Δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα Δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα: Ταξικό μίσος και ποινές-πρόκληση

original_img_25711Ξέχειλη από ταξικό μίσος ήταν η απόφαση του τρομοδικείου στη δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημάδι της αναβάθμισης της κρατικής καταστολής από την παραπαίουσα συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που δίνει εξετάσεις στα ντόπια και ξένα αφεντικά, καθώς πλέον έχει απομονωθεί από τον ελληνικό λαό και από τον αριστερό κόσμο που την έφερε στην εξουσία.

Μια απλή σύγκριση με την απόφαση στην πρώτη δίκη του ΕΑ αρκεί για να καταδείξει την αναβάθμιση της καταστολής.

Στην πρώτη δίκη, με σύμφωνη πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας, το τρομοδικείο απέρριψε την κατηγορία της «διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης», με συγκροτημένη επιχειρηματολογία, στον πυρήνα της οποίας ήταν το ότι ο ΕΑ είναι μια αναρχική οργάνωση και εξ ορισμού δεν μπορούσε να έχει διευθύνοντες. Τώρα, ο Ν. Μαζιώτης καταδικάστηκε και για «διεύθυνση», χωρίς να έχει προκύψει κάτι διαφορετικό. Ο στόχος ήταν η αναβάθμιση του πλαισίου των ποινών.

Στην πρώτη δίκη, οι Ν. Μαζιώτης, Π. Ρούπα και Κ. Γουρνάς καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στις ενέργειες της οργάνωσης. Τώρα, ο Ν. Μαζιώτης καταδικάστηκε ως φυσικός αυτουργός. Στην πρώτη δίκη, τα μέλη του ΕΑ καταδικάστηκαν για 16 ενέργειες της οργάνωσης σε 50 χρόνια κάθειρξη. Τώρα, ο Ν. Μαζιώτης καταδικάστηκε σε ισόβια για την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως και στην πρώτη δίκη (π.χ. έκρηξη στο Χρηματιστήριο ή στο υπουργείο Οικονομικών) αποδείχτηκε ότι η οργάνωση έπαιρνε όλα τα μέτρα για να μην υπάρξουν τραυματισμοί, έτσι και στη δεύτερη δίκη αποδείχτηκε –χάρη στην επιμονή του Ν. Μαζιώτη, που ζήτησε να κληθεί σωρεία μαρτύρων- ότι η οργάνωση είχε και πάλι προειδοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά και ότι κάποιοι που έμειναν μέσα έμειναν γιατί αυτές ήταν οι εντολές της τράπεζας. Το τρομοδικείο, όμως, καταδίκασε τον Ν. Μαζιώτη σε ισόβια γι’ αυτή την ενέργεια. Δεκαέξι ενέργειες στην πρώτη δίκη, 50 χρόνια φυλακή. Μία ενέργεια στη δεύτερη δίκη, ισόβια!

Ο Ν. Μαζιώτης καταδικάστηκε σε ισόβια και σε 129 χρόνια κάθειρξη, συν χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.

Η Π. Ρούπα καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη για ορισμένα πλημμελήματα (για τα κακουργήματα η δίωξή της αναγκαστικά διαχωρίστηκε, αφού δεν έχει συλληφθεί).

Ο Α. Σταμπούλος όχι μόνο καταδικάστηκε για συμμετοχή στον ΕΑ, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο, αλλά άκουσε να αναβαθμίζεται σε κακούργημα η κατηγορία της πλαστογραφίας, που στο κατηγορητήριο ήταν πλημμέλημα, με αποτέλεσμα η συνολική ποινή γι’ αυτόν να φτάσει τα 13 χρόνια.

Τέλος, ως μέλος του ΕΑ  καταδικάστηκε και ο Γ. Πετρακάκος, επίσης χωρίς κανένα στοιχείο, με αποτέλεσμα να δεχτεί συνολική ποινή 36 ετών κάθειρξης, συν χρηματική ποινή 9.000 ευρώ.

Kάτω τα χέρια από τον Νίκο Μαζιώτη

Σχέδιο μεταγωγής του από τις φυλακές Κορυδαλλού, μολονότι βρίσκεται σε εξέλιξη το εφετείο της πρώτης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα καταγγέλλει με κείμενό του ο Ν. Μαζιώτης (ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας www.eksegersi.gr).

Ο Ν. Μαζιώτης θυμίζει την ειδική μεταχείριση που αντιμετώπισε μετά τη σύλληψή του, η οποία τον έθεσε σε κίνδυνο μόνιμης αναπηρίας από το τραυματισμένο χέρι του, καθώς μπόρεσε να κάνει την προγραμματισμένη εγχείριση μόνο όταν μετήχθη στην Αθήνα και αφού είχαν περάσει μήνες από τον προγραμματισμένο χρόνο που είχαν ορίσει οι θεράποντες      γιατροί. «Στην πραγματικότητα αν δεν υπήρχε το εφετείο της 1ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα και αν δεν μεταγόμουν στις φυλακές Κορυδαλλού δεν θα είχε γίνει χειρουργείο – το οποίο ούτως ή άλλως έγινε με καθυστέρηση πολλών μηνών – και θα παρέμενα ανάπηρος από το ένα χέρι», τονίζει ο πολιτικός κρατούμενος.

Αυτό που σχεδιάζει τώρα το αστικό κράτος είναι η μεταγωγή του σε άλλη φυλακή και η μεταφορά του στο δικαστήριο κάθε φορά που θα γίνεται συνεδρίαση ή η κράτησή του σε απομόνωση στο Μεταγωγών ή στη ΓΑΔΑ.

«Η υποβάθμιση και απονοηματοδότηση των πολιτικών δικών και υποθέσεων είναι πάγια στόχος της εξουσίας» αναφέρει ο Ν. Μαζιώτης και θυμίζει τα αίσχη που έγιναν από την έδρα στο τελείωμα της δεύτερης δίκης του ΕΑ (ο ίδιος εξωθήθηκε σε αποχώρηση από τη δίκη).

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχιος Φυτράκης διέψευσε ότι το υπουργείο έδωσε εντολή μέσω της ΚΕΜ, της οποίας προΐσταται, να μεταχθεί ο Ν. Μαζιώτης. Αν έχει διαταχθεί μια τέτοια μεταγωγή, είπε, την έχει διατάξει ο αρμόδιος για τις φυλακές Κορυδαλλού εισαγγελέας. Είναι πάγια τακτική των συριζαίων να κρύβονται πίσω από υφισταμένους τους και να επικαλούνται την… ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να αποσείσουν από πάνω τους την κατηγορία της κατασταλτικής συμπεριφοράς έναντι των πολιτικών κρατούμενων.

Θυμίζουμε ότι ο τραυματίας Ν. Μαζιώτης, αντί να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό για να παρακολουθείται από τους γιατρούς και να μη χάσει το χέρι του, ήταν ο πρώτος που μεταφέρθηκε στις φυλακές Γ’ τύπου του Δομοκού και κλείστηκε στην απομόνωση. Οταν δε μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό για να ξεκινήσει το εφετείο της πρώτης δίκης του ΕΑ και η δίκη διακόπηκε για 20 μέρες, επιχειρήθηκε και πάλι η μεταγωγή του στον Δομοκό, η οποία ανακλήθηκε χάρη στην αντίδραση του ίδιου (και του Κ. Γουρνά, που επίσης επιχειρήθηκε να μεταχθεί στο Δομοκό) και την αλληλεγγύη άλλων πολιτικών κρατούμενων.

Οπως σημειώνει ο Ν. Μαζιώ-της, «το μέλλον μπορούμε να το διακρίνουμε έτσι όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη σε χώρες όπως την Ιταλία που απ’ την περασμένη δεκαετία υπάρχει το σύστημα των τηλεδικών που έχει εφαρμοστεί σε συντρόφους όπου ο κρατούμενος παραμένει στη φυλακή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και παρακολουθεί ή μπορεί να παρέμβει κατόπιν άδειας μέσω της τηλεδιάσκεψης. Ηταν κάτι που το είχε αναφέρει ως πρόταση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου ο οποίος έφτιαξε τον νόμο για τις φυλακές τύπου Γ».

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *