Για να καταλάβουμε


Απ’ ότι μας ενημερώνει το «Βήμα» ήδη έγινε η μοιρασιά στους τραπεζίτες των πρώτων 5 δισ. ευρώ απ τα 28 που θα τους χαρίσει συνολικά η κυβέρνηση.
Απ’ ότι διαβάζουμε στο δημοσίευμα η Εθνική πήρε 1 δισ. ευρώ, η Γιούρομπανκ 900 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 700 εκατ., και η Αλφα Μπανκ 600 εκατ. ευρώ.

Ο Καραμανλής στην βουλή προχτές μας έλεγε ότι «δε χαρίζεται τίποτα σε καμιά τράπεζα». Φαίνετε ότι τα λεφτά αυτά προέρχονται από ..θαύμα του Εφραίμ αλλά ας το προσπεράσουμε.

Μόλις χτες δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες τα κέρδη μίας ακόμα τράπεζας. Της Γιούρομπανκ. (σχετικό σχολιασμό είχαμε κάνει εδώ).
Τα κέρδη, λοιπόν, του ομίλου της τράπεζας Λάτση ανήλθαν, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008, στα 560 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 17,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα του 2007.

Λίγες μέρες μόλις νωρίτερα, είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 23% και ανήλθαν σε 441 εκατ. ευρώ.

Με ανάλογους ρυθμούς, ιλιγγιώδεις, ακόμα και σε εποχές χρηματοπιστωτικής κρίσης, κινούνται τα «αποτελέσματα» των άλλων μεγάλων τραπεζών.

Να προσθέσουμε απλά ότι, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008, η Εθνική είχε καταγράψει υπερκέρδη 835 εκατ. ευρώ (+15%).
Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει να τους χαρίζει ζεστό χρήμα, στο όνομα της στήριξης της “πραγματικής οικονομίας”.

Δηλαδή για να καταλάβουμε, αν οι τραπεζίτες είχαν λιγότερα απ’ ότι έχουν τώρα αστρονομικά κέρδη πόσα θα τους χάριζε η εκσυγχρονιστική μας κυβέρνηση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *