Να δώσει η “Πρωτοπορία” την αποζημίωση στην συνάδελφο που υπέστη βλαπτική – εκδικητική μεταβολή

unnamed
Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, συνεχίζεται. Μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου. Η εκδικητική στάση της εργοδοσίας προς τη συνάδελφό μας και η όλη αδιαλλαξία και το «δούλεμά» της απέναντι στο Σύλλογο και τον αγώνα μας δε θα μείνουν αναπάντητα. Κι ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων μας.
 

επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο “Πρωτοπορία” :: Πεμπτη 15/9, 6μμ(προσυγκέντρωση 5.45μμ στα γραφεία του Συλλόγου μας)
 

 
Συνεχίζουμε να «βομβαρδίζουμε» με μηνύματα διαμαρτυρίας το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία»
> στο mail: info@protoporia.gr
> στο FAX: 210-3301126
> στο https://www.facebook.com/protoporia.gr/
> στο https://twitter.com/protoporiasa
[ένα ενδεικτικό κειμενάκι διαμαρτυρίας βρίσκεται εδώ]
Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας:
ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ-ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ.
 
Η συνάδελφος δούλευε 13 χρόνια στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», στην πώληση. Ήταν επίσης ενεργό μέλος του Συλλόγου μας και για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ. Εντελώς μα εντελώς «τυχαία», λίγο καιρό μετά την λήξη της προστασίας που παρέχει ο νόμος σε όσους και όσες συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά όργανα, η εργοδοσία της «Πρωτοπορίας» μετακίνησε την συνάδελφο από την πώληση στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.
 
Από τις 18/1/16 η εργοδοσία προφορικώς ανακοίνωσε στην συνάδελφο και παρά τις επιφυλάξεις της, την ανάθεση καθηκόντων «ταξινόμησης» βιβλίων ανά ηλεκτρονική παραγγελία (εργασία κατά την οποία η εργαζόμενη βρίσκονταν όρθια -χωρίς σκαμπό- και σκυφτή πάνω από έναν πάγκο για οκτώ ώρες, προκειμένου να ταξινομήσει και να τοποθετήσει σε ραφιέρες τα βιβλία ώστε να εκτελεστούν οι παραγγελίες). Η ενέργεια αυτή αποτελεί ξεκάθαρη βλαπτική μεταβολή από μεριάς της εργοδοσίας σε βάρος της συναδέλφου. Κι αυτό τόσο γιατί αλλάζουν ριζικά οι όροι και οι συνθήκες εργασίας σε σχέση με την ειδικότητα που είχε η συνάδελφος για 13 χρόνια, όσο και γιατί αυτές οι συνθήκες επιδείνωσαν σοβαρά τα προβλήματα υγείας που ήδη αντιμετώπιζε (ορθοστατική υπόταση, ισχιαλγία). Η εργοδοσία της «Πρωτοπορίας» συνέχιζε να σφυρίζει αδιάφορα. Άλλωστε σήμερα ποιος ασχολείται με ειδικότητες και προβλήματα υγείας;
 
Η συνάδελφος μετά από αυτή την στάση των εργοδοτών προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίαςαναζητώντας το δίκιο της, όμως, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, η επιθεώρηση «ένιψε τας χείρας της», δεν πήρε θέση και κάλεσε την εργαζόμενη να προσφύγει στα δικαστήρια. Ούτε τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια  του εργοδότη κατά την διάρκεια της συζήτησης, ούτε η απαξίωση της επιθεώρησης τόσο προφορικά, όσο και γραπτά στο υπόμνημα που κατέθεσε ο εργοδότης συγκίνησαν τους επιθεωρητές. Τελικά, η επιθεώρηση ουσιαστικά αποδέχθηκε την απαξίωση, αφού η θέση του εργοδότη, ότι η επιθεώρηση δεν έχει καμμιά θέση να ανακατεύεται σε αυτά τα ζητήματα, επί της ουσίας εκφράστηκε με την γνωμοδότηση που έβγαλε. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν οι επιθεωρήσεις δεν έχουν θέση στα εργασιακά ζητήματα και στα θέματα που ανακύπτουν, ποια είναι η χρησιμότητα τους;
 
Ακόμα και μετά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς η εργοδοσία συνέχισε την ίδια τακτική, διατηρώντας την εργαζόμενη στο πόστο του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, επιχειρώντας προφανώς την ηθική, σωματική και ψυχολογική της εξόντωση, προκειμένου να εξωθηθεί σε οικειοθελή αποχώρηση.
 
Αρχές Μαΐου η εργαζόμενη προχώρησε σε επίδοση εξωδίκου, καλώντας την εργοδοσία να την επαναφέρει στη θέση εργασίας της πωλήτριας, στο φυσικό βιβλιοπωλείο, όπου εργάζονταν τα τελευταία 13 έτη, εντός τεσσάρων ημερών, αλλιώς η τυχόν αδράνεια τους θα συνιστούσε (σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία που ορίζει πως κάθε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε βάρος του μισθωτού θεωρείται καταγγελία της σύμβασης), καταγγελία της σύμβασης από μέρους του εργοδότη, ο οποίος σε τέτοια περίπτωση είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την προβλεπόμενη αποζημίωση λόγω απολύσεως(συντελεσθείσας 13 Μαΐου 2016).
 
Η εργοδοσία, μέχρι και σήμερα, αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση. Αρχικώς, με μοναδική «αντιπρότασή της» αν θέλει η εργαζόμενη (»χάριν της δεκατριάχρονης συνεργασίας τους»), να γίνει οικειοθελής αποχώρησή της και να της δώσει κάτι λίγα «ως δείγμα ευγνωμοσύνης» για τις υπηρεσίες της!!! Και εν συνεχεία, ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή, πως η εργαζόμενη επέδειξε απαράδεκτη και αντισυμβατική συμπεριφορά και δηλώνοντας πως θεωρεί αδικαιολόγητη την απουσία της και ότι έχει οικειοθελώς αποχωρήσει. Τέλος, η εργαζόμενη στις αρχές Ιουνίου, κατέθεσε και αγωγή με την δικάσιμο να ορίζεται για τις 20/2/2017.
 
Για όλους και όλες εμάς που εργαζόμαστε στους χώρους του βιβλίου αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το προσπεράσουμε.
 
> Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μια συνάδελφός μας ουσιαστικά να απολύεται μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς χωρίς να παίρνει ούτε αποζημίωση.
 
> Δεν πρόκειται να δεχθούμε όποιος και όποια αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα να δέχεται την εκδικητικότητα και βλαπτικές μεταβολές στην εργασία του/της από τους εργοδότες.
 
> Δεν θα αφήσουμε ποτέ καμία συνάδελφο μόνη της και κανένα συνάδελφο μόνο του να αντιμετωπίσει τις εργοδοτικές επιθέσεις και αυθαιρεσίες.
 
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
 
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ»
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 |  sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *