Μένουμε… Παναμά

listaΕκατοντάδες πρόσωπα του δημόσιου βίου και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας συνδέονται είτε άμεσα είτε με έμμεσες διαδρομές με τα εντυπωσιακά σε όγκο δεδομένων στοιχεία των Panama Papers, το δεύτερο μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε από την προχθεσινή δημοσίευση της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ.

Η μισή αλήθεια είναι ότι η εμπλοκή ενός φυσικού ή νομικού προσώπου με μια υπεράκτια εταιρεία δεν συνιστά από μόνη της αξιόποινη πράξη, ενώ πάντα ενυπάρχει ο κίνδυνος… παρεξηγήσεων λόγω συνωνυμίας.

Καθώς όμως είναι αποδεδειγμένα ο αποτελεσματικότερος τρόπος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τα 400 ελληνικά ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων και οι συνολικά 223 offshore που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δεδομένη θα πρέπει να είναι η ανησυχία όλων όσοι είδαν το όνομά τους στη συγκεκριμένη, εκτενέστερη της προηγούμενης, λίστα καθώς ήδη από χθες το πρωί οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης συντάσσουν με ταχείς ρυθμούς νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις Aρχές του Παναμά.

Και αν η αρχική αναφορά έκανε λόγο για τουλάχιστον 200 αιτήματα, βάσει των πρώτων διαρροών, θεωρείται δεδομένο πως οι εισαγγελείς θα ψάξουν εξονυχιστικά το σύνολο των ονομάτων.

Ηδη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διέθεταν υπεράκτιες εταιρείες ή ιδρύματα μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, τα αρχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν προκαλώντας παγκόσμιο σάλο και συσχετίζουν τα δεδομένα με αυτά των άλλων λιστών (και ειδικά αυτά της λίστας Λαγκάρντ), με προτεραιότητα σε πρόσωπα που με διάφορους τρόπους έχουν διαχειριστεί και δημόσιο χρήμα.

Η διαφορά με τη λίστα Λαγκάρντ έγκειται πως στα Panama Papers υπάρχει διαρροή εταιρικών δεδομένων και όχι τραπεζικών στοιχείων, γι’ αυτό καθοριστικής σημασίας θεωρείται ο βαθμός ανταπόκρισης των Αρχών του Παναμά στην αποστολή τραπεζικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια θα συσχετιστούν με τις φορολογικές δηλώσεις και τους εταιρικούς ισολογισμούς.

Ωστόσο, αν και οι Ελληνες οικονομικοί εισαγγελείς εργάζονται πυρετωδώς για την άμεση αποστολή των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις Αρχές του Παναμά, ορισμένες προβλέψεις για την ανταπόκριση των Αρχών του Παναμά στα αιτήματα ήταν το τελευταίο διάστημα δυσοίωνες.

Κι αυτό, διότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων σχετιζομένων με offshore εταιρείες, που ακουμπούν πρόσωπα σε πολλές χώρες του κόσμου και κατά συνέπεια οι Αρχές του Παναμά δέχονται βομβαρδισμό αντίστοιχων αιτημάτων και από άλλες χώρες και οι απαντήσεις ενδεχομένως θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, παρ’ ότι στο παρελθόν ο Παναμάς δεν ανταποκρινόταν θετικά σε αντίστοιχα αιτήματα ενώ δεν υπάρχει και συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία, η πολιτική πίεση που ασκείται σε διεθνές επίπεδο στη συγκεκριμένη χώρα τους τελευταίους μήνες είναι αφόρητη και το κλίμα ήδη έχει αρχίζει να μεταστρέφεται.

Οι «κόκκινες» γραμμές του Παναμά έχουν υποχωρήσει τόσο λόγω ΟΟΣΑ όσο και λόγω πίεσης των ΗΠΑ.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *