Υπόθεση βασανισμού Ουαλίντ Ταλέμπ – Ένοχοι οι βασανιστές, δικαίωση για τον Αιγύπτιο εργάτη

131841151480353785Ένοχοι κρίθηκαν  από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά-όπου εκδικάζονταν σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση- και οι 4 κατηγορούμενοι για την υπόθεση βασανισμού του Αιγύπτιου εργάτη, Ουαλίντ Τάλεμπ.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της αρπαγής, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας. Στον ιδιοκτήτη του φούρνου που εργάζονταν ο Ουαλίντ Ταλέμπ Γιώργο Σγούρδα δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, στον γιο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 13 ετών κατά συγχώνευση, στον εργοδότη  του Ουάλιντ και ιδιοκτήτη φούρνου στη Σαλαμίνα, Γιώργο Σγούρδα, 5 ετών με αναστολή στον γιο του, Σταμάτη Σγούρδα, 10 ετών στον Γιώργο Ζαχαριάδη και 9 ετών στον Φρέντερικ Ζότο.

Έτσι μετά απ’ αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου, την επικύρωση ουσιαστικά της πρωτόδικης απόφασης, στην φυλακή οδηγούνται δυο ακόμα άτομα, οι συνεργοί του Γ. Σγούρδα, Ζαχαριάδης και Φ. Ζότο, οι οποίοι δεν είχαν φυλακιστεί μέχρι τώρα, λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης.

Ήταν Νοέμβριος του 2012 όταν ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ είχε βρεθεί λιπόθυμος και δεμένος με μια σπασμένη μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό, στη Σαλαμίνα. Ο Αιγύπτιος εργάτης, μετανάστης χωρίς χαρτιά, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού, αφού είχε απαχθεί και βασανιστεί άγρια από το αφεντικό του και τους φίλους του. Πρωτοδίκως οι βασανιστές του Ουαλίντ είχαν καταδικαστεί με τις ίδιες κατηγορίες.

Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενοχλημένοι στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου. Πίστευαν, μάλλον, πως οι ποινές τους θα μειώνονταν στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αντιθέτως, ικανοποιημένοι δήλωσαν, τόσο ο Ουαλίντ Ταλέμπ, όσο και ο συνήγορός του Βασίλης Παπαστεργίου, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, μετά το τέλος της διαδικασίας: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη για ό,τι έγινε και οι ποινές είναι αντίστοιχες της βαρύτητας της πράξης».

Ο Ουαλίντ Ταλέμπ δικαιώθηκε και  μοιράστηκε αυτή την χαρά με  όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό του, με όλους εκείνους που τον στήριξαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και δεν ήταν λίγες. «Όταν τελειώσει η δίκη» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2015 «θέλω να γυρίσω στην Αλεξάνδρεια, στη γυναίκα μου και τα παιδιά μου». Αν ποτέ ξαναγυρίσει εδώ ο Ουαλίντ  θα νιώθει φίλος ανάμεσα σε φίλους, χωρίς φόβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *