Δουλεμπορική ασυδοσία


«Δεν είναι μόνο το πώς έρχονται, πώς τους εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι και πώς αντιμετωπίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες. Σοκάρει εξίσου και η μέχρις εξαθλιώσεως εκμετάλλευση τους όταν δουλεύουν», έγραψαν σε κύριο άρθρο τους τα «Νέα», αναφερόμενοι στους σύγχρονους δούλους της Ηλείας (και όχι μόνο).

Σωστές είναι οι επισημάνσεις, αλλά τόση υποκρισία πια δεν αντέχεται. Επρεπε να ξεσηκωθούν οι μετανάστες των φραουλοχώραφων, να ζητήσουν αύξηση στο μεροκάματο και να πέσουν πάνω τους οι πληρωμένοι μπράβοι των αγροτών-καπιταλιστών, για να «ανακαλύψετε» την υπερεκμετάλλευση; Τίποτα δεν είδατε, τίποτα δεν ακούσατε μέχρι τώρα; Οσο για τους δουλεμπόρους και τις κρατικές υπηρεσίες, δε μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι η δράση αυτών των κρίκων είναι η προϋπόθεση για να μετατραπούν οι μετανάστες σε δούλους.

Εκείνος που έρχεται κυνηγημένος, που προσκυνά το δουλέμπορο σαν σωτήρα του κι ύστερα είναι μονίμως κυνηγημένος από τις κρατικές αρχές, εκείνος ο εργάτης δηλαδή που δε διαθέτει ούτε την τυπική ελευθερία να διαπραγματευθεί την πώληση της εργατικής του δύναμης, μετατρέπεται αναγκαστικά σε δούλο. Χωρίς τις δυο πρώτες προϋποθέσεις (κρατική καταστολή και κυκλώματα λαθρομετανάστευσης) δε θα είχαν τη δυνατότητα υποδούλωσης των μεταναστών οι σύγχρονοι δουλοκτήτες-καπιταλιστές.

Από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *