Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή για τις εξελίξεις στην πρωτογενή παραγωγή, την ώρα που σε όλη τη χώρα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη τα μπλόκα και τα συλλαλητήρια των αγροτών.
Και η οποία αφορούσε τόσο το πολιτικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του τρόπου που αυτή εφαρμόζεται στη χώρα, όσο και ειδικότερα ζητήματα, όπως είναι η απλήρωτη εξισωτική αποζημίωση του 2015 στους αγρότες του Αιγαίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και οι βουλευτές του κόμματος που μίλησαν κατά την συζήτηση της επερώτησης, τόνισαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η οποία επιταχύνει τη διαδικασία καταστροφής των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Παράλληλα σημείωσαν πως η πολιτική αυτή είναι πλήρως ενταγμένη στο πλαίσιο της ΚΑΠ που είχαν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Παράλληλα τόνισαν ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας, μέσα από την ΚΑΠ και τις κυβερνητικές πολιτικές, διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα, εγχώριων και ευρωπαϊκών.
Κι αυτός είναι ο λόγος που η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.
Αμυντική η μάχη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απάντησε: «Όσοι από μας ψηφίσαμε τη συμφωνία του Ιουλίου με τους θεσμούς, το κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας αποτελεί μονόδρομο.
Το κάναμε ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο γιατί πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητά του είναι συνυφασμένη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού τόσο το καθαρό εισόδημά του (3,8 δις) σε ποσοστό 65%, δηλαδή 2,5 δις, προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις, όσο και η ανάπτυξή του στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛ, άλλο 1 δις περίπου.
Είχαμε λοιπόν να προστατεύσουμε για το χώρο συνολικά 3,5 δις το χρόνο.
Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης ΚΑΠ, είχε θετικές, είχε και αρνητικές.
Εμείς όμως έχοντας πλήρη συναίσθηση των δεδομένων μέσα στα οποία κινείται η οικονομία και ειδικότερα η αγροτική, θεωρούμε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις όποιες δυνατότητες μάς παρέχει».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές, είναι μάχη αμυντική, κι άφησε να εννοηθεί ότι στο μέλλον οι μάχες δεν θα έχουν αυτό το χαρακτήρα. Επίσης μίλησε ότι θα δοθεί και μάχη με τη διαπλοκή που λυμαίνεται τον αγροτικό χώρο.
Η φορολόγηση των αγροτών
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, ο κ. Αποστόλου είπε ότι καθαρό μέσο αγροτικό εισόδημά είναι 2.500 ευρώ, ενώ δίπλα σε αυτό υπάρχουν άλλα 5.000 ευρώ από τις ενισχύσεις.
Επίσης κατηγόρησε το ΚΚΕ πως το αίτημα που θέτει να αυξηθεί το αφορολόγητο των αγροτών στα 30.000 ευρώ κι αυτό να προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, σημαίνει ότι φόρο θα πληρώνει ένας στους 200 αγρότες. Κάτι που σημαίνει ότι το αίτημα αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανένα τρόπο.
Απαντώντας στο αίτημα της μη τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι με αυτό τον τρόπο οι αγρότες θα παραμείνουν αιχμάλωτοι των μεσαζόντων. Κι έθεσε το ερώτημα από πού προκύπτει ότι είναι προτιμότερο για τους αγρότες να φορολογούνται με βάση την ακαθάριστη αξία της παραγωγής τους όταν είναι μικρότερη από 40.000 ευρώ.
Κατά την άποψη του υπουργού, η τήρηση βιβλίων δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να συμψηφίζουν το ΦΠΑ που πληρώνουν με αυτόν που εισπράττουν.
Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις ρυθμίσεις που αυτή περιλαμβάνει, τόνισε ότι ευθύνονται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την συμφωνία. Η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αυτή την συμφωνία, αφού μέχρι το 2017 δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία αλλαγή.
Οι πληρωμές των επιδοτήσεων
Αναφερόμενος στις πληρωμές των επιδοτήσεων, ο κ. Αποστόλου είπε πως η κυβέρνηση βάζει τάξη στο χάος των πληρωμών και θύμισε ότι το Δεκέμβριο πληρώθηκαν 2 δις ευρώ και έκλεισαν εκκρεμότητες των ετών 2008 – 2014. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα. «Είναι ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.
Παρόλα αυτά, καταβλήθηκε έγκαιρα η 1η δόση της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ανέφερε ότι το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπάρχουν κοινοτικοί καταλογισμοί στη χώρα μας για τους χειρισμούς των επιδοτήσεων όταν τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 300 ως 350 εκατ. ευρώ μόνο για τους βοσκοτόπους.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι το 2015 έγιναν οι υψηλότερες απορροφήσεις πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης σε όλη την περίοδο εφαρμογής τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είχε ζητήσει να καταργηθούν όλες οι παρακρατήσεις που γίνονται στις επιδοτήσεις των αγροτών για την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Επίσης ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, στην τοποθέτηση του, θύμισε ότι στους παραγωγούς του Αιγαίου δεν έχει πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015, όπως επίσης δεν έχει πληρωθεί η επιδότηση του 2013 στους βιοκαλλιεργητές.
Παράλληλα η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να πληρώσει 900 εκατ. ευρώ από έργα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, τα οποία θα βαρύνουν το νέο πρόγραμμα.
Τελειώνουν τους μικρούς παραγωγούς
Αναφερόμενος στο Εθνικό Μητρώο Αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα θεωρούν όσοι έχουν εισόδημα άνω του 50% από γεωργικές δραστηριότητες. Έτσι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα είναι περίπου 275.000, όταν σήμερα οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι 720.000 σε όλη τη χώρα.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν ειδική μεταχείριση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κι άφησε να εννοηθεί ότι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στη φορολόγηση και την ασφάλιση.
Για να αποφύγει τις αντιδράσεις έσπευσε να πει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους ασχολούμενους και με τη γεωργία υπόλοιπους κατοίκους της επαρχίας. Η γεωργία είναι μια δραστηριότητα συνυφασμένη με την επιβίωση στην ύπαιθρο.
Το ΚΚΕ δήλωσε πλήρως αντίθετο με αυτό το μέτρο και μάλιστα τόνισε ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κι άλλες εργασίες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.
Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης
1) Η επάρκεια των βασικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων διατροφής, που σημαίνει βελτίωση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων και μείωση της «εξάρτησης» στα τρόφιμα, με πρώτο κριτήριο την υγιεινή και την ποιότητα.
2) Η επίλυση των άμεσων και ώριμων προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας προκειμένου να παραμείνει σήμερα στην παραγωγή ο αγροτικός πληθυσμός με ταυτόχρονη άμβλυνση των επιπτώσεων από τις δεσμεύσεις της «συμφωνίας» και την εφαρμογή του μεταβατικού – παραλλήλου προγράμματος ανασυγκρότησης.3) Ο ανασχεδιασμός της αγροτικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τη μάτια στραμμένη στο μέλλον, όπου σαφώς υπεισέρχεται η ουσιαστική αξιοποίηση του πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ 2014-2020.
Και για αυτή τη μεταρρύθμιση, είπε ο κ. Αποστόλου, δεν έχουν ακούσει τίποτα από αυτούς που έφεραν το χώρο στη σημερινή κατάσταση.
Ενώ θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά «πακέτο Αποστόλου» στη λογική του «πακέτου Χατζηγάκη» δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς υπάρχει σεβασμός στον αγρότη και τον Έλληνα πολίτη.
Αρκετά έχουν χρεωθεί οι επόμενες γενιές.
Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Αποστόλου, είναι υποχρεωμένη, σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτεί άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με επιπτώσεις. «Αυτή την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός, και θα την υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάΠηγή: “Εμπρός”
Αφήστε μια απάντηση