Η πρεσβεία των ΗΠΑ «δασκαλεύει» εκπαιδευτικούς και προσφυγόπουλα

Πηγή: “Ριζοσπάστης”

Την εμπλοκή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, για τα προσφυγόπουλα που διαβιούν στα Τρίκαλα, για την εκμάθηση αγγλικής γλώσσας σε μητέρες και παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου. Το εν λόγω πρόγραμμα εποπτεύει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ για αυτό το λόγο έγινε και συνάντηση του εκπροσώπου της πρεσβείας με τον δήμαρχο Τρικκαίων.

Η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν καμιά εμπλοκή της αμερικάνικης πρεσβείας και των ΜΚΟ, ματαίωση του προγράμματος και εκπαίδευση προσφύγων με αποκλειστικά κρατική ευθύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αυτό κι αν είναι πρόκληση: Η πρεσβεία των ΗΠΑ “δασκαλεύει” εκπαιδευτικούς και προσφυγόπουλα στα Τρίκαλα.
Από δελτίο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων έγινε γνωστή η συμμετοχή του σε πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα που διαβιούν στα Τρίκαλα. Πρόκειται για πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας σε μητέρες και παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου. Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει και εποπτεύει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μάλιστα, έγινε και συνάντηση του εκπροσώπου της πρεσβείας με τον δήμαρχο Τρικκαίων. Με βάση τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα από το δελτίο Τύπου του δήμου, προκύπτουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα:

Με ποιο δικαίωμα κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και Δήμος Τρικκαίων επιτρέπουν τη διεξαγωγή μαθημάτων με την εποπτεία της αμερικάνικης πρεσβείας;

Με ποιο δικαίωμα αναλαμβάνει η πρεσβεία των ΗΠΑ, όπως και οποιαδήποτε άλλη και μαζί οι διάφορες ΜΚΟ, την εκπαίδευση προσφυγόπουλων, που σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τις προϋποθέσεις και το περιεχόμενο, πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ευθύνη;

Από πού κι ως πού, η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μαζί με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές έχουν μακελέψει τους λαούς της περιοχής, προκαλώντας και τις στρατιές των ξεριζωμένων από τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, “δασκάλεψαν” εκπαιδευτικούς και τώρα τους ίδιους τους πρόσφυγες για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα σε …αξίες και …”εφόδια για όλη τη ζωή τους”.

Γιατί, ενώ τόσο καιρό δεν έχει λυθεί το ζήτημα λειτουργίας νηπιαγωγείου στον προσφυγικό καταυλισμό, με πρόσχημα την έλλειψη κατάλληλου χώρου, τώρα η δημοτική αρχή δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου προγράμματος; Μάλιστα, έγινε και αυτοψία στο χώρο του καταυλισμού από το δήμαρχο και την εκπρόσωπο της αμερικάνικης πρεσβείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένοι. Αφού πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις και καθυστερήσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, τώρα ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες για να παρεμβαίνουν πρεσβείες, μηχανισμοί και ΜΚΟ, να προωθούνται κάθε λογής σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και να χύνεται το ρατσιστικό δηλητήριο εντός και εκτός των σχολείων.

Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός, πρέπει να επιστρέψουν ως απαράδεκτες τις προσκλήσεις και παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεκδικώντας να εξασφαλιστούν με αποκλειστικά κρατική ευθύνη όλες οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μαζί την κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως πρόσχημα για κάθε είδους σχεδιασμούς και παρεμβάσεις.

Να απαιτήσουν καμιά εμπλοκή της αμερικάνικης πρεσβείας και των ΜΚΟ, ματαίωση του προγράμματος και εκπαίδευση προσφύγων με αποκλειστικά κρατική ευθύνη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *