Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την καταδίκη των αγωνιστών στις Σκουριές

antarsya-skouriesH 1η Δεκέμβρη 2016 θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό των κατοίκων της Χαλκιδικής. Μετά από μία δίκη παρωδία, με μάρτυρες κυρίως αστυνομικούς, με μία επιθετική έδρα, είχαμε μία πρωτοφανή καταδίκη για 3 αγωνιστές του κινήματος των Σκουριών. Το Δικαστήριο Πολυγύρου επέβαλε μία καταφανέστατα πολιτική καταδίκη, χωρίς κανένα νομικό σκεπτικό, απέναντι σε κάθε λογική. Καταδίκασε 3 ανθρώπους σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή για τη συμμετοχή τους σε συμβολική καθιστική διαμαρτυρία με την κατηγορία της αντίστασης.  Για τη συμμετοχή τους σε μία ειρηνική και παθητική μορφή διαμαρτυρίας.

Ο πολιτικός χαρακτήρας της σημερινής απόφασης φαίνεται ξεκάθαρα από την ίδια την πορεία της δίκης.  Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας, όλοι αστυνομικοί, παραδέχτηκαν ότι δεν αναγνωρίζουν κανέναν κατηγορούμενο. Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας, δασκαλεμένοι, έκαναν πανομοιότυπες καταθέσεις, σαν μαθητές δημοτικού που έμαθαν παπαγαλία το μάθημά τους. Μόνο ένας αστυνομικός κατέθεσε ότι αναγνώρισε τον έναν εκ των τριών αγωνιστών αλλά η μαρτυρία του ερχόταν σε αντίθεση με τη μαρτυρία του αστυνομικού που είχε συλλάβει τον ίδιο άνθρωπο. Και ενώ καμία μαρτυρία δεν οδηγούσε σε επαλήθευση των κατηγοριών, αντί για την πανηγυρική αθώωση τους, οι 3 συναγωνιστές δέχτηκαν μία εξωφρενική καταδίκη.

Η δίκη αυτή νομιμοποιεί και με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των προηγούμενων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τις γνωστές τακτικές της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, οι οποίες φορτώνουν τα κινήματα και τους αγωνιστές με κατηγορίες δίκες και καταδίκες χωρίς ή με χαλκευμένα στοιχεία. Νομιμοποιεί το σύστημα που έχει στήσει η αστυνομία όπου πρώτα ασκεί βία και καταστολή και μετά γυρίζει στα γραφεία και κατασκευάζει ενόχους και κατηγορίες, δασκαλεύει τους «μάρτυρες» που στέλνει και πετυχαίνει καταδίκες. Επιβραβεύει τις ακραίες δράσεις των μέσων καταστολής και επαινεί όσους καταφέρουν περισσότερα χτυπήματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στους αγωνιστές και τα κινήματα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει αυτό το όργιο καταστολής που έχει στηθεί στη Χαλκιδική από Κυβέρνηση-Αστυνομία-Δικαστήρια-ΜΜΕ, το οποίο, άριστα καθοδηγούμενο από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, συνεχίζει σήμερα για να στείλει ένα μήνυμα εκβιασμού και εκφοβισμού σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπό.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει η καταστροφή της Χαλκιδικής

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να αθωωθούν όλοι οι αγωνιστές

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να κερδίσει ο λαϊκός αγώνας για το δίκαιο τη γη και την ελευθερία

_________

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκδικής την 1/12/2016, που κατέληξε στην αναιτιολόγητη και γι’ αυτό προκλητική καταδίκη 3 κατηγορούμενων κατοίκων της Ιερισσού για την πράξη της δήθεν αντίστασης κατά τη σύλληψή τους, σε συγκέντρωση καθιστικής διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την 14/2/2014 στη θέση «Χονδρό Δένδρο», επιβεβαιώνει δυστυχώς το γεγονός ότι οι ποινικές δίκες επιχειρείται να αποτελέσουν αιχμηρότατο πολιτικό εργαλείο για το κίνημα των Σκουριών.

Η χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο παραδοχή ενός κατασκευασμένου, αντιφατικού και καταφανώς ψευδέστατου κατηγορητηρίου, η εκ του αποτελέσματος μεροληπτική αντιμετώπιση των 6 μαρτύρων υπεράσπισης και ακόμη χειρότερα η ηχηρή απαξίωση του γεγονότος ότι από τους 10 συνολικά μάρτυρες κατηγορίας (8 εκ των οποίων αστυνομικοί και οι 2 εργαζόμενοι της El Dorado) οι 9 κατέθεσαν με βεβαιότητα ότι δεν είδαν καμία πράξη αντίστασης από τους 3 κατηγορούμενους κατοίκους, ενώ ο 10ος (που ήταν και ο μόνος που κατέθεσε διαφορετικά) υπέπεσε σε τεράστιες αντιφάσεις, οι οποίες παρέμειναν ακάλυπτες από τα ίδια τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και τις καταθέσεις των ίδιων των συναδέλφων του που ξεκάθαρα τον διέψευσαν, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση, εξόχως εκδικητική και τιμωρητική για τους κατοίκους της Χαλκδικής και το γενναίο κίνημά τους.

Κι ακόμη χειρότερα καταδεικνύει ότι ο δικαστικός μηχανισμός, που κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στις παρανομίες της εταιρείας και του Μπόμπολα, αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο για την προώθηση κι εφαρμογή των πιο ακραίων αντιδραστικών επιλογών και απομακρύνεται τελείως από το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το λαϊκό έλεγχο, κινούμενος σταθερά στον άξονα μιας διατυπωμένης πλέον σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των δομών του συστήματος και των «ύποπτων» δικαιωμάτων των πολιτών.

Την ίδια ώρα που στον Κάκκαβο έχουν αποψιλωθεί 100άδες στρέμματα αρχέγονου δάσους, έχουν διανοιχθεί στοές αποστράγγισης του βουνού και νέοι δρόμοι-λεωφόροι για τη διέλευση των οχημάτων και μηχανημάτων της εταιρείας, το υπόγειο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των μεταλλείων έχει ήδη αλλοιώσει τη σύσταση του νερού, υπάρχουν σοβαρά ατυχήματα διαρροής αρσενικού, έχουν δηλητηριασθεί υδάτινοι πόροι με βαρέα μέταλλα, τα θεμέλια του εργοστασίου εμπλουτισμού που θα επεξεργάζεται καθημερινά τόνους μεταλλεύματος ολοκληρώθηκαν και η εξόρυξη οδεύει προς υλοποίηση, αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες αλλά και οι πραγματικές διαθέσεις της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας οριστικά και τις τελευταίες τυχόν αυταπάτες:
σ’ αυτήν λοιπόν την κυβέρνηση, που ξεπούλησε και πρόδωσε με τον πιο ελεεινό τρόπο το κίνημα στις Σκουριές, συνεχίζοντας ακριβώς την ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων, ως τσιράκι των πολυεθνικών και των μαφιόζων του ευρώ , που επιλέγει σταθερά πλέον να λογοδοτεί μόνο στην Ε.Ε., το κεφάλαιο, τους δανειστές και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι στο λαό και τις τοπικές κοινωνίες, της ταιριάζει απόλυτα αυτό που κάποτε έγραφε ο Λουντέμης: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια που δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα έλεγαν»…

Θεσσαλονίκη 1/12/2016

Η συνήγορος υπεράσπισης

Αρετή Δ. Σκουνάκη 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *