Η Ακροδεξιά προπαγάνδα και ο φαύλος κύκλος της τρομοκρατίας

1– Την Τρομοκρατία της Βάσης της Σούδας και των ελληνικών βάσεων του θανάτου τη θυμάται ο πρώην ΑΓΕΣ Μανωλάς;

Ενώ ο κόσμος της εργασίας σοκαρισμένος παρακολουθεί μια ακόμη δολοφονική ενέργεια των ακραίων φονταμενταλιστών που ανταπέδωσαν με τον ίδιο ύπουλο τρόπο τα αμέτρητα εγκλήματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα αυτών που εξόπλισαν και οι βελγικές πολεμικές βιομηχανίες. Στη χώρα μας ήταν τα συστημικά μέσα, η ακροδεξιά και το στρατιωτικό κατεστημένο –συγκοινωνούντα δοχεία της εθνικιστικής ρητορείας και της μισαλλοδοξίας, της ισλαμοφοβίας, της καλλιέργειας κλίματος ανασφάλειας που δικαιολογεί τον πόλεμο κατά προσφύγων-μεταναστών και την ανοικτά κατασταλτική παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων-, που ήρθαν να εκμεταλλευτούν το αίμα των αθώων.

Σε αυτή την αηδιαστική εκστρατεία ξεχωρίζουμε δύο πρόσωπα. Το γνωστό ακροδεξιό στέλεχος της ΝΔ, Χριστίνα Σιδέρη, υποψήφια με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά στη Β Αθήνας, που έγραψε στο Facebook:

«Αυτά είναι τα απότελέσματα όταν μπάζεις μέσα στην Ευρώπη, όλο το συρφετό από τις τριτοκοσμικές Ισλμαικές χωματερές. Άντε και στα δικά μας και σύντομα. Μπας και ξυπνήσουμε».

Δεν άργησε να την ακολουθήσει με γραπτή δήλωσή του στο Onalert.gr ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς που κινδυνολογώντας ασύστολα, πιάνει το μαύρο νήμα από την απαίσια συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία και τον Προτοσάλτε -ο οποίος απαιτεί εδώ και μέρες να κατέβει ο Στρατός στο δρόμο «για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας που κινδυνεύει από τους μετανάστες»-, αναφέροντας συγκεκριμένα:

“Πρέπει να μιλήσουμε τώρα για την εθνική ασφάλεια και να κάνουμε όλα όσα προβλέπουν τα σχέδια και η κοινή λογική για περιπτώσεις κρίσης. “Έπρεπε να τρανταχτεί το αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών από τις εκρήξεις και να θρηνήσει το Βέλγιο θύματα, για να αρχίσουμε να ανησυχούμε για θέματα ασφαλείας ή για να το θέσω καλύτερα για την Εθνική ασφάλεια. Μέχρι σήμερα όποιος τολμούσε να θέσει θέματα εθνικής ασφαλείας και εθνικών συμφερόντων σε σχέση με το προσφυγικό ήταν φασίστας ή δεν ήταν πολιτικώς ορθώς. Σε κάθε περίπτωση δεν διήπετο από ανθρωπιστικές αρχές. Ξεκινώ από το ότι δεν είμαι ξενοφοβικός και διέπομαι από ανθρωπιστικές αρχές και το έχω αποδείξει κι έμπρακτα σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης που έχω διοικήσει μονάδες του Ελληνικού Στρατού, οι οποίες διακρίθηκαν για την εκτέλεση της αποστολής τους με ανθρωπιά, αμεροληψία κι ευγένεια. Με καλοσύνη κι ανιδιοτέλεια που διακρίνει τον Έλληνα.

2Δεν μπορώ όμως να μη θλίβομαι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό, όσον αφορά τα θέματα εθνικών συμφερόντων κι εθνικής ασφάλειας. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τα τραβάμε όλα στα άκρα. Δεν μπορούμε δηλαδή να συνδυάσουμε και τον ανθρωπισμό μας αλλά και να διατηρούμε την εθνική ασφάλεια και να εξυπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντά μας; Άντε και να δεχθώ ότι για λόγους ανθρωπισμού αλλάξαμε την πολιτική μας του 2014, οπότε και είχαμε περί τους 80.000 παράνομα εισελθόντες στην χώρα σε σχέση με τους 800.000 του 2015, δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε ότι από το καλοκαίρι και μετά του 2015, η Γερμανική πολιτική άλλαξε και σταδιακά έκλειναν τα σύνορα τους αλλά και τα σύνορα των υπολοίπων χωρών, Δυτ.Βαλκανίων, Βίσεγκραντ κλπ; Τι πιο λογικό να αλλάξουμε κι εμείς την πολιτική μας γραμμή, απόλυτα δικαιολογημένα και σύμφωνα με την πρακτική και των υπολοίπων χωρών. Τι άραγε μας κρατά αυτή την στιγμή και δεν αλλάζουμε την πολιτική μας; Η μόλις υπογραφείσα συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία πρακτικά δεν θα εφαρμοσθεί; Θα διερωτηθεί κανείς και τι να κάνουμε πρακτικά. Είναι απλό:

· Να κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

· Να κλείσουμε τα σύνορά μας κι εμείς για λόγους ασφαλείας.

· Να ενισχύσουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις στο Αιγαίο και να αναχαιτίζουμε τις προσφυγικές ροές, ενέργεια εφικτή.

·Να φιλοξενήσουμε σε κλειστού τύπου φιλοξενίας σημεία τους πρόσφυγες/μετανάστες εντός της χώρας.

· Να απελάσουμε τους παράνομα εισελθόντες στην χώρα μετανάστες.

· Όλες οι κινήσεις να γίνονται με συνοδεία αστυνομικών οργάνων και να διατεθούν αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία φιλοξενίας.

· Να ενισχύσουμε την ασφάλεια μας, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια σε δημόσιους χώρους και κοινωφελείς εγκαταστάσεις, αδειάζοντάς τα λιμάνια Πειραιά, την Ειδομένη κλπ από πρόσφυγες.

· Να ενισχύσουμε τις επαφές μας με την Γιουροπόλ .

· Να ενισχύσουμε τα μέτρα ηλεκτρονικής ασφαλείας, ασφάλειας κυβερνοχώρου κλπ.

· Να θέσουμε σε ετοιμότητα τις αντιτρομοκρατικές μας μονάδες.

Θα πει πάλι κάποιος ότι κινδυνολογούμε, διότι δεν έχει υπάρξει περιστατικό τρομοκρατίας στην χώρα μας, οπότε εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση κι είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, όπως αναφέρουν όλα τα ανακοινωθέντα μετά από οποιαδήποτε κυβερνητική σύσκεψη. Η απάντηση είναι το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν, διότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε ένα περιστατικό με ανάμειξη τρομοκρατών, από πρόσφυγες /μετανάστες θα έχει συνέπειες που δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν από τώρα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο ή καλύτερα αντιμετωπίζει ανταρτοπόλεμο. Η Ελλάδα τι προτίθεται να κάνει;”.

Καταρχήν αξίζει να δούμε ποιες είναι οι «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης που έχει διοικήσει μονάδες του Ελληνικού Στρατού» ο ΑΓΕΣ Μανωλάς:
Το 1995 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής στο ΚΕΑΠ απ΄ όπου το 1996 του ανατέθηκε η διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη η οποία και αναπτύχθηκε στην Βοσνία Εργεγοβίνη και αναλαμβάνει τη Διοίκηση του BELUGA γκρουπ στην πόλη του Βίσοκο για 2 1/2 χρόνια στις αποστολές IFOR και την SFOR. Το χρονικό διάστημα 2000-2003 τοποθετήθηκε στο JCSC στον Τύρναβο Λάρισας, στη θέση του Διευθυντή J3JOPS και στη συνέχεια του Διευθυντή Κλάδου Επιχειρήσεων J3. Εν τω μεταξύ αναλαμβάνει τη διοίκηση του ελληνικού τάγματος στην ISAF για έξι μήνες (Δεκ. 2001-τέλη Μαΐου του 2002). Τον Ιανουάριο του 2012 διορίζεται Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλαδή, ο Αντιστράτηγος Μανωλάς έχει λάβει μέρος σε πλήθος ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, έχει αναλάβει διοικητικά καθήκοντα μονάδων που από τα Βαλκάνια έως το Αφγανιστάν έδρασαν ως Κατοχική Δύναμη, ενώ άσκησε Επιτελικά καθήκοντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών σχηματισμών.

Είναι δηλαδή ο καταλληλότερος άνθρωπος όχι απλώς για να παπαγαλίσει την κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τους μετανάστες ως «εθνική απειλή», για να περιγράψει την απαίτηση να κλείσουν τα σύνορα, να στραφεί ο Στρατός ένοπλα εναντίον των Μεταναστών, να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης –που ζητούν φασίστες, μιλιταριστικά σαιτ και ο Υπουργός Μουζάλας-. Για να διαλαλήσει την όξυνση του πολέμου κατά των μεταναστών και τα δόγματα άμυνας/ασφάλειας εναντίον των ασύμμετρων απειλών, του εχθρού λαού δηλαδή.
Κυρίως, ο ΑΓΕΣ Μανωλάς, με την έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολιτική παρέμβαση, είναι ο καταλληλότερος για να μας απαντήσει ποια είναι η πραγματική Τρομοκρατική δράση μεταξύ άλλων της Βάσης της Σούδας και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τα εγκλήματα που πράττονται από αυτό το τόσο σημαντικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο!

Αν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τα δραματικά γεγονότα του Βελγίου δεν μπορούν να μας απαντήσουν ποιοι οι είναι κίνδυνοι για τον λαό μας από τις επεμβάσεις στις οποίες συνέβαλαν και τις οποίες προπαγανδίζουν, τους το θυμίζουμε εμείς.

Που χρησιμοποιήθηκε η Βάση της Σούδας και γενικότερα της Κρήτης; Ποιος είναι ο Ρόλος τους;
Σε δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ διαβάζουμε: Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, που είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα, είναι το μόνιμο ορμητήριο του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, συμμετέχοντας η ίδια ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μετέτρεψε τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, για επεμβάσεις σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Οι βάσεις, στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ, και πρόσφατα της Λιβύης, τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα, αλλά και προηγουμένως κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η βάση της Σούδας ήταν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και εξυπηρετούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών. Τέτοιο ρόλο έπαιξε και στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά των Σέρβων της Βοσνίας, πριν από την επιβολή της συνθήκης του Ντέιτον. Επίσης, και κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986, κατά την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο το 1991.

3Ειδικά μετά τις 11 Σεπτέμβρη και το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας τέθηκαν σε ύψιστο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας, καθώς η κινητοποίηση αποσκοπούσε τόσο στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων όσο και στην προστασία των ίδιων των εγκαταστάσεων, αφού χαρακτηρίστηκαν πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών χτυπημάτων, στα οποία προσδόθηκαν χαρακτηριστικά πολεμικών πληγμάτων. Ήδη η Ελλάδα με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ τέθηκε κατ’ ουσία σε εμπόλεμη κατάσταση. Να σημειωθεί ακόμα πως για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα ελληνική κυβέρνηση προσφέρει τις βάσεις και το ελληνικό έδαφος στη διάθεση των Αμερικανών. Σε τέτοια έκταση δεν είχε γίνει ούτε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.

Οι ΗΠΑ με την έναρξη των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν απαίτησαν και τους διατέθηκε ο ελληνικός εναέριος χώρος για τη διέλευση των αεροσκαφών τους, μεταγωγικών και μαχητικών. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση προσφέρθηκε για κάθε είδους διευκόλυνση και συμμετοχή. Σε πολεμική κινητοποίηση τέθηκαν η αεροναυτική βάση της Σούδας και η βάση του Ακτίου, που αποτελεί προκεχωρημένη βάση εξόρμησης των ιπταμένων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ). Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών τέθηκαν άμεσα και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα οποία παρέχεται κατευθείαν εικόνα στα ΝΑΤΟικά επιτελεία μέσω του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης.

Στον πόλεμο του Ιράκ 2 (Επιχείρηση “Σοκ και Δέος”) για το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης του 2003 (Μάρτιος-Απρίλιος) 5.270 αεροσκάφη, αμερικανικά και συμμαχικά, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τη Σούδα. Στην πλειοψηφία τους ήταν μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αποτέλεσε ορμητήριο για καθημερινή απογείωση 22-28 κατασκοπευτικών και ηλεκρονικού πολέμου αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ. Στο ναυτικό επίπεδο περίπου 200 πλοία (αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, υποβρύχια) έδεσαν στη Σούδα. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ΗΠΑ για την επιχείρηση “Σοκ και Δέος” εγκαινιάστηκε η προβλήτα Κ14 με τη φιλοξενία 16 υποβρυχίων.
Θυμίζουμε ένα ακόμη άρθρο του onlaert.gr “Όταν η Σούδα σκότωσε τον Καντάφι! Ο Κ.Μαρδάς αποκαλύπτει ένα χρόνο μετά το λιντσάρισμα Καντάφι”:

Στις επιχειρήσεις που κράτησαν οκτώ μήνες (Μάρτιος 2011- Οκτώβριος 2011) η αμερικανική αεροναυτική βάση της Σούδας έπαιξε κυρίαρχο ρόλο, αφού απετέλεσε σημείο εξόρμησης των Μιράζ της Γαλλίας και του Κατάρ, τα οποία διέλυσαν την αντιαεροπορική άμυνα του Καντάφι, ενώ νυχθημερόν επιχειρούσε από τη Σούδα αεροπορικό σύστημα επιτήρησης-εντοπισμού στόχων με ελληνικό προσωπικό. Ένα τέτοιου τύπου αεροσκάφος εντόπισε την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της… Τζαμαχιρίας (Λαοκρατίας ) το οποίο μεταβίβασε την εικόνα σε γαλλικό Μιράζ που τον έπληξε. Επιπλέον, η Σούδα υπήρξε βάση 2 αεροσκαφών αναγνώρισης RC-135 και 2 ιπτάμενων ραντάρ KC-135. Παράλληλα, η αμερικανική ναυτική βάση υποστήριξε επί οκτώ μήνες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που με 50 αεροσκάφη τύπου Ραφάλ διέλυσε ραντάρ, αντιαεροπορική άμυνα, κέντρα διοίκησης, αποθήκες, οικήματα και οχυρώσεις, εξαπολύοντας πυραύλους (επί δικαίων και αδίκων…). «Είμαστε το βασικό κέντρο υποστήριξης των επιχειρήσεων στη Λιβύη με αποστολές 24 ώρες το 24ωρο» δήλωσε, τότε, στον παρουσιαστή της εκπομπής στη ΝΕΤ «Ειδικές αποστολές» Φάνη Παπαθανασίου, ο αμερικανός διοικητής Σκοτ Χάγκαν.

Η Σούδα ήταν πάντα το στρατιωτικό κρατίδιο των ΗΠΑ στην πιο εύφλεκτη περιοχή του κόσμου. Τρανή απόδειξη για το ρόλο της Σούδας στην επιχείρηση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν είναι τα λόγια του αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, του πρεσβύτερου, όταν επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στις 19 Ιουλίου του 1991, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη: «Από τις 2 Αυγούστου του 1990 η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φόρτωσε και ξεφόρτωσε 13.000 τόνους, εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 εκατομμύρια λίβρες υγρών καυσίμων. Λειτούργησε 24 ώρες το 24ωρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300-400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς. Κάθε μέρα η βάση εκαλείτο να διατηρεί τον εφοδιασμό των γραμμών και κάθε μέρα έπραττε το καθήκον της κατά τρόπο άψογο» (Ελευθεροτυπία, 20 – 7- 1991).

Να και το συμπέρασμα του Κώστα Μαρδά: Η σούπερ αυτή βάση αξίζει όσο… 10 Μνημόνια, αφού αποτελεί έναν αναντικατάστατο στρατηγικό κόμβο, χάρη στον οποίο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διαφεντεύουν το δρόμο προς το πλανητικό «βενζινάδικο της Δύσης».
Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟικό περιφερειακό στρατηγείο της Λάρισας συμμετείχε ενεργά στην πολεμική κινητοποίηση. Και αυτό ένα είδος ΝΑΤΟικής βάσης είναι. Σήμερα, η Ελλάδα έχει περισσότερες βάσεις από ποτέ άλλοτε, αφού όλη η χώρα είναι ένα μεγάλο ορμητήριο των Αμερικανών και των άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων με δεδομένη και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους. Χρησιμοποιείται κατά βούληση και σύμφωνα με τις επιχειρησιακές στρατιωτικές ανάγκες οποιαδήποτε εγκατάσταση υπάρχει επί του ελληνικού εδάφους. Η εμπειρία των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ το επιβεβαιώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο.

4Σήμερα υπάρχει επίσημα επί του ελληνικού εδάφους μόνο μία αμερικανική βάση, η υπερ-βάση της Σούδας, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες και των άλλων αμερικανικών βάσεων που έκλεισαν (Ν. Μάκρη, Ελληνικό, Γούρνες). Η βάση αυτή είναι η μόνη που διέπεται από το καθεστώς της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, που τέθηκε σε ισχύ το 1990 και συνεχίζει να είναι σε ισχύ και σήμερα με ετήσιες ανανεώσεις. Η βάση της Σούδας, εξάλλου, εντάσσεται, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις την περίοδο έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, στις «επιχειρησιακές διευκολύνσεις» που παρέχει η Ελλάδα στα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία πήραν μέρος στον πόλεμο του Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Η προσφορά της βάσης της Σούδας στην εξυπηρέτηση των πολεμικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναντικατάστατη.

Η Κρήτη, στην καρδιά της Μεσογείου, προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του 6ου Στόλου και άλλων μονάδων για επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Επίσης, η Σούδα συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή. Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις των ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία. Η Σούδα αποτελεί ναυτική και αεροπορική βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι απλά μια ξένη βάση σε ελληνικό έδαφος, αλλά έχει χαρακτήρα αμερικανικού εδάφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παράρτημα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας υπάρχει συγκεκριμένη διατύπωση, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να αποβιβάζουν στο νησί τμήματα πεζοναυτών, που προορίζονται για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα η βάση της Σούδας έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής. Κατά τον πρόσφατο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, η βάση ήταν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και εξυπηρετούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών. Τέτοιο ρόλο έπαιξε και στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά των Σέρβων της Βοσνίας, πριν από την επιβολή της συνθήκης του Ντέιτον. Επίσης, και κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986, κατά την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο το 1991. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξαν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα την περίοδο του Πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973, στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο. Να θυμίσουμε ακόμα το ρόλο των αμερικανικών βάσεων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι ΗΠΑ από τις βάσεις τους συνέβαλαν στην εξουδετέρωση κάθε ελληνικής αντίδρασης και επομένως στην επιτυχία της εισβολής. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο αποπροσανατολισμός ελληνικών βομβαρδιστικών που απογειώθηκαν από την Κρήτη και τελικά αναγκάστηκαν να αδειάσουν τις βόμβες τους στη θάλασσα.

Η βάση της Σούδας αποτελεί τη σημαντικότερη βάση για τα αεροσκάφη τάνκερ (εναέριου ανεφοδιασμού), για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των αεροσκαφών που υπάγονται στον 6ο Στόλο και άλλων αεροσκαφών παρακολούθησης. Παράλληλα, αποτελεί πολύτιμη βάση των πλοίων του 6ου Στόλου. Συνέβαλε κατά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και σ’ αυτό τον τομέα ενισχύοντας τους ιμπεριαλιστές. Οι αποστολές και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις, είναι οι παρακάτω:

1. Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ. Εχει παραχωρηθεί ο βόρειος βρόχος του Πολεμικού Αεροδρομίου της Σούδας, έκταση και υποδομή, για πλήρη υποστήριξη. Στο χώρο αυτό υποστηρίζονται και συντηρούνται τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ, αποστολή των οποίων είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος.

2. Χρησιμοποίηση του αεροδρομίου ως εναλλακτικού για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων. Ο 6ος Στόλος κινείται τον περισσότερο καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, χρειάζεται λοιπόν ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο για περιπτώσεις ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης των αεροσκαφών στον αέρα ή βλάβης στο σύστημα ανάσχεσης των αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου.

3. Εναποθήκευση, συντήρηση και συναρμολόγηση ναρκών. Οι Αμερικανοί διατηρούσαν πάντα ένα απόθεμα ναρκών στη Σούδα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του 6ου Στόλου.

4. Εναποθήκευση και συντήρηση συμβατικών πυρομαχικών. Υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών στον κόλπο της Σούδας, όπου έχουν τοποθετηθεί πυρομαχικά για τις ανάγκες των αεροσκαφών που επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα.

5. Επικοινωνίες. Οι Αμερικανοί διαθέτουν στη βάση της Σούδας ασύρματες επικοινωνίες για να επικοινωνούν με τα πλοία και τα αεροσκάφη του 6ου Στόλου.

6. Δραστηριότητες διοικητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης. Η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσος σταθμός για τον εφοδιασμό του 6ου Στόλου σε υλικά και μέσα, που μεταφέρονται με αεροσκάφη στα αεροπλανοφόρα ή με ελικόπτερα στα άλλα πλοία. Ακόμα και για τις ανάγκες του προσωπικού η Σούδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό και υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό εγκαταστάσεις στρατωνισμού του προσωπικού.

5Τέλος, στις 21 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτων, το Lexington Institute και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Nικ Λαρυγκάκη. Σε εντυπωσιακά αναλυτική πρόσκληση με το θέμα των ομιλιών που θα έδιναν ο Π. Καμμένος και ο δρ. Ντάνιελ Γκούρ, αντιπρόεδρος του Lexington Institute αναφέρονταν: « Ο Κόλπος της Σούδας: Το στρατιωτικό στολίδι του ΝΑΤΟ». Σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Έλληνα υπουργού εκεί. Όμως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι και η πρόσκληση που έστειλε το αμερικανικό ινστιτούτο: http://lexingtoninstitute.org/event/. Μεταξύ άλλων τονίζονταν: « Ο Κόλπος της Σούδας στο νησί της Κρήτης είναι η νοτιότερη πολεμική βάση του ΝΑΤΟ με έναν διάδρομο προσγείωσης στη Βάση της 115 Πτέρυγας Μάχης, 31 ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών καθώς και αποθήκες πυρομαχικών. Η Βάση της NSA στη Σούδα έχει καθορισθεί ως μία προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση, που παρέχει υποστήριξη σε αναπτυγμένες αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και εταίρων. Η Βάση της Σούδας είναι μία από τις ελάχιστες τοποθεσίες που δύνανται να φιλοξενήσουν μονίμως αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με αντιτορπιλικά και αμφίβια πλοία ώστε να είναι εφικτές και πλέον αποτελεσματικές οι απαντήσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και στον Περσικό Κόλπο. Η Αθήνα, η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρουν περισσότερες συνέργειες για να εργασθούν από κοινού και να προστατεύσουν την ειρήνη και το εμπόριο στη Μεσόγειο».
Αν αυτό δεν είναι Κρατική Τρομοκρατία τι είναι; Μπαίνει ο λαός μας στο στόχαστρο της εκδίκησης;

Εμείς καλούμε τον λαό μας σε μαζική-μαχητική Αντίσταση, Μέσα και Έξω από τον Στρατό, για το Μπλοκάρισμα εθνικής και πολυεθνικής Πολεμικής και Κατασταλτικής Μηχανής. Η ανάταση του αντιπολεμικού κινήματος πρέπει να στραφεί ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ενάντια στην ελληνική εμπλοκή. Ήδη η πρόταση μας για κοινή κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία έχει γίνει δεκτή από τους Τούρκους-Κούρδους συναγωνιστές και προγραμματίζονται κινητοποιήσεις ενάντια στις Βάσεις, το ΝΑΤΟ και τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας στις 10 Απριλίου. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των στρατευμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, στην αποχώρηση-διάλυση των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ε.Ε. Έχει σημασία να μπλοκάρουμε με κάθε τρόπο την πολεμική αναμέτρηση. Το Αντιπολεμικό κίνημα π.χ. πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον ανεφοδιασμό της δολοφονικής αρμάδας. Να μπλοκάρουμε την λειτουργία της βάσης Ακτίου που έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κρίσιμη κρίνεται η Δράση της Αριστεράς και συνολικά του Κινήματος Μέσα στον Στρατό. Καλώντας φαντάρους και το μόνιμο προσωπικό να Αρνηθούν την οποιαδήποτε συμμετοχή, την προσφορά οποιαδήποτε υπηρεσίας στο βρώμικο πόλεμο κατά προσφύγων-μεταναστών. Χρειάζεται επομένως ένα σύγχρονο εργατικό διεθνιστικό κίνημα, με βαθύτερα αντικαπιταλιστικά-ανατρεπτικά χαρακτηριστικά, που με κοινούς στόχους και κοινές δράσεις να σταθεί νικηφόρα απέναντι στο γενικευμένο ταξικό πόλεμο που διεξάγει ο κόσμος του πλούτου την εποχή του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού, επιβάλλοντας την καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων. Απαιτώντας-Παλεύοντας για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αστικής πολιτικής της αντεργατικής λαίλαπας, της κρατικής τρομοκρατίας, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *