Ποιος ευθύνεται για την επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη της Siemens;

574327771dc524473d8b478fΕρωτηματικά και σίγουρα ευθύνες προκαλεί η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens αναφορικά με τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προχώρησε στην εν λόγω απόφαση, αφού το παραπεμπτικό βούλευμα για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα. Το ερώτημα είναι: Ποιος ευθύνεται;

Το παράδοξο είναι πως πριν από έξι μήνες υπήρχε το ίδιο πρόβλημα και αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης που οδηγεί σε επ’ αόριστον αναβολή είναι ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, οι συνολικά 64 κατηγορούμενοι. Το γεγονός αυτό επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Τζώνης, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της συνέχισης της δίκης.

Έτσι, η ένσταση ακυρότητας των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, έγινε δεκτή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.

Συνεπώς, η κλήτευση των αλλοδαπών κατηγορούμενων χαρακτηρίστηκε ως μη νόμιμη, προκειμένου να επιδοθεί το βούλευμα στους κατηγορούμενους μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα, γερμανική ή γαλλική.

Ποιος οδηγεί την υπόθεση στις καλένδες;

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών επέρριπταν ευθύνες στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τη μη μετάφραση του βουλεύματος, αφού όπως διαμηνύθηκε από την Εισαγγελία έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του koutipandoras.gr κάνουν λόγο για σαφή ευθύνη της ίδιας της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία δεν φρόντισε να παραδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Αυτό που συνάγεται είναι πως κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν την υπόθεση στις καλένδες, αφού είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί και αν όντως προέρχονται από το χώρο της Δικαιοσύνης, τότε το μόνο που κάνουν είναι να μην την εξυπηρετούν τόσο αυτήν όσο και το δημόσιο συμφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *