Η συνταξιούχος – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης που ψέκασαν τα ΜΑΤ: «Όσο κρατάω, θα είμαι στον αγώνα»

590_9d99a4835852a32693d0adbb0e05ab12Η εικόνα της 84χρονης συνταξιούχου Κατίνας Μανιτάρα-Ζωργιού να προσπαθεί να προστατευτεί κλείνοντας τη μύτη της με ένα φυλλάδιο, από τα δακρυγόνα που έριξαν στους συνταξιούχους οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Μαξίμου προκάλεσε την κατακραυγή του κόσμου. Άλλωστε, πρόκειται για μία από τις πιο ηρωικές μορφές της Εθνικής Αντίστασης, που στα 17 της έγινε ανθυπολοχαγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ).

Η ζωή της μοιάζει με κινηματογραφική ταινία – που όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Όσα βίωσε και πάλεψε η Κατίνα Μανιτάρα-Ζωργιού θα αρκούσαν για να γεμίσουν εκατό ζωές. Περιέργως, δεν έγινε γνωστή στο πανελλήνιο γι’ αυτές τις ηρωικές της πράξεις, αλλά για τη «μάχη» της κατά των περικοπών της πενιχρής της σύνταξης.

Η ίδια δηλώνει στο «Εθνος» ότι από τύχη είναι ακόμη ζωντανή μετά τη χθεσινή επίθεση. Πριν από έναν χρόνο διεγνώσθη με καρκίνο στον λαιμό και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις.

Πονοκέφαλοι – δύσπνοια

Από τη χθεσινή επίθεση έχει ως… παράσημα έντονους πόνους στο κεφάλι και δυσχέρεια στην αναπνοή – γι’ αυτό και την Τρίτη το πρωί επισκέφθηκε επειγόντως τον θεράποντα ιατρό της.

«Δεν ήμουν μόνο εγώ το θύμα των χημικών-τοξικών που δεχθήκαμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι συναγωνιστές, αλλά και οι νεαρότεροι αλληλέγγυοι που ήταν μαζί μας υπέστησαν τις “ευεργετικές” επιδράσεις των επικίνδυνων αυτών αερίων. Λένε ψέματα ότι ήταν περιορισμένη η χρήση τους και ότι κινδύνεψε η σωματική τους ακεραιότητα. Ακουσον άκουσον… Οι ηλικιωμένοι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κλούβα και να ποδοπατήσουν τους έμπειρους και πάνοπλους αστυνομικούς! Συνέβησαν και παλαιότερα και επαναλαμβάνονται σήμερα με την πρώτη φορά Αριστερά», σημειώνει δηκτικά.

Ωστόσο, δεν θα λείπει και δεν θα απουσιάζει -όπως η ίδια λέει- από κανέναν κοινωνικό αγώνα, γιατί θεωρεί χρέος της για τις επόμενες γενιές να είναι παρούσα. «Το ίδιο έκανα και τότε, το ίδιο θα κάνω και στο διηνεκές. Όσο με κρατάνε τα πόδια μου και μπορώ να σταθώ όρθια θα παλεύω για τα νέα παιδιά, τα “εγγόνια μας”, αν και εγώ δεν έχω απογόνους. Γιατί τους στερούν το παρόν και το μέλλον. Τους αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή. Τους προσφέρουν μηνιάτικα της πείνας που απορώ πώς θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν οικογένειες, τους στερούν την ελπίδα για μια σύνταξη ανθρώπινη όταν έρθουν τα γεράματα και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

«Μας κάνανε ζητιάνους»

Σ’ εμάς πετσόκοψαν τις ήδη πενιχρές μας συντάξεις. Μας κάνανε ζητιάνους, μας αφαίρεσαν την αξιοπρέπειά μας, αλλά όσο αναπνέω θα είμαι μπροστά. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που μας τα αφαιρούν, αλλά η ζωή μάς τα χρωστάει…», αναφέρει συγκινημένη η ηρωίδα της Αντίστασης.

Όπως εξήγησε στο “Έθνος” η Κατίνα Μανιτάρα-Ζωργιού ήταν πάντοτε στις επάλξεις του αγώνα για την απόδοση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στον ελληνικό λαό. Δεν χρειαζόταν κάποια φιέστα για να επισημοποιηθεί αυτό που εδώ και 40 χρόνια έχουν καταφέρει οι κάτοικοι των γύρω περιοχών με τις προσπάθειές τους.

«Οι κομμουνιστές έδωσαν το αίμα τους για να ζήσουν τα παιδιά του κόσμου και τις συντάξεις της Εθνικής Αντίστασης τις πήραν αυτοί που μας πολέμησαν», αναφέρει πικραμένη.

Πηγή: Έθνος – enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *