Όχι στο ξεπούλημα του ΟΛΠ. Συγκέντρωση & Διαδήλωση Τετάρτη 17/2, 11:30 Πλ. Κλαυθμώνος

image002ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/2 11.30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, επικεφαλής της θλιβερής μνημονιακής Βουλής, αφού εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, με το 3ο Μνημόνιο έρχεται να αποτελειώσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να επιβάλλει όσα έχει δεσμευτεί στους δανειστές/τοκογλύφους της Ευρωζώνης/Ε.Ε. και ακόμα χειρότερα. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προωθεί την εφαρμογή του 3ου και πιο σκληρού Μνημονίου. Ο λογαριασμός πέφτει σαν πέλεκυς στις εργατικές και λαϊκές μάζες: ξεπούλημα των αεροδρομίων, των λιμανιών και της δημόσιας περουσίας, το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, περικοπές μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων, φορολογικό τσουνάμι, κατασχέσεις κατοικιών… Αυτά είναι μόνο η αρχή του συνόλου των μέτρων που περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο.

Κυβέρνηση–ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλησαν σε «τιμή ευκαιρίας» το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ). Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε με ικανοποίηση την εξαγορά από την COSCO του 67% των μετοχών του ΟΛΠ έναντι μόλις 370 εκ. ευρώ. Η επαίσχυντη συμφωνία έχει ως εξής: 280 εκ. άμεσα για το 51%, 90 εκ. σε 5 χρόνια για το υπόλοιπο 16%.

Το διαχρονικό έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

ΟΛΠ και ΟΛΘ μέχρι το 1999 ήταν οργανισμοί αποκλειστικά δημόσιας διοίκησης. Το 1999, παρά την αντίθεση των εργαζομένων, οι «εκσυγχρονιστές» του Σημίτη μετέτρεψαν τα λιμάνια σε Α.Ε. του δημοσίου, όπου πλέον το 25% των μετοχών διατέθηκε μέσω του χρηματιστηρίου στους γνωστούς «επενδυτές».

Παρότι τα λιμάνια, όσο βρίσκονταν στα χέρια του δημοσίου, ήταν διαχρονικά κερδοφόρα, το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ – του πιο κερδοφόρου κομματιού, που κάνει τον Πειραιά διεθνές κέντρο διακίνησης κοντέινερ. Το 2008 υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ με την κινέζικη κρατική εταιρία COSCO. Το 2012 μεταφέρθηκαν μετοχές απ’ το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2014 μπήκε για ξεπούλημα και η προβλήτα ΙΙΙ.

Το 2014, ο ΟΛΠ εμφάνισε κέρδη για 5η συνεχόμενη χρονιά, παρά το δυσμενές (εθνικό και διεθνές) περιβάλλον της κρίσης. Αναιρείται έτσι κάθε «επιχείρημα» της κυβέρνησης, των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων, για «όφελος του δημοσίου»! Η τελευταία πράξη του δράματος ανακοινώθηκε την Τετάρτη 20/1, αφού είχε προηγηθεί ένα όργιο σκανδάλων και μαφιόζικων μεθόδων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της κυβέρνησης και της COSCO, η οποία ήταν σχεδιασμένα η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε πρόταση.

Κατάργησαν την εργατική νομοθεσία…

Με την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ ολοκληρώθηκε το 2009 η εγκατάσταση της COSCO στον Πειραιά. Η εγκατάστασή της σήμαινε και το τέλος της εργατικής νομοθεσίας, καθώς στην προβλήτα ΙΙ δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανονισμοί εργασίας και συνδικαλισμός. Η παραχώρηση οδήγησε σε απώλεια 450 θέσεων εργασίας. Για 18 εκ. ευρώ (στην πραγματικότητα, μόνο το κόστος κατασκευής ήταν 300 εκ. και η σημερινή αξία πολύ μεγαλύτερη), ξεπουλήθηκαν προβλήτα και εργαζόμενοι.

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα φέρει δεκάδες απολύσεις εργαζομένων του ΟΛΠ, κακοπληρωμένους εργαζόμενους, εργασιακές συνθήκες ζούγκλας (όπως στην COSCO). Επίσης θα επηρεαστούν δεκάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, το οποίο θα είναι πλέον τσιφλίκι των ιδιωτών.

Ξεπουλήσανε την παραλιακή ζώνη, δρόμους, τα πάντα…

Το δημόσιο κατείχε εκτός από τον ΟΛΠ και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη (από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως το Πέραμα). Αγοράζοντας πάμφθηνα τον ΟΛΠ, η COSCO αποκτά δικαιώματα σε μια τεράστια έκταση της περιοχής από το Καστράκι στη Δραπετσώνα, το λιμανάκι της ΔΕΗ στο Κερατσίνι (χώρο που προετοιμάζεται για κέντρο υγείας), την ιχθυόσκαλα του Αγ. Γεωργίου, ακόμα και τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα. Αποκτούν δικαιωμάτα ακόμα και σε αστικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος αποκοπής της θάλασσας από την πόλη.

ΝA TOYΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Αυτή η ιδιωτικοποίηση σημαίνει μια τεράστια καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και το λαό της. Θα σπρώξει στα τάρταρα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα ρίξει την τοπική οικονομία σε βαθύ κώμα. Μαζί και με το αντι–ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τη συνολική εφαρμογή του 3ουμνημονίου, μετατρέπουν την χώρα σε αποικία χρέους της Ευρωζώνης/Ε.Ε., σε εργασιακό κάτεργο και κοινωνική χωματερή, όπου θα κυβερνούν σαν απλοί εισπράκτορες των Ευρωπαίων και μιας ζάπλουτης παρασιτικής ελίτ.

Πρέπει να ρίξουμε την άθλια κυβέρνηση του Τσίπρα, που έγινε φερέφωνο των μνημονίων και των δανειστών. Μαζί με τον Τσίπρα, στην ουσία της μνημονιακής πολιτικής του, είναι και τα ΜΜΕ, οι «Μένουμε Ευρώπη», οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα (μαζί και η άθλια ηγεσία της ΓΣΕΕ). Όλοι αυτοί (με μπροστάρη τη ΝΔ, που σε επίσημη ανακοίνωσή της για την πώληση του ΟΛΠ έκανε λόγο για ένα σωστό πρώτο βήμα, που δικαιώνει την πολιτική που εφάρμοζε ως κυβέρνηση η ίδια) θέλουν εφαρμογή των πιο βάρβαρων μνημονίων, εξόντωση και σφαγή των μισθωτών, ανέργων, φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Δεν είναι εναντίον των μνημονίων και των δανειστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά επιδιώκουν να επανέλθουν στην εξουσία οι παλιοί μνημονιακοί ή κάποια μαύρη κυβέρνηση μνημονιακής «συνεργασίας».

Απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου οι κάτοικοι, τα σωματεία, οι συλλογικότητες και φορείς, οι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι της πόλης του Πειραιά και των γύρω περιοχών, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να προτάξουμε μια πεισματική αντίσταση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Απλώνοντας έτσι και τον αγώνα παντού, για να σπάσουμε τα Μνημόνιά τους στην πράξη, ό,τι κι αν ψηφίζουν στη δήθεν σταθερή Βουλή τους. Μέχρι να διώξουμε και το τελευταίο κυβερνητικό μνημονιακό τσίρκο και να πάρουμε τις τύχες της κοινωνίας στα χέρια μας.

  • ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ

  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση, να ακυρωθούν όλες οι προηγούμενες.

  • ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

  • Κάτω τα Μνημόνια. Διαγραφή του Χρέους. Έξω από Ευρώ/Ε.Ε.

ΟΚΔΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *