Οι τραπεζίτες,ο “φιλέλληνας” Γιούνκερ και οι”αντιδημοκρατικοί” (όσοι κινούνται εναντίον της κυβέρνησης)

Ο χρόνο κυλάει εναντίον μας, καθώς κάθε στιγμή που περνά οι τράπεζες αρπάζουν ολοένα και περισσότερα πακέτα σωτηρίας (είτε με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από τα κράτη, είτε με τη μορφή του “ξεφορτώματος” των “τοξικών ομολόγων” που τα δίνουν στην ΕΚΤ).

Άρα, οι (χρεωκοπημένες) τράπεζες βελτιώνουν διαρκώς τους ισολογισμούς τους, ώστε να μπορέσουν τελικά να αντέξουν τις απώλειες που θα έχουν από την (αναπόφευκτη) χρεωκοπία της Ελλάδας και μεριών άλλων χωρών.

Όπως εδώ και καιρό λέμε, η υποκρισία σχετικά με το αν η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει θα συνεχιστεί μέχρις ότου οι τράπεζες έχουν αρπάξει τα απαραίτητα (γι’ αυτές) πακέτα σωτηρίας. Τότε θα έχουμε ακόμα πιο μεγάλες εξελίξεις, καθώς τότε θα παραδεχτούν ανοιχτά ότι τα χρέη αυτά δε μπορούν να αποπληρωθούν, και τότε θα γίνουν και “κουρέματα”, και χρεωκοπίες και ότι άλλο τέλος πάντων αποφασίσουν.

Ως τότε, η λεηλασία συνεχίζεται, σε τόσο εκτεταμένη κλίμακα που ακόμα και οι Financial Times, με το “πρωτοπαλίκαρο” τους, τον Wolfgang Munchau, κάνουν ανοιχτά λόγο για “εγκλήματα”:

«Αισχρή» η γαλλική πρόταση για Ελλάδα, λέει οικονομολόγος

Αισχρή προσφορά την οποία όποιος διατύπωνε ή ακόμα χειρότερα όποιος αποδεχόταν, θα πρέπει να πάει φυλακή χαρακτηρίζει τη γαλλική πρόταση για την εθελούσια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής οικονομολόγος των Financial Times, Βόλφκανγκ Μουνχάου.

Όπως τονίζει, δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά για σχέδιο στήριξης του ιδιωτικού τομέα.

Επισημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο η Ελλάδα κάποια στιγμή να μην μπορεί να αποπληρώσει το επιτόκιο, το οποίο μπορεί να φθάσει ακόμα και το 8% βάσει του σχεδίου, ενώ ο ίδιος αναφέρει ότι αν ήθελαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, τότε το επιτόκιο θα έπρεπε να μειωθεί στο 3%.

Καταλήγει με τη φράση ότι «πλέον δεν πετάμε απλώς το μπαλάκι για αργότερα, αυτό το μπαλάκι είναι γεμάτο με εκρηκτικά».

 

Μια εγκληματική πρόταση για το χρέος!

Ο αναλυτής των “Financial Times”, Βόλφγκανγκ Μουνχάου, έγραψε εύστοχα ότι όσοι προτείνουν και όσοι θα αποδεχθούν το σχέδιο των Γάλλων τραπεζιτών θα έπρεπε να καταλήξουν στη φυλακή. Όχι μόνο για τους λόγους που ήδη έχουν γίνει γνωστοί, αλλά για έναν ακόμη, που αποκαλύπτει σήμερα το “S10”:

n Οι γνωστοί λόγοι για τους οποίους το γαλλικό σχέδιο χαρακτηρίζεται εξόχως επαχθές για την Ελλάδα είναι δύο: οι Γάλλοι τραπεζίτες προτείνουν να δανείσουν και πάλι στην Ελλάδα το 70% των κεφαλαίων από τα ομόλογα που θα λήγουν ως τα μέσα του 2014 και θα εξοφληθούν με τα δάνεια των κρατών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Τα νέα δάνεια θα είναι 30ετούς διάρκειας με επιτόκιο που μπορεί να φθάνει και το 8%, αν η Ελλάδα περάσει σε ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο επιτόκιο, που μετατρέπει αυτό το δάνειο σε μια άκρως «τοξική» για την Ελλάδα συναλλαγή και θα σωρεύσει μεγάλα βάρη στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, όμως, στην Ελλάδα δεν θα φθάσει καν το 70% των κεφαλαίων από τα ομόλογα που θα λήξουν. Σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού του ακριβού δανείου η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να το επιστρέψει σε ένα ειδικό ταμείο, που θα ασφαλίζει τις τράπεζες έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό το ποσό, που θα «αυγατίζει» με τους υψηλούς τόκους που, όπως προαναφέρθηκε, θα φθάνουν ως το 8%, θα επενδύεται σε τίτλους υψηλής αξιολόγησης, που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας. Σε περίπτωση «κουρέματος» των ομολόγων που θα έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες που θα μετάσχουν στο σχέδιο αναχρηματοδότησης, αυτά τα ποιοτικά ομόλογα θα περιέρχονται στην κατοχή τους ως ασφαλιστική αποζημίωση. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Ελλάδα θα πάρει πίσω ως ακριβό 30ετές δάνειο μόνο το 50% του κεφαλαίου από τα ομόλογα που θα λήξουν ως τα μέσα του 2014 και θα κληθεί να πληρώνει υπέρογκους τόκους για να ασφαλίζει τις τράπεζες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της! Ο θανατοποινίτης θα πληρώσει πανάκριβα το σκοινί για την αγχόνη!

n Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει και ένας «κρυφός», δηλητηριώδης όρος της προτεινόμενης συμφωνίας, που την καθιστά ακόμη πιο επαχθή για την Ελλάδα. Τα νέα 30ετή ομόλογα που θα εκδοθούν από την Ελλάδα θα εκδοθούν όχι πια με βάση το ελληνικό δίκαιο, όπως αυτά που θα λήγουν, αλλά με βάση το αγγλικό, στο οποίο στηρίχθηκε και η δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ. Έτσι, η Ελλάδα θα χάσει κάθε δυνατότητα αναδιάρθρωσης αυτού του χρέους με μια εθνική νομοθετική ρύθμιση.

Σημειωτέον ότι τα ομόλογα που έχει εκδώσει η χώρα με βάση το ελληνικό δίκαιο έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα. Δεν περιλαμβάνουν ρήτρες που επιτρέπουν στους πιστωτές να ζητήσουν πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου των ομολόγων αν δεν πληρωθεί μια δόση, ούτε και ρήτρες βάσει των οποίων κηρύσσεται το σύνολο του χρέους ως μη εξυπηρετούμενο, αν κηρυχθεί στάση πληρωμών για μια δόση. Ουσιαστικά, δηλαδή, σε περίπτωση στάσης πληρωμών σε ομόλογα που έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο οι πιστωτές βρίσκονται στο έλεος των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει και τη δυνατότητα με μια νομοθετική ρύθμιση να «κουρέψει» την αξία του χρέους. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα χαθούν με τη ρύθμιση που προτείνουν οι Γάλλοι τραπεζίτες, αφού τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Έτσι, μεθοδεύεται η πλήρης απώλεια του δικαιώματος της Ελλάδας να έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για μια αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον. Ο κύριος όγκος του χρέους περνά από τους ιδιώτες στους επίσημους πιστωτές (κράτη της ευρωζώνης και ΔΝΤ), με νέα δάνεια που εκδίδονται με βάση το αγγλικό δίκαιο και έχουν επαχθείς όρους. Ένα μικρότερο κομμάτι, αν γίνει δεκτή η γαλλική πρόταση, θα περάσει επίσης σε νέα ομόλογα με βάση το αγγλικό δίκαιο, για τα οποία η ίδια η Ελλάδα θα πληρώνει πανάκριβα ασφαλιστική κάλυψη για να προστατεύσει τους δανειστές της από ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Αν το σχέδιο εξελιχθεί όπως το έχουν συλλάβει οι πιστωτές μας, κυβερνήσεις και τράπεζες, μέχρι τα μέσα του 2014 ένα ελάχιστο ποσοστό του χρέους θα έχει απομείνει σε χέρια ξένων, ιδιωτών πιστωτών υπό μορφή ομολόγων που έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο. Τότε, η Ελλάδα θα έχει χάσει ακόμη και το μοναδικό της σημερινό «ατού» σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, δηλαδή τη συγκαλυμμένη απειλή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί, πολύ απλά, θα έχει χάσει εντελώς ακόμη και τον έλεγχο του χρέους και το «όπλο στο τραπέζι» θα έχει μετατραπεί σε ακίνδυνο βεγγαλικό! Και τότε θα είναι ίσως πολύ αργά να αναζητηθούν ευθύνες όσων θα έχουν υπογράψει αυτές τις επαχθείς συμφωνίες με τους πιστωτές, για να έχουν την κατάληξη που πρότεινε ο αρθρογράφος των “F.T.”….

 


Ε όχι και να πληρώσουν οι “ιδιώτες” (τραπεζίτες)…Αυτό πάει πολύ

Νέα προειδοποίηση από S&P σε Ελλάδα για «επιλεκτική χρεοκοπία»
Σε περίπτωση μετακύλισης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Όπως επισημαίνει η S&P, η πρόσφατη μείωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους στο επίπεδο «CCC» από «Β» αντικατοπτρίζει εν μέρει και την εκτίμηση της ότι τυχόν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπως αυτή που προωθείται στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστική χρεοκοπία, βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζει στις αξιολογήσεις της.

 


Όπως είπαμε όμως, οι τράπεζες “δεν πρέπει” να χρεωκοπήσουν – σε αντίθεση με τους εργάτες που είναι αναλώσιμοι και άρα μπορούν να φορτωθούν αυτοί όλα τα χρέη (και όσοι αντέξουν). Εδώ η ΕΚΤ ουσιαστικά δηλώνει ότι άσχετα με το τι θα κάνουν οι “οίκοι αξιολόγησης”, η ΕΚΤ θα συνεχίζει να τροφοδοτεί κανονικά τις τράπεζες, μην αφήνοντας την Ελλάδα να χρεωκοπήσει:

FT: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από ΕΚΤ ακόμη και σε «πτώχευση»

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο δανεισμού εκτός αν και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα σε καθεστώς πτώχευσης, γράφουν στο πρωτοσέλιδο θέμα τους οι Financial Times επικαλούμενοι ανώτερο οικονομικό αξιωματούχο.

Η Τράπεζα είναι διατεθειμένη να βασιστεί στην καλύτερη από τις αξιολογήσεις των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Όπως σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες είναι κρίσιμη, και η πρόθεσή της να αγνοήσει την επιλεκτική πτώχευση για την οποία προειδοποίησε ο οίκος S&P ίσως άρει τα εμπόδια για τη συμφωνία επί της νέας διάσωσης της Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι πέρα από τον οίκο S&P, και ο Fitch έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης ελληνικού χρέους από τις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε αξιολόγηση πτώχευσης. Ο οίκος Moody’s τηρεί στάση αναμονής, προσθέτει η εφημερίδα.

ΥΠΟΙΚ: Μεγάλος φιλέλληνας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Μεγάλο φιλέλληνα χαρακτήρισε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι αναμφίβολα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και κυρίως να αποφύγουν συστημικούς κινδύνους.

Ο Γιούνκερ διατηρεί, για τους δικούς του σκοπούς, τον Βενιζέλο και το κάθε Βενιζέλο στην εξουσία. Άρα, είναι φίλος τους. Και επειδή στο μυαλό του Βενιζέλου, η Ελλάδα ταυτίζεται με…αυτόν και την παρέα του , ο Γιούνκερ είναι “φιλέλληνας”.

Αντίθετα, και να το θυμηθείτε αυτό, όσοι πολεμούν τον Βενιζέλο και τον κάθε Βενιζέλο είναι προφανώς εχθροί τους. Όμως, ο Βενιζέλος και ο κάθε Βενιζέλος θεωρεί ότι “αυτός είναι η Ελλάδα”. Άρα, όποιος τους πολεμά είναι…“ανθέλληνας” και προφανώς θα πρέπει να κυνηγηθεί (σε αντίθεση με το “φιλέλληνα” Γιούνκερ (ο οποίος πρόσφατα βγήκε και είπε ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να “προτεκτορατοποιηθεί”, χάνοντας μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, ώστε να είναι σίγουροι οι πιστωτές ότι θα επιβληθεί το δικό τους συμφέρον).


Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (ως ο πιο αδύναμος κρίκος), αύριο πολύ περισσότεροι):

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ για τις επιθέσεις κατά βουλευτών και γραφείων του κόμματος

Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε» ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, για τις επιθέσεις κατά βουλευτών του κόμματος. Με σκληρή ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων». «Μπουρδολογίες του ΠΑΣΟΚ» ήταν η απάντηση του μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Στρατούλη.

Τα κρούσματα επιθέσεων κατά βουλευτών έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με πλέον πρόσφατο περιστατικό το επεισόδιο εις βάρος του βουλευτή Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Νίκου Τσώνη.

Το να ρημάζεις έναν ολόκληρο λαό, για χατήρι μιας μικρής ολιγαρχίας, είναι “δημοκρατικό” και “πατριωτικό”.

Το να αντεπιτίθενται αυτός ο λαός, είναι “αντιδημοκρατικό” και “ανθελληνικό”.

Απλή και ιστορικά δοκιμασμένη συνταγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *