Θα ζήσουμε και χωρίς τη «Ρόδα» σας!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για γέλια θα ήταν – αν δεν ήταν και για κλάματα – όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Πλατεία Συντάγματος και σχετίζονται με την πασίγνωστη πλέον «Ρόδα».

Πρόκειται για την «ρόδα παρατήρησης», μια υπερμεγέθη τουριστική ατραξιόν, που έχει εγκατασταθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, η οποία είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία Συντάγματος για να λειτουργήσει δωρεάν στην περίοδο των γιορτών και στη συνέχεια, με αντίτιμο για τους επόμενους δύο μήνες.

Την ώρα, λοιπόν, που ο Δήμαρχος Καμίνης απουσιάζει, οι πολίτες ενημερώνονται μέσω… συνεργατών του. Μέσα στην ίδια μέρα, έχουμε ακούσει τους ίδιους… συνεργάτες να αναγγέλλουν πως η «Ρόδα» θα λειτουργήσει «χωρίς καμιά έκπτωση στην ασφάλεια» και λίγες ώρες μετά, ότι αποσυναρμολογείται λόγω των ισχυρών… αθηναϊκών ανέμων! Ούτε λόγος να γίνεται για την ακαταλληλότητα του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω εγγύτητας στο ΜΕΤΡΟ και ζητημάτων στατικότητας…

Προηγήθηκαν νομικές κινήσεις ανταγωνίστριας εταιρείας, εισαγγελική παρέμβαση των Πρωτοδικών Αθήνας και αρνητική έκθεση της Επιτροπής Θεαμάτων, οι οποίες ανέδειξαν τρομερές παρατυπίες από στελέχη της παράταξης Καμίνη. Βεβαίως, αυτές οι «λεπτομέρειες» ουδόλως απασχολούν τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, αφού δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο περισπούδαστο ύφος – το ίδιο που χρησιμοποίησαν, μάλλον ως ειδήμονες, για να εξηγήσουν πως τέτοιες εγκαταστάσεις πρώτα τοποθετούνται και μετά ελέγχονται και αδειοδοτούνται.

Ε λοιπόν, η εγκατάσταση τοποθετήθηκε, ελέγχθηκε και δεν αδειοδοτήθηκε! Τώρα, σειρά έχουν οι πολιτικές – και όχι μόνο – ευθύνες!

Και όσο κι αν ο Δήμαρχος αποστασιοποιείται από ένα μεγάλο φιάσκο (με διαστάσεις σκανδάλου, σε σχέση με τις διαδικασίες, τόσο αδειοδότησης όσο και ανάθεσης του έργου), η πολιτική που εκπέμπει η δημοτική αρχή είναι μία: πανικός!

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς που η ασυλία του Δημάρχου Καμίνη από τις αρχές και τα ΜΜΕ (τα οποία μόλις σήμερα δειλά άρχισαν να «ανακαλύπτουν» το θέμα) βρήκε κάποια όρια, αφού η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε με καθυστέρηση και μετά από νομικές ενέργειες ανταγωνίστριας εταιρείας.

Για να το θέσουμε απλά: αν δεν υπήρχε ανταγωνισμός στην ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισης του έργου, τότε ποιος θα προστάτευε την ασφάλεια των Αθηναίων πολιτών; Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δήμου, που μόλις σήμερα, μετά από τόσες μέρες, αποφάνθηκαν πως «καθυστερούμε, αλλά προέχει η ασφάλεια»; Από την άλλη, είναι δυνατόν οι δημοτικές υπηρεσίες να θυμούνται τα αντανακλαστικά τους, μόνο όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα;

Τέλος, το επιχείρημα περί διασφάλισης του διαστήματος δωρεάν χρήσης της «Ρόδας» από τους Αθηναίους πολίτες ως δράση με «κοινωνικό πρόσημο», μπορεί να το χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Καμίνης ως μέσο άμβλυνσης της κατακραυγής, αλλά μας βρίσκει παγερά αδιάφορους.

Η πόλη δεν έχει ανάγκη από έργα βιτρίνας, δυσανάλογα μεγάλα για την κλίμακα της πόλης και του κέντρου της, που αλλοιώνουν την εικόνα των δημόσιων χώρων, εν ονόματι των προσωπικών πολιτικών και της κερδοφορίας των μεγάλων συμφερόντων. Εν τέλει, η «Ρόδα» αποδείχθηκε πως, εκτός από ταλαιπωρία στην καθημερινότητα των πολιτών στο κέντρο, έφερε ακόμα και κινδύνους για την ασφάλεια τους.

Το «κοινωνικό πρόσημο» στην πολιτική ενός δήμου βρίσκεται στην κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών (καθαριότητα, φωταγώγηση, σχολικές υποδομές, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) και όχι στη δωρεάν χρήση αμιγώς τουριστικών θεαμάτων.

Και σίγουρα, τα μεγάλα προβλήματα της ζωής των Αθηναίων πολιτών δεν θα θαφτούν, στριμωγμένα από κάποια «Ρόδα», παγοδρόμιο, χριστουγεννιάτικο δέντρο ή άλλες θηριώδεις εγκαταστάσεις ούτε θα χαθούν από την λάμψη τους.

Το Γραφείο Τύπου

«Πόλης Ξεκίνημα»

Αθήνα, 29.12.2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *