πιστοποιείται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων η δυνατότητα ενός δανειολήπτη να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών του και όχι μόνο των δανείων του (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).

Πριν από μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η Grant Thornton -Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων- ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής «Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου» που αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με την οικονομική προσφορά του αναδόχου, ανέρχεται στο ποσό των 77.500 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και η εν λόγω δαπάνη βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή: Αρτεμις Σπηλιώτη – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *