H ηγεμονία του «Μακελειού»

st-xiosΚάπου εκεί, λίγο πιο κάτω, μπορεί κανείς να ανατρέξει και στη σειρά φιλοναζιστικών, ακραία αδιασταύρωτων πρωτοσέλιδων του εντύπου, που θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα. Επικίνδυνα τα κάνει η αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τo Alexa, τη διαδικτυακή εφαρμογή του Internet που μετρά την επισκεψιμότητα και δημοτικότητα ενός site στο Διαδίκτυο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, το makeleio.gr είναι το 15ο πιο δημοφιλές σάιτ στην Ελλάδα, σε μια λίστα που στην κορυφή βρίσκονται το google.gr, το facebook.com, το youtube.com, το google.com κ.ο.κ.

Aνάμεσα σε διαφημίσεις «τόνωσης των σεξουαλικών επιδόσεων» και «καταπολέμησης της τριχόπτωσης με φυσικό τρόπο», η ιστοσελίδα makeleio.gr, η ηλεκτρονική εκδοχή του πανελλαδικής κυκλοφορίας εντύπου -δυσκολεύομαι να το πω εφημερίδα- προβαίνει σε «αποκαλύψεις», αναπαραγωγές διαφόρων Hoax του Διαδικτύου με λεζάντα «δείτε το πριν το κατεβάσουν» και ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, μιας δημοσιογραφίας που βαφτίζει ανεξάρτητη, αγανακτισμένη, αποκαλυπτική και έξω από τα δόντια με μότο «Το site των μεγάλων αποκαλύψεων».

Κάπου εκεί, λίγο πιο κάτω, μπορεί κανείς να ανατρέξει και στη σειρά φιλοναζιστικών, ακραία αδιασταύρωτων πρωτοσέλιδων του εντύπου, που θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα. Επικίνδυνα τα κάνει η αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τo Alexa, τη διαδικτυακή εφαρμογή του Internet που μετρά την επισκεψιμότητα και δημοτικότητα ενός site στο Διαδίκτυο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, το makeleio.gr είναι το 15ο πιο δημοφιλές σάιτ στην Ελλάδα, σε μια λίστα που στην κορυφή βρίσκονται το google.gr, το facebook.com, το youtube.com, το google.com κ.ο.κ.

Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο με τίτλο «Γεροβασίλη, θα πας φυλακή» και την εικονιζόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο πίσω από κάγκελα για την υποτιθέμενη εμπλοκή της στην υπόθεση της τραγωδίας της Αίγινας, το έντυπο αποδεικνύει ότι δεν «ίδρωσε» το αυτί του ούτε η «αδέκαστη» πένα των «γραφιάδων» του από την κατάθεση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση από τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας και Ναυτιλίας Αλέκο Φλαμπουράκη, Γιώργο Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα αντίστοιχα, τους οποίους παρουσίασε ή, πιο σωστά, φαντάστηκε πως έχουν προσωπική εμπλοκή στο τραγικό συμβάν. Πρόκειται για μια συστηματική πρακτική κατασκευής ειδήσεων, στην οποία προβαίνουν και άλλες πιο «έγκυρες», πιο «δημοφιλείς», λιγότερο «ψεκασμένες» στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού εφημερίδες και ιστοσελίδες, οι οποίες όμως ενδέχεται να έχουν πιο καλό νομικό τμήμα ή πιο περιορισμένη φαντασία. Και τα παραμύθια τους, που συχνά έχουν μέχρι και δράκο, δεν αναπαράγονται στα καφενεία, αλλά στη δημόσια σφαίρα του καιρού μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα απόνερά τους να φτάνουν μέχρι και στα πολιτικά πάνελ, στα ίδια πάνελ που -o tempora, o mores- έφτασε να κάθεται ο Β. Λεβέντης ως αρχηγός κόμματος και συνομιλητής όταν πριν από λίγα χρόνια σκορπούσε μεταμεσονύκτιους ψόφους…

Το makeleio.gr, λοιπόν, φαίνεται να κερδίζει την ηγεμονία τής δημόσιας σφαίρας, δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο με ψεύδη και φαντασιοπληξίες που τη δεκαετία του ’90 δεν αφορούσαν την πολιτική ζωή, αλλά τα πάνελ των μεσημεριανάδικων τύπου Τατιάνας, από τα οποία πολλοί γνώρισαν και τη βασική «πένα» του «Μακελειού» για το αν τα έχει ο τάδε με τη δείνα και αν μιλάει η χ σταρ των μπουζουκιών με την ψ. ταμπλόιντ πολιτική λοιπόν.

Η ταμπλόιντ πολιτική έχει μολύνει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας γιατί δυστυχώς -όσοι είμαστε του χώρου- βλέπουμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τα πρωτοσέλιδα του «Μακελειού» για τα «καπιταλιστικά κτήνη του Στάλιν» και άλλα γλαφυρά με το «είστε οι πραγματικοί διάδοχοι του Στάλιν και του Ζαχαριάδη» που είπε την Τετάρτη, μαζί με άλλα χαριτωμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαμαρά και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοφία Βούλτεψη σε πάνελ εκπομπής. Η νέα ρητορική και ψυχολογία του τυφλού μίσους προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ κόσμο -απ’ όλο το πολιτικό φάσμα- να ταυτίζεται με το κάθε «Μακελειό» που σκορπά χολή χωρίς διασταύρωση ή εξακρίβωση, με «αδιάσειστα» στοιχεία που απειλεί να δημοσιεύσει, αλλά ποτέ δεν το κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι απολήξεις αυτού του νήματος καταλήγουν και στην Αριστερά, με διάφορους αριστερούς να καταλήγουν «ντουντούκα» του «Μακελειού» -άκουσον άκουσον- και να μην ντρέπονται.

Πηγή: Γιάμαλη Αναστασία – “Αυγή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *