Προσφυγικά στρατόπεδα… με «αξιακές προδιαγραφές»

προσφυγες-2Βαρβαρότητα… με «προδιαγραφές» προτείνει ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος

Για νέο «γύρο» αντιπροσφυγικών μέτρων προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, βασισμένο, πάντα, στη καταστολή, τον αποκλεισμό των συνόρων, τον εγκλωβισμό και το «μάντρωμα» σε καταυλισμούς – «στρατόπεδα», αλλά επίσης πάντα «διανθισμένο» με μια προπαγανδιστική, «ανθρωπιστική» ρητορική. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», είπε, ότι «μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή»!

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος εκτιμά πως τώρα η ενσωμάτωση προηγείται της μετανάστευσης, η οποία, όπως σημειώνει, πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα βοήθειας για τις χώρες προέλευσης.

«Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε ένα «φρούριο Ευρώπη» και να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στα σύνορά μας, για το οποίο φέρουμε και εμείς ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουν ταχύτερα τα προγράμματα βοήθειας και τα κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα «γιατί στη Βόρεια Αφρική και όχι στην Ευρώπη», ο ίδιος απαντά πως «ακριβώς στη Βόρεια Αφρική, κατά το τουρκικό πρότυπο», συμπληρώνοντας πως «μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή».

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, πρόσφυγες οι οποίοι διασώζονται στη θάλασσα θα πρέπει να επιστρέφονται μόνον σε ασφαλείς χώρες, κάτι που, όπως παρατηρεί, δεν είναι ίσως πάντα εύκολο, ωστόσο είναι εφικτό. Εδώ να θυμίσουμε, πως η ΕΕ έχει δικά της κριτήρια στον χαρακτηρισμό μιας χώρας ως «ασφαλούς», τα οποία απέχουν μακράν από την πραγματικότητα…

Ο Κρίστιαν Κερν απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς την παρατήρηση της εφημερίδας ότι αυτό δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο» (σσ. όπου οι πρόσφυγες αποκλείονται σε νησιά – στρατόπεδα συγκέντρωσης) επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρούνται «συγκεκριμένες προδιαγραφές» καθώς, όπως παρατηρεί, «δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αξιών το να απωθούνται βάρκες, το να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους άνθρωποι, το να κατασκευάζονται καταλύματα – στρατόπεδα όπου ακρωτηριάζονται παιδιά».

Αρα, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προτείνει στρατόπεδα… με «αξιακές προδιαγραφές»…

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, προς την χθεσινή κυριακάτικη «Welt am Sonntag», σειρά κρατών – μελών της ΕΕ συμφωνήσαν να συμμετέχουν τον Οκτώβριο σε «τεστ αντοχής» για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Το τεστ για αδύναμα σημεία στα σύνορα θα γίνει στη βάση μιας γραπτής διαδικασίας. Για το εκάστοτε αποτέλεσμα της ανάλυσης θα ενημερώνεται μόνο το κράτος το οποίο το αφορά. Σύμφωνα με τον Λετζέρι, στα stress test θα συμμετέχουν η Γερμανία και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Τα τεστ αντοχής προβλέπονται, κατά τον κ. Λετζέρι, στον νέο κανονισμό της Frontex ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες. Βάσει του κανονισμού, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν συνολικά 1.500 υπαλλήλους τους οποίους θα μπορεί να αξιοποιεί σε περίπτωση ανάγκης η Frontex εντός ολίγων ημερών.

Σε άλλο πάλι σημείο της συνέντευξής του στην κυριακάτικη WELT, o Φαμπρίτσε Λετζέρι επισημαίνει ότι εκτός από την καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα πρέπει να προσφερθούν στους πρόσφυγες περισσότερες νόμιμες δυνατότητες εισόδου στην ΕΕ προκειμένου να μειωθεί η «παράνομη μετανάστευση».

Πηγή: Το περιοδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *