Αρχειοθετείται η υπόθεση του ρατσιστικού πογκρόμ – “Άγνωστοι” οι δράστες

pogrom2Μετά την υποβολή Υπομνήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την τύχη της μηνυτήριας αναφοράς για το ρατσιστικό πογκρόμ του Μάη του 2011, την ίδια μέρα (14/4/2016) ο αρμόδιος εισαγγελέας κύριος Τριανταφυλλόπουλος αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και – κατά το κομμάτι που κρίθηκε ότι τελέστηκαν εγκληματικές πράξεις – την θέση της στο αρχείο αγνώστων δραστών. Τυχόν ανάσυρσή της μετά τις 12/5/2016 δεν θα έχει καμία πρακτική συνέπεια αφού τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, σωματικών βλαβών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, κλπ, θα έχουν παραγραφεί.

pogrom_rohΗ πράξη αρχειοθέτησης απεστάλη προς έγκριση στον Εισαγγελέα Εφετών, που είναι και ο αρμόδιος για την οριστική απόφαση, κατά το άρθρο 43 ΚΠοινΔ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τη μέρα της επίσημης έναρξης των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Κωστής Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε ονομαστικά στο πογκρόμ του Μάη 2011 λέγοντας:

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια συγγνώμη της πολιτείας από τα θύματα της ρατσιστικής βίας και τις οικογένειές τους. Μια δημόσια συλλογική συγγνώμη για τον Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα ανώνυμα θύματα της ομοφοβικής και τρανσοφοβικής βίας, τους άγνωστους μουσουλμάνους που έπεσαν θύματα του πογκρόμ του 2011 που παρακολουθήσαμε στις τηλεοράσεις μας. Αλλά και μια συγγνώμη για τον Παύλο Φύσσα, εμβληματικό θύμα της μισαλλοδοξίας”.

Φαίνεται πως η Πολιτεία αρκείται να ζητάει συγγνώμη στα θύματα του πογκρόμ (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν ειναι “άγνωστοι μουσουλμάνοι”, καθώς τα ονόματά τους προκύπτουν από έγγραφα του ΕΚΑΒ). Όμως, συγγνώμη χωρίς δικαιοσύνη είναι μια συγγνώμη κίβδηλη. Και το χειρότερο: χωρίς απόδοση δικαιοσύνης, τα ρατσιστικά εγκλήματα θα επαναληφθούν.

——————————

Διαβάστε:

Πηγή: Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *