Ερχεται τρίτο πακέτο 1,8 δισ.

image002Ενα τρίτο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων (μετά το αντι-ασφαλιστικό και το φορομπηχτικό), ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 24 Μάη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας.

Πρόκειται προφανώς γι’ αυτό που ο Τσακαλώτος αποκαλεί «δημοσιονομικό πακέτο» και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Ομως, στην καλύτερη των περιπτώσεων (αν δηλαδή το κουαρτέτο/τρόικα δεχτεί τις κυβερνητικές προβλέψεις), η αύξηση του ΦΠΑ δε θα καλύπτει ούτε το ένα τέταρτο του πακέτου. Με ποια μέτρα θα εξασφαλιστούν τα επόμενα τρία τέταρτα; Ποιοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα, αλκοόλ) θα αυξηθούν και πόσο; Σε ποιους δημόσιους υπάλληλους θα γίνει μείωση μισθών; Ποιες άλλες κοινωνικές δαπάνες θα κοπούν; Για όλ’ αυτά η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ τα μέτρα είναι συμφωνημένα και το νομοσχέδιο έχει γραφτεί.

Το γεγονός ότι υπάρχει και dead line (η 24η Μάη) επιβεβαιώνει πως στο παρασκήνιο το παζάρι με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών δανειστών συνεχίζεται και τα αντιλαϊκά «πακέτα» κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οχι μόνο δεν υπάρχει κλίμα ρήξης, αλλά ψάχνουν τον τρόπογια να νομοθετήσουν και τα μέτρα-ρεζέρβα των 3,6 δισ., στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *