Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης γιορτάζει σήμερα την 1η 100αρα του!

544934_262870897169643_486904364_nΈνα δελτίο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του μπλογκ omnia sunt communia και συνεχίστηκε από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας. Σε σταθερή βάση μεταδίδεται από το αυτοδιαχειριζόμενο, αναρχικό-αντιεξουσιαστικό ραδιόφωνο Ραδιοφράγματα αλλά και πολλούς άλλους αυτοδιαχειριζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς, μπλογκ και σάιτ. Να ευχαριστήσουμε σε όσους συνέβαλαν και συμβάλουν, στήριξαν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, καταγραφής των εργατικών αγώνων στον Ελλαδικό χώρο. Επίσης όσους έστειλαν και στέλνουν την συμπαράσταση τους, σε όσους με την φλόγα τους κράτησαν ζωντανό αυτό το φαινομενικά εύκολο αλλά στην πραγματικότητα χρονοβόρο, κοπιώδες και δύσκολο εγχείρημα, όταν έφθανε στα όρια του.

Πλούσιο το απεργιακό δελτίο και την εβδομάδα που μας πέρασε για το ασφαλιστικό. Την Δευτέρα 1 Γενάρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ. Την Τρίτη 2/2 στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ. Eν’ τω μεταξύ,την Τετάρτη 3/2 μια μέρα πριν τη γενική απεργία, έγινε μοτοπορεία από το Πεδίο του Άρεως από την “Συνέλευση για τη διοργάνωση κοινών δράσεων ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης” Η μοτοπορεία έγινε με την συμμετοχή μερικών δεκάδων συντρόφων και συντροφισσών, και τη θετική ανταπόκριση αρκετών εργαζόμενων και περαστικών, ενάντια στο επερχόμενο νομοσχέδιο διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και προπαγάνδισης της αυριανής γενικής Απεργίας. Η μοτοπορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 δίκυκλα, ακολούθησε τη διαδρομή πεδίο Άρεως-Πατησίων-Σταδίου-Σύνταγμα-Πανεπιστημίου-Χ.Τρικούπη-Εξάρχεια και κατά τη διάρκεια της έγιναν ολιγόλεπτες στάσεις στην έδρα του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ), στη γιάφκα της ντόπιας αστικής τάξης (ΣΕΒ), στις προσόψεις των οποίων γράφτηκαν συνθήματα, και στο υπουργείο Ανεργίας και Εκμετάλλευσης (στη καθεστωτική γλώσσα υπουργείο Εργασίας). Σε όλη τη διάρκεια της ακούγονταν αντικρατικά-αντικαπιταλιστικά συνθήματα, μοιράστηκαν κείμενα πολιτικών ομάδων και εργατικών σωματείων και το αθηναϊκό κέντρο γέμισε από χιλιάδες τρικάκια. Η παρουσία των ένστολων κρατικών φρουρών του κεφαλαίου σχετικά πολυάριθμη και διακριτική.

Την Τετάρτη 3/2 επίσης έγινε 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων που και αυτοί θυμήθηκαν ότι εκτός από διαφημιστές του συστήματος , είναι και εργαζόμενοι. Το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, σε καταλήψεις Δημαρχείων και ΧΥΤΑ προέβη η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την Πέμπτη: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έκαναν την “έκπληξη” καλώντας σε μία ακόμα 24ωρη απεργία. Την ίδια ημέρα το ΠΑΜΕ έστησε τις δικές του συγκεντρώσεις-φιέστες. Επιπλέον την ίδια μέρα απήργησαν,οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, γιατροί φαρμακοποιοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, φαρμακοποιοί, φοροτεχνικοί, βενζινοπώλες, οδηγοί φορτηγών, παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών και οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Στην απεργιακή μάχη και η ευγενής και συνάμα δημοκρατική κάστα των Ταξί και των Αγοραίων. Επίσης η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων συνεχίστηκε έως και την Δευτέρα 8 Φλεβάρη ,ενώ οι συμβολαιογράφοι παρέτειναν την αποχή τους μέχρι την Παρασκευή 5/2. Σε νέα απεργία στις 4 και 5 Φεβρουαρίου προχώρησαν οι ναυτεργάτες. Με δίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 2 Φλεβάρη και με συμμετοχή στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 4 Φλεβάρη μπήκαν στον απεργιακό χορό και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Επί ποδός πολέμου αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφοι και συνταξιούχοι όλων των κλάδων. Εκτός από την Αθήνα, μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, στα πλαίσια της γενικής απεργίας την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή Πάτρα, Σπάρτη, Τρίπολη ,Λιβαδειά, Μαντούδι, Λαμία, Νάουσα, Καβάλα, Κέρκυρα, Νάξο και Γιάννενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απεργία της Πέμπτης 4 Φλεβάρη ήταν από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών,καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έχει καμιά κοινωνική προοπτική. Δεν προκύπτει μόνο το ζήτημα της μετακύλισης των βαρών στους ίδιους τους εργαζομένους. Ο κύριος του στόχος, είναι να απαξιώσει την ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ασφαλιστικό σύστημα γενικώς, ώστε να ανοίξει τον δρόμο σε κάτι καινούριο. Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕ Ιωαννίνων και προσθέτει: Με όλα τα “καλά” που μας έχει κουβαλήσει η ΕΕ και τα τρώει αμάσητα τόσος κόσμος, έρχεται κι ένα “ανταποδοτικό” σύστημα ασφάλισης το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Την ελάχιστη δημόσια κατώτατη σύνταξη, την επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση ανάλογα με το πόσα αντέχει καθένας. Οι ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους. Αλλά δεν είναι οι μόνες. Η ουσιαστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση του εργάσιμου βίου στα 67, χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τα βάρη στην πλειοψηφία των αφεντικών σε αυτή την χώρα. Οι περισσότεροι πλέον δουλεύουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκεί είναι το πεδίο εκμετάλλευσης της εργασίας μας, και το κράτος δείχνει ακόμα πιο πολύ τώρα με ποια μπάντα βρίσκεται. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να καταλάβουν που χάθηκε ο μισθός τους στα μέσα του μήνα, ενώ τα αφεντικά επιδοτούνται για τα ένσημα, τους μισθούς και τώρα πλέον για τις εργοδοτικές εισφορές. Για χάριν της ανάπτυξης και των επενδύσεων πρέπει κάποιοι να φτύσουν αίμα για να επιβιώσουν. Και αλλού η ανακοίνωση της ΕΣΕ Ιωαννίνων αναφέρει: Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο όμως έχει πάνω από όλα και μια ξεκάθαρη ταξική χροιά. Όσο το κράτος χαϊδεύει με τέτοιον τρόπο τα αφεντικά (αυτό άλλωστε είναι προορισμένο να κάνει), τόσο εκείνα αποθρασύνονται. Τόσο δε σέβονται την όποια εργατική νομοθεσία. Τόσο αυξάνει η τρομοκρατία τους. Γιατί ξέρουν πως έχουν το κράτος να νοιάζεται γι αυτούς. Οι περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας κι εδώ στα Γιάννινα είναι χαρακτηριστικές: ΕΛΤΑ courier τελευταία, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, DHL, Pizza Panda και σε τόσους άλλους χώρους εργασίας που ποτέ δεν θα το μάθουμε. Όποιος όμως ελπίζει στο κράτος πρόνοιας, στο κράτος-προστάτη των εργαζομένων, είναι χαμένος από χέρι. Το μόνο που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί, είναι ο αγώνας και η δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης, μιας και αυτή έχει δημιουργήσει οτιδήποτε σε αυτό τον κόσμο. Κι όταν καταλάβει τα συμφέροντά της μπορεί να τον γκρεμίσει και να τον ξαναφτιάξει. Ένας σταθμός σε αυτό τον αγώνα είναι και η απόσυρση του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου. Είναι η στιγμή, να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη.

Ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης καλούσε και Ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) σε κάλεσμα του για την Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη.
Η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ μεταξύ άλλων έλεγε και τα εξής: Η αντιασφαλιστική επίθεση που δεχόμαστε για μια ακόμα φορά, με ιδιαίτερη όμως σφοδρότητα σήμερα, σαν να πρόκειται για μια υπόθεση που το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο θέλει να ξεμπερδεύει μια και καλή, χρειάζεται να μας βρουν απέναντί τους. Για να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε όλο το φάσμα των εργαζόμενων ηλικιών, αλλά και των ανέργων και η νέα γενιά που την καταδικάζουν να περιπλανιέται εργασιακά και να μην έχει κοινωνική ασφάλιση.Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή προς ψήφιση θα αποτελέσει ταφόπλακα της κοινωνικής ασφάλισης. Ενάντια στη μοιρολατρία και το φόβο που θέλουν να μας επιβάλουν, καλούμαστε να δείξουμε έμπρακτα και συλλογικά την αγωνιστικότητά μας, να ενισχύσουμε το σωματείο μας, να ενισχύσουμε την από τα κάτω οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς.
Να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, κόντρα στη λογική της ανάθεσης. Να συναντηθούμε με συναδέλφους από άλλους κλάδους και προλεταριακά στρώματα που πλήττονται και βλέπουν το ασφαλιστικό από ταξική σκοπιά και όχι συντεχνιακά. Απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση του συστήματος απαντάμε σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, να κρατηθούμε
όρθιοι, να αλλάξουμε τους ταξικούς συσχετισμούς και να αντεπιτεθούμε, παίρνοντας πίσω αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, τον κλεμμένο κοινωνικό πλούτο. Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο όλεθρος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ντόπιους και μετανάστες. Μείωση ημερήσιου χρόνου εργασίας, αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των χρόνων εργασίας, όχι να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Διατήρηση και ενίσχυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι σημαντικό να επανακατακτήσουμε την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης σαν ανάγκη, δικαίωμα και υποχρέωση της κοινωνίας απέναντι στους εργαζόμενους που παράγουν το πλούτο. Να παλέψουμε για τα «ΝΑΙ» των ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ, σημειώνει στην ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία στις 4 Φλεβάρη το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Φαρμακευτικών Προϊόντων, Ιατροτεχνολογικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Και η ανακοίνωση έκλεινε καλώντας όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους ,χωρίς προϋποθέσεις. Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, το κόστος της ασφάλισης να επιβαρύνει εργοδότες και κράτος, για κατάργηση του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία, για μείωση χρόνων συνταξιοδότησης και ωρών εργασίας για να βρούν δουλεια οι νέοι και δωρεάν περίθαλψη, χωρίς προυποθέσεις όλων, ντόπιων και μεταναστών, εργαζομένων και ανέργων .

Σε ανακοίνωση του για την απεργία στις Φλεβάρη το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE–WIND–VICTUS ανέφερε τα εξής:Απεργούμε-παλεύουμε για να μην περάσει το Αντί–Ασφαλιστικό Έκτρωμα. Για να φράξουμε τον δρόμο στα επόμενα μέτρα του 3ου Μνημονίου. Όχι στις ομαδικές απολύσεις, στην εργοδοτική ανταπεργία (λοκ άουτ), στην θεσμοθέτηση της απαγόρευσης του συνδικαλισμού. Υπερασπίζουμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δράση. Για την ανασυγκρότηση του συνδικαλισμού, με ένα ενωτικό, αγωνιστικό σχέδιο. Ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την εξάπλωση της ελαστικής εργασίας, τους εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων».

Με σύνθημα όχι στην λεηλασία της ζωής μας και έχουμε να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καλούσε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα,στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που προκηρύχθηκε για την Πέμπτη 4 Φλεβάρη.

Τα πολλά λόγια φέρνουν φτώχεια, τιτλοφορείται η ανακοίνωση των IWW Greece. Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδήμονας των οικονομικών–ανέφερε η ανακοίνωση των Βιομηχανικών Εργατών του Kόσμου (IWW) για να καταλάβει ότι: Ο καπιταλισμός ότι παροχές είχε να δώσει για να εξαγοράσει την ταξική συνείδηση τις έδωσε. Τώρα επιστρέφει για να επιβάλει εκ νέου την αναδιανομή του πλούτου καταργώντας κεκτημένα με αγώνες των εργαζομένων. Από την συναίνεση των παροχών περάσαμε στον ολοκληρωτισμό των οριζόντιων φοροαρπαχτικών μέτρων και στην καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι στην «κρίση» οι πλούσιοι παραμένουν ως έχει, οι φτωχοί γίνονται ακόμα φτωχότεροι, ενώ άνεργοι, συνταξιούχοι και άλλες επισφαλής ομάδες αφήνονται να πεθάνουν. Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου κανένας εργαζόμενος ανεξαρτήτου τομέα ή κλάδου. Μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος. Χειρωνάκτης εργάτης, υπάλληλος ή επιστήμονας δεν πρέπει να λείψει από την γενική απεργία. Διότι η αδικία σε έναν είναι αδικία για όλους. Καλούμε τους εργαζομένους να συμμετέχουν δυναμικά, μαχητικά και ακηδεμόνευτα, με στόχο να στήσουμε τα αναχώματα ενάντια στις ορέξεις της κυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστερά και στα καπιταλιστικά αφεντικά της. Ο καπιταλισμός δεν βελτιώνετε – ανατρέπετε. Για έναν δυνατό –ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό όλων των εργαζομένων κατέληγε η ανακοίνωση των IWW.

Με σύνθημα: ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα,οργάνωση και αγώνας για την κοινωνική επανάσταση την αναρχία και το ελευθεριακό κομμουνισμό, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων απηύθυνε το δικό της κάλεσμα για την απεργία στις 4 Φλεβάρη. Επιπλέον στην ανακοίνωση επισήμανε τα εξης: Από την πλευρά μας, την πλευρά των ανέργων, των εργατών, των φτωχών, των πληβείων, η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους εμπόρους ελπίδας και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ότι έχουν να κερδίσουν θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων τους. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μια κάστα εξουσιαστών, και η κοινωνική επανάσταση για μια νέα κοινωνία κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων. Στην ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, την Πέμπτη 4/2 στο ώστε να μην περάσει το αντι-ασφαλιστικό τερατούργημα! καλούσε επίσης η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ. Με τα δικά τους χαρακτηριστικά και προταγματα στην απεργία καλούσαν επίσης η Αναρχική Ομοσπονδία, η Συνέλευση Μαθητών/τριών από τον Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό χώρο, η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση και η Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ. Στο νοιάξου για την τάξη σου,όχι για την πάρτη σου,συμπυκνώνεται η ουσία της προκήρυξης-καλέσματος της Εργατικής Ομοσπονδίας Βάσης (ΕΡΓ.Ο.ΒΑ) στην οποία συμμετέχουν μαχητικά σωματεία όπως: Συνέλευση βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου, Σωματείο σερβιτόρων, μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού και Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών στα ΜΜΕ. Στο κέιμενο-κάλεσμα της ΕΡΓ.Ο.ΒΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων: ο διαμεσολαβητικός υπονομευτικός ρόλος των εκπροσώπων του κυρίαρχου ξεπουλημένου συνδικαλισμού, που αντί να ασκήσουν τον στοιχειώδη εργατικό έλεγχο επί της διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, συναίνεσαν, άλλοτε φανερά και άλλοτε παρασκηνιακά με υπόγειες συνεννοήσεις, στην καταλήστευση των ταμείων. Και τι θα μπορούσαμε να πούμε για το ασφαλιστικό εμείς, οι εργάτες, οι άνεργες, οι κακοπληρωμένοι, οι ανασφάλιστες; Πολλά σημαντικά, βασικά και λογικά, όπως: Να επιστραφούν τα ληστεμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, είναι δικός μας πλούτος. Πληρώστε (κράτος και εργοδότες) τις εισφορές των ενσήμων που χρωστάτε στα ταμεία, εμείς οι εργαζόμενοι τις έχουμε πληρώσει κανονικά! Ανθρώπινα ωράρια εργασίας με παράλληλη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών για να έχουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ένσημα για τις πραγματικές ώρες εργασίας και τις υπερωρίες. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αυξήσεις στις συντάξεις και επίδομα ανεργίας για όλες και όλους. Να πάρουμε θέση μάχης βάζοντας τα εργατικά αιτήματα μπροστά και διαλύοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις. Δεν υπάρχουν σωτήρες, μόνο με σκληρούς αγώνες έχουν κερδηθεί και κερδίζονται πράγματα, τίποτα δεν μας χαρίζεται ποτέ.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής(ΑΚ) στην ανακοίνωση-καλεσμα με τίτλο: Ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά,αναφέρει: Παρατηρείται, η μετατόπιση από ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοκρατικό. Και τη στιγμή, λοιπόν, που η ελπίδα έχει πλέον χαθεί, αν ποτέ υπήρξε τέτοια, και οι επιταγές της οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς βαφτίζονται εθνική και κοινωνική σωτηρία, καθίσταται φανερό, πώς αριστερά ιδεολογήματα καθόλου δεν διαφέρουν από νεοφιλελεύθερες πρακτικές άλλων εξουσιαστικών παραδειγμάτων. Είναι λοιπόν πασιφανές, πως η λύση στο πρόβλημα της κρίσης, του νέου αυτού ασφαλιστικού μορφώματος δεν είναι δυνατόν να έρθει από κανένα εξουσιαστικό φορέα της κρατικής διαχείρισης. Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής αναφέρει:Σχετικά με την κοινωνία της Κομοτηνής, σημαντικό θα ήταν να τονιστεί, πως γέλιο μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα απεργιακά κλεισίματα καταστημάτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Κι αυτό διότι αυτοί που τόσα χρόνια βγάζουν λεφτά σε βάρος ανασφάλιστων εργαζομένων, τα αφεντικά, αυτοί που επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα, είναι και αυτοί που κλείνουν τα μαγαζιά τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κατατεθέν νομοσχέδιο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ροδόπης, ο οποίος ήταν αυτός που γιόρταζε τις Λευκές Νύχτες, έχει καλέσει στην απεργιακή κινητοποίηση. Κροκοδείλια δάκρυα για τα μάτια του κόσμου δεν μας συγκινούν. Βέβαια, μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα δεν θα μπορούσε να λείπει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με εργατοπατέρες και κομματικοδίαιτους συνδικαλιστές, που καλούν και αυτή με τη σειρά τους σε διαμαρτυρία για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

H Αντιεξουσιαστική Κίνηση Λάρισας σε ανακοίνωση της για την πανελλαδική απεργίας λέει τα εξής: Διανύουμε μία περίοδο όπου η αριστερή κυβέρνηση οδηγεί την κοινωνία (εργαζόμενους και άνεργους) στην εξαθλίωση. Μια περίοδο όπου τα αφεντικά και οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες των πρώην και νυν διαχειριστών της εξουσίας καλούν σε «αντίσταση», όπου η οικονομική ελίτ στο βωμό του κέρδους τσακίζει την αξιοπρέπεια όλων μας. Μία περίοδο όπου το αιγαίο γίνεται τάφος μεταναστών και προσφύγων , η ανάπτυξη καταστροφής του περιβάλλοντος συνεχίζεται κανονικά (Σκουριές) και η προσπάθεια να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας ελέγχοντας τα μέσα παραγωγής (ΒΙΟ.ΜΕ.) διώκεται. Εν’τω μεταξύ το υπουργείο Παιδείας για ψευδή στοιχεία καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί μέσω των σωματείων τους έδωσε για τα ποσοστά της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής» και «Ο Αριστοτέλης» υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία του υπουργείου έχουν προφανή σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Στοπ καρέ από τις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Σκηνή 1η-Θεσσαλονίκη: τα…καλόπαιδα του μπομπολιστάν, οι γνωστοί ΜΑΤ-αλλορύχοι της ελντοραντο γκολντ , προσπάθησαν να μπουν στην πορεία και βρήκαν απέναντι τους τους κατοίκους της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού. Τελικά απωθήθηκαν. Σκηνή 2η: νεοναζί της γνωστής συμμορίας παρεισφρήσαν σε μπλοκ αγροτών και επιτέθηκαν με κροτίδες και άπταιστα “γαλλικά” στους διαδηλωτές οι οποίοι τελικά κατάφεραν και τους απώθησαν. Σκηνή 3η διαδηλωτές στον Βόλο απαλλοτριώνουν τρόφιμα αγαθά από σούπερ-μάρκετ και τα μοιράζουν στον κόσμο. Το σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτό ημέρα γενικής απεργίας. Σκηνή 4η: μικρής έκτασης αψιμαχίες στο Σύνταγμα μεταξύ των ένστολων καθαρμάτων και κάποιων “θερμόαιμων” αναρχικών. Ανταλλάχθηκαν ως είθισται όμορφες κουβέντες,δακρυγόνα και μολότωφ (sic). Σκηνή 5η: Διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 5/2 για το ασφαλιστικό οι μπάτσοι οι οποίοι με προφανή στόχευση να αντιστρέψουν το γνωστό σύνθημα , υποστήριξαν ότι -εκτός από σκυλιά των αφεντικών- είναι και παιδιά των εργατών και γενικότερα του λαού…

Οι εργάτριες-εργάτες στην SKOT νίκησαν αναφέρει σε ανακοίνωση της η συλλογικότητα ριφιφί απο το Θριάσιο. Αποδεικνύεται στην πράξη -αναφέρει η ανακοίνωση-πως όταν στεκόμαστε ο ένας/μία δίπλα στον/στην άλλο/άλλη, δίχως έμφυλους, φυλετικούς ή οποιουσδήποτε άλλους διαχωρισμούς, δίχως μοιρολατρία, μπορούμε να απαντήσουμε στην τρομοκρατία των αφεντικών και στον φόβο που αυτά καλλιεργούν. Οι συλλογικοί και αδιαμεσολάβητοι – από κόμματα και εργατοπατέρες- αγώνες της τάξης μας αποτελούν την μόνη ελπίδα για την ανατίμηση των ζωών μας. Ενάντια στην βαρβαρότητα και την ξεφτίλα να προτάξουμε αυτό με το οποίο κερδήθηκαν τα πάντα. Τους αγώνες.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ζούρα», απαιτώντας να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα αλλά και να υπάρξουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως η εργοδοσία της επιχείρησης έχει καθυστερήσει την καταβολή δεδουλευμένων για πάνω από τέσσερις μήνες.

Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Θύμα ένας 48χρονος μετανάστης-εργάτης ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ δούλευε σε εργοτάξιο του προαστιακού στο Ζεφύρι. Ο 48χρονος εργαζόταν για την εταιρεία «ERECTA» που έκανε έργα για λογαριασμό της «ΑΚΤΩΡ». Όπως έγινε γνωστό ο εργάτης ανέβηκε σε μια σκάλα για να κάνει εργασίες συγκόλλησης στην πλατφόρμα που είναι υπό κατασκευή. Η σκάλα γλίστρησε, με αποτέλεσμα να ακουμπήσει ο εργάτης σε ηλεκτροφόρο καλώδιο και να χτυπηθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα. Εννοείται πως υπήρχε παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της πόλης πραγματοποίησε την Παρασκευή 5/02,η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων(ΣΒΕΔΙ). Η υπόθεση αφορά εργαζόμενο που αρχικά τραμπουκίστηκε από εργοδότη,στην συνέχεια μηνύθηκε για εξύβριση, απειλή και δυσφήμιση, ενώ στην συνέχεια προσπάθησε να τον εξαγοράσει για να αποσιωπήσει το γεγονός,αλλά και να κάμψει το αγωνιστικό του φρόνημα. Η ανακοίνωση του ΣΒΕΔΙ αναφέρει: Εάν η επιχείρηση νομίζει πως μπορεί να μας δωροδοκήσει ή να μας εξαγοράσει, με σκοπό να συνεχίσει απρόσκοπτη να καταπατά την εργατική νομοθεσία εις βάρος του συνόλου των εργαζομένων, τότε είναι πολύ γελασμένη! Είναι απορίας άξιο πως ένα αφεντικό που δήθεν δε βρίσκει χρήματα για μισθούς και δώρα ή για να αγοράσει ένα παπί της προκοπής, είναι διατεθειμένο να «σπαταλήσει» 2.000 ευρώ για να ξεφορτωθεί έναν συνάδελφο για την αγωνιστική του στάση. Είναι εξόχως προσβλητικό να χρησιμοποιεί η επιχείρηση το φόβητρο του χωροφύλακα, για να μπορέσει να υπεκφύγει των υποχρεώσεων της. Είναι, τέλος, εξοργιστικό να έχουν τα αφεντικά την απαίτηση να πετάξουμε την αξιοπρέπεια μας στα σκουπίδια για μια χούφτα χαρτονομίσματα. Συνεχίζουμε αγωνιστικά ως τη δικαίωση του συναδέλφου! Δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν εξαγοραζόμαστε, δε δωροδοκούμαστε, δε σωπαίνουμε! Δε θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα!

Κινητοποίηση στα MEDIA MARKT Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε στις 31/1 από εργαζόμενους/ες στον κλάδο του εμπορίου και συγκεκριμένα την συλλογικότητα Ορθοστασία. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη παράνομη λειτουργία των καταστημάτων της στις 2/1, ημέρα παραδοσιακής κλαδικής αργίας των εμποροϋπαλλήλων εδώ και δεκαετίες. Στην ενημέρωση από την παρέμβαση λέγονται τα εξής: Την Κυριακή 31/1, εργαζόμενοι-ες από τον κλάδο του εμπορίου και αλληλέγγυοι συναγωνιστές βρεθήκαμε έξω από το κατάστημα του Αμαρουσίου ώστε να περιφρουρήσουμε τη μη λειτουργία του μιας και την ημέρα αυτή, κυριακάτικα, η εργοδοσία αποφάσισε να οργανώσει ένα άθλιο διαφημιστικό event με τίτλο «Σε 100′ τα παίρνεις όλα». Μετά και την αυθαιρεσία της 2/1, θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσε τίποτα να σταματήσει τις διαθέσεις της εργοδοσίας εκτός από την οργανωμένη παρέμβαση συναδέλφων και εργαζομένων από άλλους χώρους. Κατά την διάρκεια της παρέμβασή μας, αναρτήσαμε 2 πανό στην κεντρική είσοδο του καταστήματος και αμέσως εισήλθαμε του «κλειστού» καταστήματος ώστε να μιλήσουμε με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που αντιληφθήκαμε ότι απασχολούνταν κυριακάτικα. Άμεσα, αντιμετωπίσαμε την επιθετικότητα του διευθυντή καταστήματος και των προϊσταμένων οι οποίοι εξαρχής συμπεριφέρθηκαν με χυδαίο τρόπο και προς εμάς αλλά και προς τους συναδέλφους ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επικοινωνία μαζί μας.

24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη 2/2 οι εργαζόμενοι της «MONDI» ενάντια στην απαίτηση της εργοδοσίας για μειώσεις 15% στο μισθό και στην περικοπή μιας σειράς θεσμικών κατακτήσεων. Επιπλέον οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσίφωνων και κλιματισμού «Μαλτέζος» πραγματοποίησαν την Τρίτη 2/2 παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Άνω Λιόσια διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Όπως καταγγέλλουν η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα την μισθοδοσία του Δεκέμβρη και του Γενάρη. Επίσης από τις αρχές του έτους έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία στους 30 περίπου εργαζομένους στο εργοστάσιο. redblack small

Σε τρίμηνη διαθεσιμότητα έθεσε οκτώ εργαζόμενους η διεύθυνση της εφημερίδας «Ελευθερία» στην Λάρισα. Ανάμεσα τους δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Όπως καταγγέλλεται η διαθεσιμότητα τους μεταφράζεται σε μείωση κατά 50% του μισθού τους γι’ αυτό το 3μηνο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η διεύθυνση της εφημερίδας επικαλούμενη μείωση κερδών, βάζει για 4η φορά τα τελευταία 2 χρόνια σε διαθεσιμότητα πολλούς εργαζόμενους, ενώ έχει κάνει επανειλημμένα απολύσεις, επειδή δεν αποδέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς τους με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Παρουσίαση με θέμα οδηγός επιβίωσης στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι αγώνες για εργασιακά δικαιώματα των »πεντάμηνων»-η μπίζνα των voucher και οι δυνατότητες αγώνα έγινε την Παρασκευή 5/2 από την συλλογικότητα ΝΟ ωφελούμενοι-ες.

Τρομοκρατία και αυταρχισμός βασιλεύουν στο Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά. Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων στο νοσοκομείο, ο προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Δεν δίστασε δε να καλέσει σε απολογία δύο νοσοκόμους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 15 Γενάρη.

Όμως κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού προσπαθεί να επιβάλλει και η εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής «Openbet». Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση η εργοδοσία προσπαθεί να απαγορεύσει με κάθε τρόπο, κάθε συνδικαλιστική δράση,τελευταίο κρούσμα, η προσπάθεια να αποτρέψει μοίρασμα που προπαγάνδιζε την απεργία στις 4/2 ενάντια στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Εργασιακό μεσαίωνα καταγγέλλουν πως βιώνουν καθημερινά οι καθαρίστριες λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση-καταγγελία η εταιρεία καθαρισμού ΛΙΝΚ ΑΠ που έχει αναλάβει την εργολαβία καθαρισμού των λεωφορείων εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν έχει καταβάλει ποτέ στις καθαρίστριες έγκαιρα την μισθοδοσία. Επιπλέον καταγγέλλουν ότι ο μισθός δεν αντιστοιχεί στο ποσό που υπογράφουν κάθε μήνα, υπογράφουν ότι παίρνουν 650 € ενώ στην πραγματικότητα παίρνουν 450 €. Ποτέ δεν έχει καταβληθεί επίδομα αδείας και δώρο ενώ αναγκάστηκαν εκβιαστικά να υπογράφουν ότι τα καταβάλει. Παρόλα αυτά για το δώρο του τελευταίου χρόνου αντιστάθηκαν και δεν υπεγράψαν. Ποτέ δεν πήραν την νόμιμη άδεια. Από τις μέρες που δικαιούνται περνάνε μόνο 15 μέρες το χρόνο. Ποτέ δεν πλήρωσε(η εργοδότρια εταιρεία) επίδομα γάμου, αργίες, νυχτερινά. Καταγγέλλουν ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με άθλιες και αντίξοες συνθήκες εργασίας καθώς και ότι η εργολαβική εταιρεία προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Τέλος, ζητάνε την στήριξή στον δίκαιο αγώνα μας γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: όταν είμαστε πολλοί και ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.

Στα Χανιά κάλεσμα αλληλεγγύης για παρέμβαση στα δικαστήρια στις 22 Φλεβάρη για το δικαστήριο εργατικής διαφοράς, εργατικής διαφοράς εργαζόμενων και της εργοδοσίας του μεζεδοπωλείου “κουτουρούκι”,απευθύνουν αλληλέγγυοι/ες από το χώρο του επισιτισμού. Οι εργατικοί αγώνες δεν καταστέλλονται, δεν ποινικοποιούνται. Αυτοοργάνωση στους χώρους εργασίας. Νίκη στον αγώνα των απολυμένων στο μεζεδοπωλείο ‘’το κουτουρούκι’’, καταλήγει το κάλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά την απόλυση εργαζομένων που είχαν αρχίσει να συλλογικοποιoύνται να οργανώνονται και να διεκδικούν ίσους όρους εργασίας για όλους, ισότιμο ωρομίσθιο για όλα τα πόστα καθώς και την καταβολή των δώρων. Τον χειμώνα του 14-15 η αφεντικίνα αποφασίζει να κλείσει το κατάστημα δεσμευόμενη προφορικά ότι θα τους επαναπροσλάβει όλους. Τους ζητάει τότε να υπογράψουν αποδεικτικά για αποδοχές που δεν έχουν λάβει ποτέ τις οποίες οι εργαζόμενοι υπογράφουν με την ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Φαίνεται πως αυτό ήταν “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι’’. Η επιχείρηση ξανανοίγει τον Απρίλιο του ‘15 με το μότο “νέα σεζόν, νέα πρόσωπα, νέα πιάτα’’ αφήνοντας, στην ουσία, τελευταία στιγμή 5 εργαζόμενους ξεκρέμαστους. Αξιοσημείωτο είναι πως η αφεντικίνα προσπάθησε να βρει συμμαχίες με άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων ενώ επαίσχυντη ήταν η αναφορά της αναφερόμενη στους συνδικαλιστές,του συγγενείς τους, τους αλληλέγγυους και το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων πως πρόκειται για “μια κλίκα από αχάριστους εργαζόμενους που την εκβιάζουν ζητώντας το μισό μαγαζί’’, ανάγονται όχι τυχαία προφανώς σε ένα μαχητικό-ταξικό σωματείο αλλά σε “συμμορία που κλείνει μαγαζιά’’ .

Την Κυριακή 14 Φλεβάρη αρχίζει ο νέος, πέμπτος, κύκλος των σεμιναρίων Αυτομόρφωσης του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. Τα σεμινάρια γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου, Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη, Νεάπολη Εξαρχείων και είναι δωρεάν και ανοιχτά σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου που επιθυμεί να μοιραστεί με νέους και παλιούς συναδέλφους την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτήματά του, να μιλήσει για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, να περιγράψει τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική γνώση και την συνεργασία. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://smed-seminaria.blogspot.gr/

Τέλος, στα ύψη ήταν τα ποσοστά της ανεργίας για τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT. Ειδικότερα η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2015 έφθασε στο 24,5% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ,με την ανεργία στους νέους να κυμαίνεται το 48,6%.Στην Ευρωζώνη η ανεργία διαμορφώθηκε το Δεκέμβρη του 2015 στο 10,4% έναντι 10,5% το Νοέμβρη του ίδιου έτους και 11,4% το Δεκέμβρη του 2014. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία καταγράφηκε στο 9% παραμένοντας αμετάβλητη έναντι του Νοέμβρη του 2014 και υποχωρώντας κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Δεκέμβρη του 2014.Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ελλάδα με 24,5% τον Οκτώβρη και στην Ισπανία με 20,8% το Δεκέμβρη.Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στην Τσεχία με 4,5% και στη Γερμανία με 4,5% επίσης.Η ανεργία στους νέους διαμορφώθηκε στο 19,7% στην ΕΕ και στο 22% στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 48,6% και στην Ισπανία στο 46%.

http://ese.espivblogs.net/2016/02/11/11-2-16/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *