Καραβιά προσφύγων οδηγήθηκε στη Σούδα, ενώ το Λιμενικό αρνείται σε φορείς την πρόσβαση για παροχή νομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χανιά, 5-7-2011

Εκπρόσωποι του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, μαζί με μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και της Διεθνούς Αμνηστίας, επιχείρησαν σήμερα το απόγευμα να επισκεφθούν τους 21 Αφγανούς πρόσφυγες που κρατούνται από το Λιμενικό στο Παλιό Δημαρχείο της Σούδας. Οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά (μέχρι και 4 χρόνων) επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος, μαζί με 3 Τούρκους, που εικάζεται από τις αρχές ότι αποτελούσαν το πλήρωμα και οδηγήθηκε στη Σούδα από τις δυνάμεις τις FRONTEX. Η φρουρά κράτησης των προσφύγων, αρνήθηκε την πρόσβαση στους εκπροσώπους των φορέων, με εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου όπως δήλωσαν. Την ευθύνη κράτησης των προσφύγων έχει προς το παρόν το Λιμενικό Χανίων, ενώ την ανθρωπιστική βοήθεια έχει αναλάβει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων. Η ενημέρωση που είχαμε αναφέρει ότι οι πρόσφυγες είναι καλά στην υγεία τους εκτός από ένα παιδί που βρίσκεται στο νοσοκομείο Χανίων.

Εκτός του μνημονίου, της Τρόικας, της άγριας καταστολής της δυσαρέκειας και των άλλων δεινών του λαού, υπάρχει κι ένας άλλος, παράλληλος κόσμος…  Αυτός των σύγχρονων δουλεμπορικών και των “λαθραίων” ψυχών που βολοδέρνουν στο Αιγαίο, κυνηγημένες από τη φτώχεια, τους πολέμους και τις διώξεις. Καλούμε κάθε εμπλεκόμενη αρχή, από τον Εισαγγελέα μέχρι την Πολιτική Προστασία, από το Συμβούλιο Προσφύγων μέχρι τις αρχές κράτησης, να αφήσουν ανοιχτή την πρόσβαση διεθνών οργανώσεων, του νομικού και ιατρικού κόσμου των Χανίων και των ομάδων υπεράσπισης δικαιωμάτων, με τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες. Απαιτούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που απαγορεύει την κράτηση ανηλίκων και προβλέπει την πλήρη ενημέρωση των προσφύγων (στη μητρική τους γλώσσα) για τα δικαιώματά τους. Καλούμε κάθε φορέα της πόλης μας, κάθε δημοκράτη Χανιώτη και Χανιώτισσα να σταθεί στο πλευρό των Αφγανών προσφύγων, που η αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς και ανθρώπινης ζωής τους έφερε στον τόπο μας και να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία και την τύχη τους από δω και πέρα. Το ΦΜΚ θα κάνει αυτό που πρέπει, αυτό που ορίζει η συλλογική μας συνείδηση, μέχρις ότου τα κάθε λογής σύνορα, να μην αποτελούν τα όρια φυλάκισης των ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *