HOΤ SPOT: Αν είναι κλειστά ή ανοικτά είναι το ερώτημα για το κίνημα; Μια κριτική προσέγγιση για συναγωνιστές της “ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”

unnamed (1)Θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήματα που ταλανίζουν αγωνιστές και συλλογικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάρτηση στο σαιτ της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ».  «Hot Spots & κέντρα «μετεγκατάστασης προσφύγων»: ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα» των Μάριου Αυγουστάτου – Στέλλας Πετρούλια, όπου επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση κάνει λόγο για παραμονή προσφύγων και μεταναστών 72 ωρών στα hotspots. Όμως, συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο διοικητής του κάθε κέντρου καταγραφής θα μπορεί να παρατείνει την παραμονή για όσους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι και τις 25 ημέρες. Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου περιγράφεται ότι οι εισερχόμενοι στο hotspot θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας» (φυλακισμένοι σε απλά ελληνικά) «μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες». 

Τίθεται επομένως από τους συγγραφείς του κειμένου ζήτημα των όρων λειτουργίας των HOT SPOT και με αυτό το κριτήριο καλούμαστε να τοποθετηθούμε απέναντι τους.

Απευθυνόμενοι σε συναγωνιστές οι οποίοι έχουν έμπρακτα προσφέρει την αλληλεγγύη τους και καθημερινά δίνουν τη μάχη δίπλα στους πρόσφυγες-μετανάστες, αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ότι το πρωταρχικό κριτήριο είναι ο ρόλος των HOT SPOT-Στρατοπέδων Συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της 25ης Ιανουαρίου 2015 ουσιαστικά εμπλέκεται καθοριστικά στον ευρωπαϊκό πόλεμο εναντίον των μεταναστών. Πλέον η ελληνική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. κινείται στο πλαίσιο της δολοφονικής πολιτικής Αποτροπής και αποκαλύπτει ολόκληρη τη φονική-κατασταλτική γκάμα των συμφωνιών που έχουν υπογράψει Τσίπρας-Καμμένος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις που γίνονται συντεταγμένα και με πολιτική κάλυψη από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κυρίως όμως η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο σύλληψης-καταγραφής-διαλογής-Απέλασης αφού έχει προηγουμένως προπαγανδίσει το διαχωρισμό μεταξύ Προσφύγων-Μεταναστών, στις Μακρονήσους του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού.

Αλήθεια, ο απελπισμένος, τρομοκρατημένος πατέρας και μητέρα με το παιδί αγκαλιά που τρέχουν να σωθούν, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μάλι, την Λιβύη, την Σομαλία, περιοχές που ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πολέμησαν-πολεμούν και θα πολεμήσουν, που συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κατοχή, είναι Πρόσφυγας ή Μετανάστης;

Και τι τελικά σημαίνει αυτός ο διαχωρισμός; Τι αξία έχει για τα κοινωνικά κινήματα και τους αγωνιστές που πάλεψαν και παλεύουν για την υπεράσπιση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων τους, την ασφαλή μετακίνηση τους;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει και συμφωνήσει να παίξει αυτό το βρώμικο κατασταλτικό ρόλο, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και διαλογής εργαζομένων. Όσοι είναι τυχεροί και δεν πνιγούν διωκόμενοι στο Αιγαίο απόFRONTEX-Λιμενικό-Πολεμικό Ναυτικό-Τουρκική Ακτοφυλακή-Γερμανούς Αστυνομικούς-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, συλλαμβάνονται-καταγράφονται-διαλέγονται ως σύγχρονοι δούλοι  του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου ή πετάγονται πίσω  στον πόλεμο, στην ανέχεια, στη δυστυχία, στο χάος που προκάλεσε και προκαλεί ο Δυτικός Ιμπεριαλιστικός κόσμος, οι πολυεθνικές και η καπιταλιστική κρίση τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε και έχει ανάγκη τους εθελοντές και τις ΜΚΟ: για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, αλλά κυρίως για να την ξεπλύνουν πολιτικά. Που βεβαίως θα πρέπει να κινηθούν μέσα στα πλαίσια που τους καθορίζουν Ε.Ε. και κατασταλτικές δυνάμεις.  Η επίθεση εξάλλου στις εθελοντικές οργανώσεις ήταν κομμάτι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που περιλαμβάνει HOT SPOTκαι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως φυσικά και η μυστική συνάντηση στην οποία η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα κάλεσε τους δημοσιογράφους για “ενημέρωση” σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ώστε όλοι μαζί να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Τι λείπει όμως για να συμπληρωθεί το παζλ της βάρβαρης ταξικής επίθεσης από την άθλια κυβερνητική πολιτική;

Μα η Εξαγορά. Εξαγορά σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί μπορεί ο Κόκκαλης και η παρέα τους να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ στην πλάτη των μεταναστών. Με απευθείας αναθέσεις:«τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αναφορικά με την κατασκευή hot spots, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις έργων, χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προβληματικό διαγωνισμό για την αγορά κοντέινερς που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες».

Αλλά δίπλα τους είναι οι ξενοδόχοι-εστιάτορες-εφοπλιστές-μικρομαγαζάτορες-ταξιδιωτικά γραφεία κλπ. που γδέρνουν μετανάστες. Και όλα αυτά είναι κυβερνητικός σχεδιασμός.  Διαβάζουμε στην ανάρτηση «ΛΕΡΟΣ: Με εντολή Τσίπρα ακυρώθηκε η προμήθεια ειδών σίτισης για το HOT SPOT» του http://www.lerosnews.gr«Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια σχετικά με την αθέτηση υπόσχεσης από την πλευρά της κυβέρνησης για την προμήθεια ειδών σίτισης για το HOT SPOT στα Λέπιδα αποκλειστικά και μόνο από την τοπική αγορά της Λέρου, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε άμεση εντολή όπως ακυρωθεί η προηγούμενη διαδικασία προμήθειας και πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός που θα αφορά την τοπική οικονομία της Λέρου. Τη σχετική διαμεσολάβηση με τον Δήμαρχο Λέρου ανέλαβε ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, ο οποίος ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ τον Δήμαρχο Λέρου για την απόφαση του Πρωθυπουργού».

Έτσι κλείνει τις δουλειές της η κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά, έτσι χτίζει συμμαχίες με τα τοπικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί όμως να εξαγοράσει και τους ανέργους. Σύμφωνα με δημοσίευμα «οι εργαζόμενοι στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να δουλεύουν στα hot spot με μισθούς κατάτι μεγαλύτερους από τα ψίχουλα της κοινωφελούς εργασίας. Με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος καταβάλλοντας 19,81 ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για όσους είναι ηλικίας 25 ετών και άνω και 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ηλικίας κάτω των 25 ετών. Ανώτατοι μισθοί 619 ευρώ (για όσους είναι πάνω από 25 ετών) και 539,75 ευρώ (αν είναι κάτω των 25 ετών) θα δίνονται σε όσους τοποθετηθούν για να εργάζονται, στα πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, τα βράδια στα hot spots».

Το ποιος όμως καλλιεργεί τον ρατσισμό και τον διαχειρίζεται αποκαλύπτει η είδηση ότι: «Αναστάτωση δημιουργεί στο χωριό Χαλκειός της Χίου η ενοικίαση ενός κτιρίου από τη ΜΚΟ «Μετάδραση», που εδώ και καιρό έχει αναλάβει την προστασία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, και η πρόθεσή της να το μετατρέψει σε ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων. Το χωριό, που δέχτηκε χωρίς καμία διαφωνία την κατασκευή hotspot στις παρυφές του, τώρα χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητα» τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, με τους κατοίκους να ψάχνουν τρόπο να μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Η μετακόμιση στη ΒΙΑΛ προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας ενός ξενώνα παιδιών κοντά στο hotspot, αφού κρίθηκε ότι έτσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα οι ανάγκες, ενώ θα αποφεύγονταν και οι πολλές μετακινήσεις, που τώρα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι άνθρωποι της «Μετάδρασης» προς τις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Αίπος, απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων. «Οι χωριανοί αντιδρούν, μιας και η συμφωνία μας για την αποδοχή της ΒΙΑΛ ήταν ότι πρόσφυγες μέσα στο χωριό δεν θα κυκλοφορούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Φουτράκης. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη δημιουργία του σε καμία περίπτωση», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «δεχτήκαμε τη δημιουργία της ΒΙΑΛ χωρίς αντιδράσεις, αφού κάπου πρέπει να πάνε και αυτοί οι άνθρωποι. Πήραμε όμως όλες τις διαβεβαιώσεις για τη φύλαξη και τη μετακίνηση των ανθρώπων με ταξί και λεωφορεία και από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι κανείς δεν θα μπαίνει στο χωριό» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η παρουσία ανηλίκων θα φέρει και ενηλίκους».

Καλά λοιπόν τα HOT SPOT που φέρνουν κέρδη και δημιουργούν θέσεις προσωρινής εργασίας, αλλά όχι και να κυκλοφορούν οι πρόσφυγες-μετανάστες ανάμεσα στον «Περιούσιο λαό»! Γιατί πάντα οι τάσεις υποταγής και εξέγερσης, απανθρωπιάς-εκμετάλλευσης-καταπίεσης θα βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη με τη ταξική αλληλεγγύη και τον εργατικό διεθνισμό.

Άρα το βασικό ζητούμενο είναι ότι τα Hot Spot-Στρατόπεδα Συγκέντρωσης ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ. Πρέπει να Μπλοκάρουμε τη Διαδικασία Καταγραφής-Διαλογής-Απέλασης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο καθήκον για όλους μας. Εκεί κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η κτηνώδης αντιμεταναστευτική πολιτική Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Φυσικά και Καθήκον της αριστεράς είναι, παράλληλα με την αμέριστη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να καλεί σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε περίπτωση που προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά οι νεοναζί ή οι δεξιοί λαϊκιστές ρατσιστές σε συνάξεις μίσους, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων της αριστεράς, του εργατικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Παράλληλα χρειάζεται μαζική πολιτική εξωστρεφή δουλειά παντού και ιδιαίτερα στις γειτονιές κοντά στα «κέντρα μετεγκατάστασης». Είναι πρώτιστο καθήκον μας να παρέμβουμε μαζικά σε αυτές τις γειτονιές, φροντίζοντας να μη φωλιάσει το ρατσιστικό μίσος, αλλά και να μην εκφραστεί πολιτικά η λαϊκή οργή για τα μνημονιακά μέτρα προς την ακροδεξιά, με απαντήσεις και θετικές προτάσεις για τα άμεσα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των προσφύγων.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ- ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Να απαιτήσουμε από κυβέρνηση-δήμους (το τοπικό κράτος δηλαδή) Ανοιχτές Δομές σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους χωρίς διακρίσεις σε Έλληνες άπορους-άστεγους και πρόσφυγες-μετανάστες, κατακρημνίζοντας κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του ζητήματος από ΧΑ και ρατσιστική δεξιά. Διασπορά των δομών σε πολλούς Δήμους και επ’ ουδενί γκετοποίηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων με αμφίβολες έως και άθλιες συνθήκες σίτισης-στέγασης-υγειονομικής περίθαλψης, με καταστροφικές συνέπειες.

Ταυτόχρονα, παλεύουμε για να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου και της καπιταλιστικής ομαλότητας, με ήττα και ανατροπή κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί αυτή την πολιτική, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για τις τάσεις της χειραφέτησης και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο εργατικός-διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και ταξική πολιτική, μνημόνια, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΝΑΤΟ είναι η μόνη απάντηση. Και πλέον βάζει ζήτημα εξόδου-διάλυσης Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και της κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *