Ανακοίνωση της συνέλευσης αλληλέγγυων στην “Πέτρινη αποθήκη”, στο λιμάνι του Πειραιά

allileggihΤην Κυριακή 27 Μαρτίου έγινε η συνέλευση των αλληλέγγυων που συμμετέχουμε στη δομή του “Πέτρινου”. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τα παρακάτω:

1. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πρόσφυγες και την κοινωνία ότι συμμετέχουμε στην οργάνωση της εσωτερικής ζωής στο “πέτρινο” επειδή στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με τους πρόσφυγες, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους και θέλουμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση με το κράτος και την κυβέρνηση, ούτε με καμία ΜΚΟ ή άλλη σχετική οργάνωση, φυσικά δεν πληρωνόμαστε και ερχόμαστε εδώ για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε, ώστε να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει ή ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος από την ευθύνη του να διασφαλίσει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων, αντίθετα ζητάμε κατάλληλες υποδομές, δημόσια κτίρια, δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των προσφύγων, καθώς και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης. Είμαστε όμως μέλη ενός λαού που δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο, και μάλιστα σε μια περίοδο που η ευρύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι κοινός. Επίσης, δε φέρουμε τυπική ευθύνη για την ενημέρωση των προσφύγων για τις επίσημες διαδικασίες ασύλου κλπ, αφού δεν έχουμε σχέση με το κράτος, προσπαθούμε όμως να βοηθήσουμε στην ενημέρωσή στο βαθμό που μπορούμε, με βάση το επίσημο ισχύον καθεστώς.

2. Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει αποτελεσματικά η οργάνωση της εσωτερικής ζωής στο “πέτρινο” και να βαθύνουν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ όλων μας, είναι να βασιστεί στην ίδια την αυτο-οργάνωση των προσφύγων, μαζί με τη διαρκή συνέχιση της δικής μας παρουσίας και συνεισφοράς. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων σε όλες τις δουλειές, που ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή, και αυτή η διαδικασία θέλουμε να συνεχιστεί και να επεκταθεί. Παράλληλα, πρέπει να μην αφορά μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους που προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, αλλά να συμπεριλάβει όλους όσους και όλες όσες μένουν στο “πέτρινο”, με ισοτιμία και δικαιοσύνη, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η μικρή μας κοινότητα εδώ. Θέλουμε να συζητήσουμε όλοι και όλες μαζί, ώστε να βρούμε τρόπους να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι/ες γίνεται. Θέλουμε να λειτουργούμε αντι-ιεραρχικά, δημοκρατικά και ισότιμα, μεταξύ όλων των ανθρώπων που βρισκόμαστε εδώ, και φυσικά όλων των εθνικοτήτων.

3. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία των γιατρών από τους “Αλληλέγγυους Λειτουργούς Υγείας”, που ήρθαν πλέον μόνιμα στο “πέτρινο”, κι έτσι υπάρχει διαρκής παρουσία γιατρών εδώ. Επίσης, με βάση την ανακοίνωσή τους, οι γιατροί της συλλογικότητας λειτουργούν επίσης δημοκρατικά, ως αλληλέγγυοι, με πλήρη αυτοτέλεια από το κράτος και τις ΜΚΟ, χωρίς να πληρώνονται και με βάση τη λογική της αυτοοργάνωσης.

4. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτά από όλους/ες μας, αλληλέγγυους/ες και πρόσφυγες, περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων ή μεταξύ προσφύγων και αλληλέγγυων, όπως και σεξιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε γυναίκες, σε πρόσφυγες και αλληλέγγυες. Τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα, δηλώνουμε ωστόσο ότι δε χωράνε στη μικρή κοινότητα του πέτρινου οι άνθρωποι που προχωρούν σε τέτοιες συμπεριφορές, και όταν εντοπίζονται, θα απομονώνονται από όλους/ες μας με κάθε τρόπο. Μετά από επανειλημμένη επίδειξη τέτοιων συμπεριφορών, θα ζητάται η απομάκρυνση από το χώρο όσων προχωρούν σε αυτές. Είμαστε όλοι και όλες ίσοι και ίσες, και δεν μπορεί κανείς να υποτιμά κάποιον άλλο/η.

5. Απαιτούμε από το κράτος και τον ΟΛΠ να μεριμνήσει ώστε να παρασχεθούν στο “πέτρινο” όλες οι αναγκαίες υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης επαρκούς αριθμού βρυσών για την υγιεινή λειτουργικότητα του χώρου. Υπάρχει, γενικότερα, τεράστιο πρόβλημα με την παροχή νερού, τόσο του πόσιμου όσο και για καθαριότητα, καθώς και για τα μπάνια των προσφύγων. Απαιτούμε να γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες δράσεις για την επίλυση του προβλήματος, καθώς πρόκειται για μείζον πρόβλημα επιβίωσης. Ζητάμε επίσης την εγκατάσταση υποδομών για διάφορες δραστηριότητες για τους πρόσφυγες, όπως το “Πέτρινο σχολείο” με μεθόδους διδασκαλίας και αυτοδιδασκαλίας, η εγκατάσταση μπασκετών και άλλων υποδομών για αθλητικές δραστηριότητες κλπ.

5. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με κάθε τρόπο, και με την παρουσία μας εδώ και με όποιο άλλο τρόπο και μέσο μπορούμε, στα αιτήματα των προσφύγων. Ζητάμε μαζί τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να ανοίξουν τα σύνορα, να νομιμοποιηθούν, να τους παρασχεθούν χαρτιά και άσυλο. Είμαστε ενάντια στους πολέμους, που γεννούν εκτός των άλλων και την προσφυγιά. Είμαστε ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία, που κινείται ενάντια στα συμφέροντα των προσφύγων και δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους. Η συμφωνία, όπως έχουν αναδείξει πάρα πολλές μεταναστευτικές οργανώσεις και οργανισμοί, αποτελεί παραβίαση ακόμα και του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα. Είμαστε ενάντια στους φράχτες και τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ζητάμε την ύπαρξη ανοιχτών δομών φιλοξενίας με παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προς τους πρόσφυγες, και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία.

6. Αποφασίζουμε ότι θα προχωράμε σε συνέλευση σε τακτική βάση, κάθε Κυριακή απόγευμα στις 5, ώστε να συζητάμε συλλογικά ότι προβλήματα προκύπτουν και να οργανώνουμε τις ανάγκες. Η συνέλευση μας λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, και δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κρατικούς ή δημοτικούς παράγοντες και ΜΚΟ, η παρουσία των οποίων δεν μπορεί να αποτελεί κομμάτι της συνέλευσης και της εσωτερικής ζωής του “πέτρινου”. Επίσης, θέλουμε να συζητάμε αλληλέγγυοι και πρόσφυγες μαζί τα ζητήματα, και θα λάβουμε πρωτοβουλία για να κληθεί κοινή συνέλευση αλληλέγγυων και προσφύγων με την παρουσία μεταφραστών, καθώς και θα διακινήσουμε το παρόν κείμενο στο χώρο του “πέτρινου” μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες.

Συνέλευση αλληλέγγυων στο “πέτρινο”
Κυριακή 27 Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *