Εξεταστική: Στο επίκεντρο τα «θαλασσοδάνεια» της Πειραιώς – Δάνειο εκατοντάδων χιλ. ευρώ σε εφημερίδα του Κων. Μητσοτάκη

exetastiki-daneia-kommata-mme-630_0Με την εξέταση του αναπλ. διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλου, συνεχίστηκε η εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ – Μεταξύ των «θαλασσοδανείων» της Τράπεζας, το δάνειο για τον Κήρυκα Χανίων ύψους 300.000 ευρώ που πήρε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ το 2005 – Η Πειραιώς το κατήγγειλε 10 χρόνια μετά! – Με βάση το ύψος των σημερινών κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα, η ΝΔ αναμένεται να ξεπληρώσει τις οφειλές της στην τράπεζα σε… 261 χρόνια (!) ενώ το ΠΑΣΟΚ σε… 630 χρόνια!

Tο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης της Τρ. Πειραιώς ανέλαβε αυτοβούλως κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Ανδ. Λοβέρδος που διέκοψε τη διαδικασία για να στηλιτεύσει το ύφος (!) του Σπ. Λάππα την ώρα που ο τελευταίος απηύθυνε ερωτήσεις στον μάρτυρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρ. Τζαβάρας της ΝΔ που παρενέβη για να διαμαρτυρηθεί για το ύφος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε παρατήρηση για τη φασαρία που ακουγόταν από συγκεκριμένα έδρανα της αίθουσας. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και την αγανάκτησή του για τις «επίμονες ερωτήσεις» άλλων βουλευτών για τα δάνεια του Πρώτου Θέματος (διαβάστε λεπτομέρειες παρακάτω). «Γροθιά στο στομάχι» και οι ερωτήσεις του εισηγητή της Ν.Δ, Ν. Δένδια: Ενώ το κόμμα του χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια στην Τρ. Πειραιώς, ο βουλευτής της ΝΔ επέλεξε να ασχοληθεί με ένα δάνειο 300.000 ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ που… έχει ήδη αποπληρωθεί, όπως απάνησε ο Γ. Πουλόπουλος:

Το «θαλασσοδάνειο» σε εφημερίδα του Κων. Μητσοτάκη

Στις 28/4/05, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, δόθηκε δάνειο ύψους περίπου 300.000 ευρώ στον Κήρυκα Χανίων, συμφερόντων του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κων/νου Μητσοτάκη (ήταν πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της εταιρείας) και ενώ η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ. Από το δάνειο, τα 265.000 είναι ακάλυπτα! Από το 2005 δεν έχει δοθεί κανένα ποσό και μόνο μετά από 11 χρόνια η τράπεζα πήρε πρωτοβουλίες για να ζητήσει τα χρήματά της! «Πρέπει να το δω και θα επανέλθω» αρκέστηκε να απαντήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα έχει σταματήσει να κυκλοφορεί και χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους.

Ένα στα δύο δάνεια που έχει δώσει η Πειραιώς σε ΜΜΕ έχουν καταγγελθεί, χαμένα λεφτά τα δάνεια στα κόμματα

Ο Γ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ότι από τα 240 εκατομμύρια των δανείων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα 238 εκατομμύρια είναι προβλέψεις, δηλαδή δεν μπορούν να αποπληρωθούν και ως εκ τούτου θεωρούνται χαμένα λεφτά από την τράπεζα Πειραιώς. Οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων των 2 κομμάτων του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού έγιναν όταν είχε ήδη ανακοινωθεί η σύσταση της παρούσας εξεταστικής επιτροπής.  Με βάση το ύψος των σημερινών κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα, η ΝΔ αναμένεται να ξεπληρώσει τις οφειλές της σε… 261 χρόνια ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ σε 630 χρόνια, όπως σκωπτικά ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού.

Ο Γ. Πουλόπουλος είπε επίσης ότι το 47% των δανείων που έχει δώσει η Πειραιώς σε ΜΜΕ είναι καταγγελμένα (202 εκατ.). Τα δάνεια των συστημικών τραπεζών σε ΜΜΕ είναι 1,3 δις και στα κόμματα 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ειδικότερα η Πειραιώς έχει 432 εκατ. ευρώ δάνεια σε ΜΜΕ, με τις εξασφαλίσεις να είναι στα 306 εκατ. και τις προβλέψεις στα 194 εκατ.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 2015 από την Πειραιώς δόθηκαν συνολικά για διαφήμιση σε όλα τα ΜΜΕ 19,4 εκατομ ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα ποσά των χορηγιών που έκανε μέσα στο 2015 η τράπεζα Πειραιώς φτάνουμε στο ποσό των 24,6 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός παράλογο αφού μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξαν νέα τραπεζικά προϊόντα τα οποία προσφέρονταν στο κοινό ενώ οι τράπεζες εξαιτίας των περιορισμών δεν μπορούν να δώσουν δάνεια, δεν μπορούν να ανοίξουν νέους λογαριασμούς, δεν μπορούν να προτείνουν επενδύσεις και γενικά είναι εύκολα κατανοητό ότι η τύχη τους δεν συνδέεται με κάποια διαφημιστική καμπάνια.

Από τα εξυπηρετούμενα δάνεια τα μεγαλύτερα είναι σε:

ΑΝΤ1 67 εκατ. ευρώ.

Πρώτο Θέμα 36 εκατ. ευρώ.

Πήγασος 32 εκατ. ευρώ.

Νέα Τηλεόραση (Star) 28 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛ 21 εκατ. ευρώ.

Mad 15 εκατ. ευρώ.

Real 6,5 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται, η τράπεζα Πειραιώς είναι πρωταθλήτρια στα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα (δύο προβληματικούς κλάδους) αλλά και στη διαφημιστική δαπάνη. «Δε θα ήταν λογικό το συμπέρασμα ότι με επισφαλή δάνεια αποκτάτε πολιτική επιρροή», το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου.  Μόνο 5/1000 το ποσό της διαφημιστικής δαπάνης στην Αυγή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τράπεζας.

Όπως τόνισε ο Σ. Φάμελλος, είναι χαρακτηριστική της ευνοϊκής σχέσης κομμάτων και τραπεζικού συστήματος η μεγάλη καθυστέρηση στην καταγγελία των δανειοδοτήσεων των κομμάτων τα οποία στάμάτησαν το 2011 να πληρώνουν. «Για αυτή τη ζημία ποιος ευθύνεται και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;» το ερώτημα που προκύπτει.

Αμείλικτα ερωτήματα για τα δάνεια στο Mega

Χωρίς εξασφαλίσεις (όπως αναφέρεται στις ίδιες της αποφάσεις της Τρ. Πειραιώς) ήταν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega Channel) τον Οκτώβριο του 2009: 25 εκ. δίνονται από την Alpha Bank και 25 από την Τρ. Πειραιώς την ώρα που ήδη ο Κύκλος Εργασιών από το 2008 στο 2009 μειώθηκε από 168 εκατ. ευρώ στα 139 εκατ. ευρώ ή 17% μέσα σε ένα χρόνο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Σπ. Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Την 20/3/2012 εγκρίνεται αναχρηματοδότηση οφειλών 30  εκατ. ευρώ με νέο ΚΟΔ και επιπλέον 2 εκατομμύρια νέα χρηματοδότηση από την Πειραιώς. Οι υπηρεσίες της Τράπεζας υπολογίζουν από τα 34.570.000 άνοιγμα της τράπεζας στην εταιρεία, μόνο 500.000 καλυμμένα με εξασφαλίσεις ενώ τον ακάλυπτο κίνδυνο τον υπολογίζουν στα 34 εκατ. ευρώ! Επομένως, σχολίαζει ο Σπ. Λάππας, «καμία αξία δεν έχουν κατά τις υπηρεσίες της τράπεζας ούτε η ταινιοθήκη, ούτε το εμπορικό σήμα, ούτε και οι μετοχές του καναλιού». Τα ερωτήματα που τίθενται είναι σε ποιον θα αποδοθούν ευθύνες για αυτή τη μεγάλη ζημία στην τράπεζα η οποία στην τρέχουσα κρίση του MEGA δεν προχωράει στη ρευστοποίηση του σήματος και της ταινιοθήκης.

Εξεταστική Επιτροπή

Πρώτο Θέμα: Δάνεια για να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους!

Την 9/11/2007 η Τρ.Πειραιώς ενέκρινε 15ετές δάνειο, ποσού 21εκατ. ευρώ προς την εταιρεία “ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ” ιδιοκτησίας των  Αναστασιάδη (40%), Τριανταφυλλόπουλου (40%) και Καραμίτσου (20%), με σκοπό τα 18 εκατ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την του 100% των μετοχών της εταιρείας “ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε.” (ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εφημερίδας), στην οποία κατείχαν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια ποσοστά του μετοχικού της κεφαλαίου ως φυσικά πρόσωπα. Προκύπτει έτσι το ερώτημα για ποιο λόγο η τράπεζα χρηματοδότησε 3 επιχειρηματίες με δάνειο για να πάρουν τις μετοχές της εταιρείας τους που ήδη είχαν!

Την 28/5/2010 η τράπεζα ενέκρινε νέο 15ετες δάνειο, ποσού 18εκατ. ευρώ προς την εταιρεία “ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.” ιδιοκτησίας πάλι των  Αναστασιάδη (50%) και Καραμίτσου (50%) προκειμένου να αποκτήσει το 70% της εταιρείας “ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ” από την “ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.”. Και ενώ οι ίδιοι χρωστούν και το παλιότερο δάνειο των 18 εκατ. Ευρώ της  (υπόλοιπο €17,2εκ. την 31/12/2009, δηλαδή σε 2 χρόνια καταβολές ποσού €800χιλ. μόνο έναντι του κεφαλαίου του δανείου συνολικά, ενώ για την ομαλή αποπληρωμή του απαιτούνται 1,2εκατ. / έτος)! Δόθηκαν δηλαδή 36 εκατ. ευρώ συνολικά για τα δύο δάνεια, όταν η μόνη εταιρεία που έχει δραστηριότητα, δηλαδή η εταιρεία “ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε.” (θυγατρική των δύο παραπάνω μέσω ενός περίπλοκου σχήματος) παρουσιάζει αρνητικά Ίδια κεφάλαια ήδη από τον ισολογισμό του 2008, γεγονός που υποδηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών. Αναδεικύεται έτσι, όπως ανέφερε ο Σπ. Λάππας, η περίεργη επιμονή ώστε το Πρώτο Θέμα σε κάθε φάση να είναι υπό τον έλεγχό των Αναστασιάδη και Καραμίτσου.

«Η παραπάνω κατάσταση από μόνη της, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους, αποτελεί μια τουλάχιστον ερευνητέα κατάσταση που αναπαράγει ένα σκοτεινό παρασκήνιο», ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος.

Τα σημαντικότερα ερωτήματα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

– Γιατί δεν τηρήθηκε η πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας, που επιτάσσει ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την παροχή πιστοδοτήσεων προς συνδεδεμένους πιστούχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε απλώς συνδεδεμένους πιστούχους αλλά ουσιαστικά τους ίδιους πιστούχους με διαφορετικά ονόματα;

-Στις 12/6/2008 οι μέτοχοι Αναστασιάδης και Καραμήτσος πούλησαν συνολικά το 30 % του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής στην Πήγασος έναντι τιμήματος 5,4 εκ.  Με δεδομένο ότι το σύνολο των μετοχών της Αναπτυξιακής ήταν εκχωρημένες για το δάνειο που προαναφέραμε γιατί το τίμημα δεν πιστώθηκε για να το απομειώσει; Και στη συνέχεια στις 7/1/2009 γιατί αποδεσμεύσατε ποσό 4,5 εκατομ. με αποτέλεσμα αυτό να αποτελέσει έμμεση χρηματοδότηση, αποδυναμώνοντας έτσι τη θέση της τράπεζας;

– Με ποιές εγγυήσεις και με ποιές δυνατότητες αποπληρωμής  αποφασίζονται οι εγκρίσεις των δανείων αυτών όταν

Α) Η «Αναπτυξιακή» είχε μείωση ιδίων κεφαλαίων, αύξηση δανειακών υποχρεώσεων και αύξηση του δείκτη δανειακής επιβάρυνσης. Επιπλέον δεν είχε έσοδα, δηλαδή εισπραχθέντα μερίσματα.

Β) Οι «εκδόσεις Πρώτο Θέμα» έχει αρνητική καθαρή θέση το 2009 αλλά και πτώση του κύκλου εργασιών από 51,8 το 2008 σε 31,1 εκατ. ευρώ το 2014;

Γ) Η αντικατάσταση της εγγύησης της «Πήγασος» με εξασφαλίσεις των νέων μετόχων ούτε είναι ισοδύναμη από πλευράς φερεγγυότητας, ούτε λήφθηκαν επαρκή μέτρα για αντιστάθμιση του υψηλότατου κινδύνου.

Ε) Ολόκληρος ο Όμιλος, εμφανίζει αδυναμία αποπληρωμής του 60 % του ακάλυπτου (από εξασφαλίσεις) δανειακού ποσού καθώς εμφανίζεται για δύο συνεχείς χρήσεις αρνητική καθαρή θέση από την εταιρία «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα», τη μοναδική εταιρία του ομίλου με δραστηριότητα, υπάρχει έλλειψη εύρεσης κεφαλαίων (και ταμειακών διαθεσίμων) για την αποπληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου του δανείου και συνακόλουθα χειροτερεύει η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα»

Στ) Αρκεί η κάλυψη των δανείων της εταιρίας «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα» με επιταγές πελατείας  και των υπολοίιπων μη ενεργών εταιριών του ομίλου με ενεχυρίαση των μετοχών τους που στην παρούσα αλλά και μελλοντική περίοδο δεν αξίζουν κάτι;

– Τέλος μετά τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων η σημερινή σύνθεση της εταιρείας”Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε. ανήκει κατά 50,18 % στον Βίκτωρα Ρέστη και κατά 13 % στον Θέμο Αναστασιάδη. Ποια φερεγγυότητα μπορεί να έχει η τράπεζα όταν ο πρώτος Βίκτωρ Ρέστης είχε προφυλακιστεί και αναγκάστηκε να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο 36 εκατ. ευρώ, ενώ ο Θέμος Αναστασιάδης καλείται με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να καταβάλλει στο δημόσιο το ποσό των 5 εκατ ευρώ ως αποτέλεσμα παράνομου πλουτισμού;

Πηγή: left

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *