Για την φετινή επέτειο του “ΟΧΙ” – Να τσακίσουμε τον φασισμό

image001ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΚ – ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ

Οκτώβρης 2016

Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Ν. Ζαχαριάδης – ιστορικό γράμμα 31/10/1940

H φετινή επέτειος του «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στον ιταλικό φασισμό και στην φασιστική εισβολή – επιδρομή στην Ελλάδα, που εξελίχθηκε σε μια μεγάλη λαϊκή νίκη με αποφασιστική σημασία, έχει ξεχωριστό νόημα και επικαιρότητα.

Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τότε που ο ναζισμός-φασισμός ήττηθηκε στρατιωτικά και όμως τόσες δεκαετίες μετά, σε ολόκληρη την Ευρώπη βιώνουμε συστηματική άνοδο – αναβίωση του φασισμού – ρατσισμού και των “απόψεων” του.

Ο φασισμός δεν ήταν ποτέ ένα τοπικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε σε δυο-τρεις χώρες. Ιστορικά, το εργατικό λαϊκό κίνημα αντιπάλεψε το φασισμό όπου και με όποια μορφή αναπτύχθηκε γιατί ο φασισμός πάντα αποτελούσε εχθρό των εργαζομένων και μηχανισμό για να τους διασπά και να στρέφει τον ένα ενάντια στον άλλο, προς συμφέρον πάντα της αστικής τάξης.

Στη χώρα μας, η εγκληματική ναζί φασιστική συμμορία της «χρυσής αυγής» είναι η σύγχρονη μάσκα του ναζι-φασισμού αλλά όχι και η μοναδική. Η επέτειος του ΟΧΙ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού αντιφασιστικού κινήματος, που θα δρα και θα αποκαλύπτει πειστικά και συγκροτημένα την φασιστική προπαγάνδα, τα ψέματα, τις χυδαίες διαστρεβλώσεις της αλήθειας, τον εγκληματικό ρόλο των ναζί φασιστικών συμμοριών, σαν μακρύ χέρι της κυρίαρχης τάξης ενάντια στο λαό, σαν μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστικών κέντρων ενάντια σε χώρες.

Το ιστορικό λαϊκό «ΟΧΙ» στο φασισμό, η εποποιία του ΕΑΜ, έδειξαν ότι ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός, μέσα και στις δυσκολότερες συνθήκες, να παλέψει ενωμένος και να διεκδικήσει την εξουσία.

Η πατριωτική ανάταση του Ελληνικού λαού, η πίστη στην αντίσταση και στη νίκη, η γενική λαϊκή επιθυμία να αποκρουστεί νικηφόρα η εισβολή της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι, έδωσαν το αληθινό περιεχόμενο στο ΟΧΙ που επιβεβαιώθηκε – με παλαιική συστράτευση – στα πεδία των μαχών, οδηγώντας το φασιστικό – ναζιστικό άξονα στην πρώτη κρίσιμη στρατιωτική ήττα και ταπείνωση. Μερικούς μήνες αργότερα καθεστωτικοί στρατηγοί θα παρέδιναν «επίσημα» την Ελλάδα στους χιτλερικούς Γερμανούς και θα ξεκινούσε η εποχή της κατοχής και των κατοχικών κυβερνήσεων, των φασιστών δοσίλογων και της ηρωικής εποποιίας της εθνικής αντίστασης.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *