Αντί για μόνιμους διορισμούς, το Υπουργείο ανακοίνωσε μόνιμη αρένα πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων

image001Το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει σιγά-σιγά τα χαρτιά του εμφανίζοντας την ευθυγράμμισή του με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα στην Εκπαίδευση και αποδεικνύοντας τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου που συνεχίζει να «διεξάγει».

Στο θέμα των διορισμών, το προηγούμενο διάστημα εξάντλησε όλο τον επικοινωνιακό του οίστρο, για να φτιάξει το άλλοθί του απέναντι στα μελλούμενα, ανακοινώνοντας διαρκώς ότι έχει υπο-βάλει(!) στους δανειστές σχέδιο για 20.000 μόνιμους διορισμούς στην επόμενη τριετία και πουλώντας ψεύτικες ελπίδες για δεύτερη χρονιά στη μεγάλη μάζα των αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Κι αφού αρνήθηκε να παρουσιάσει έστω ένα μέρος από αυτό το σχέδιο, που να αφορούσε τον τρόπο πρόσληψης – καλυπτόμενο πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ, απέδειξε ότι το μόνο πραγματικό και επεξεργασμένο σχέδιο που εδώ και καιρό συνομολόγησε με την Τρόικα είναι οι γενικευμένες περικοπές και η παγίωση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση.

Έτσι, αντί για τους 20.000 μόνιμους διορισμούς, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών για την επόμενη χρονιά, που προσομοιάζει σε μόνιμη αρένα πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων, φροντίζοντας μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι τα επισφαλή κονδύλια του ΕΣΠΑ φαγώθηκαν νωρίς και τις επόμενες χρονιές θα δίνονται με το σταγονόμετρο, πράγμα που σημαίνει μεγάλες περικοπές στις εκπαιδευτικές δομές, πολύ λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών και εξώθηση μεγάλου μέρους τους στην οριστική ανεργία.

Αν φέτος, που αξιοποιήθηκαν 160 εκ. από το ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών, η χρονιά κλείνει με 3000 κενά εκπαιδευτικών και απομένουν μόλις 160 εκ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τα πράγματα για το δημόσιο σχολείο από του χρόνου προβλέπονται πολύ χειρότερα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο.  Ανακοινώσεις,  που κουμπώνουν με τις περικοπές και τις «μεταρρυθμίσεις» της έκθεσης του ΟΟΣΑ και προετοιμάζουν συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση διδακτικού και εργασιακού ωραρίου, κατάργηση και αναμόρφωση εκπαιδευτικών δομών χωρίς ίχνος παιδαγωγικής διάστασης και θα διέπονται μόνο από τη λογιστική των περικοπών.

Για τους αναπληρωτές και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, η ανακοίνωση αυτή, εκτός των άλλων, αποτελεί  ταφόπλακα στο αίτημα και την προσδοκία για σταθερή και μόνιμη δουλειά και ανοίγει το δρόμο για την παγίωση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, αφού εδραιώνει την αντικατάσταση των μόνιμων εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται, με ολιγόμηνες συμβάσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων. Η οργή των συναδέλφων αναπληρωτών για το περιεχόμενο του νέου τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη: Με πλήρη αντιγραφή της φιλοσοφίας του νόμου της κ. Διαμαντοπούλου, η σημερινή Κυβέρνηση καταργεί τους πίνακες προϋπηρεσίας και πετάει σα στημένες λεμονόκουπες εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, μέσου όρου ηλικίας 45 ετών που για 10-15 χρόνια παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη δημόσια εκπαίδευση σε κάθε γωνιά  της χώρας. Στη θέση των πινάκων προϋπηρεσίας βρίσκονται πλέον σε περίοπτη θέση η λεόντεια – όσο και απαγορευτική για πολυπληθείς ειδικότητες – προϋπόθεση επιτυχίας στον ΑΣΕΠ του 2008,  αλλά και ένα προσοντολόγιο νεοφιλελεύθερης κοπής, αμφότερα ως κριτήρια για την κατάρτιση των νέων πινάκων. Κριτήρια που θα εξωπετούν  χιλιάδες εκπαιδευτικούς από το Δημόσιο Σχολείο, θα εισάγουν τον σκληρό και ανελέητο ανταγωνισμό για μια ολιγόμηνη σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση και θα κρατούν το χώρο της αδιοριστίας σε βαθιές διαιρέσεις, ώστε να διευκολύνεται η χειραγώγησή του.

Είναι φανερό λοιπόν, πως το Υπουργείο άρχισε να αποκαλύπτει την πραγματική ατζέντα των σχεδίων του και το ζήτημα των προσλήψεων είναι κορυφαίο σε αυτήν. Τα εκπαιδευτικά σωματεία πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αφού καλέσουν ξανά τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάψουν να νομιμοποιούν το διάλογο-οπερέτα και να αποχωρήσουν από αυτόν, πρέπει να οργανώσουν χωρίς καθυστέρηση, από κοινού με τις συλλογικότητες της ελαστικής εργασίας, τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια που εξοντώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.  

Σε αυτήν την μάχη, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαιρέσεις, τις κατηγοριοποιήσεις και τον κατακερματισμό των δυνάμεών μας. Απέναντι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης, στην ελαστική εργασία και την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης, παλεύουμε  μαζικά και ενιαία για  σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σχολείων και τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών.  Βασικά κριτήρια για μας είναι η προϋπηρεσία κι ο χρόνος λήψης πτυχίου. Τα έχει θέσει και τα έχει υπερασπίσει το εκπαιδευτικό κίνημα με σκληρούς αγώνες απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», που μετήλθαν οι κυβερνώντες όλων των εποχών και όλων των αποχρώσεων.

Να δώσουμε ενιαία και αποφασιστικά τη μάχη. Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν πρέπει να περάσουν!

image002

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *