Μπλουζ με σφιγμένα δόντια


Οι μπλούζμεν τραγουδάνε ανάμεσα από τα δόντια, με σφιγμένα δόντια, τη χαρά και τον πόνο τους… Τα μπλουζ δεν είναι μόνο μουσική και τραγούδι. Είναι ένα ποτάμι ζωής πρώην σκλάβων που ξεκινάει από τον αμερικανικό Νότο και καταλήγει στα γκέτο του αμερικανικού Βορρά…

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τα μπλουζ, γυρισμένο το 1973 για λογαριασμό του τρίτου καναλιού της γαλλικής τηλεόρασης από τον Ροβήρο Μανθούλη, που συνδυάζει τη φιξιόν με το ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας από μια φυλακή του αμερικάνικου Νότου για να καταλήξει σε φυλακή και πάλι, στη Νέα Υόρκη.
Συνυφασμένο με τη σκλαβιά, το αυθεντικό αυτό μουσικό είδος που εκφράζει γλαφυρά και πένθιμα την προκατάληψη και το βάσανο, εξυφαίνεται μέσα από την ιστορία ενός νέου ζευγαριού και περιγράφει την ψυχή απλών ανθρώπων, που άνοιξαν την πόρτα τους στο γαλλικό συνεργείο, όπως έκανε και ο σταρ της εποχής, ο Μπι Μπι Κινγκ, ο μόνος που εκείνη την περίοδο της απαξίωσης έκανε τη μία επιτυχία μετά την άλλη και θύμισε στους λευκούς το ιδίωμα, όταν τα ενδιαφέροντα προσανατολίζονταν σε μια πιο αστική και πιο μοντέρνα προβληματισμένη σόουλ μουσική. Μαρτυρίες, περιστατικά, αυθεντική εικόνα, πολλές συνεντεύξεις, χαρακτηριστική μουσική σε μια πλήρη ταινία.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα, που δείχνουν «αποσπάσματα από τη ζωή τους» για την κάμερα, στο σπίτι τους στο Χάρλεμ και το Μπρονξ. Η «υπόθεση» παρατίθεται σε πλάνα γυρισμένα με ηλικιωμένους μουσικούς του μπλουζ. Οι διάλογοι είναι αυτοσχεδιασμένοι.

Κατεβάστε το txt για να δείτε τα links (στο σύνολο 43)

Πηγή: Οδός Ομείρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *