Προβολή της ταινίας του “Fils de Grece”.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ 9/2/2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η κινηματογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων σας καλεί την Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017, 8.00μμ, στην αίθουσα Λάκωνος 9, στην προβολή της συγκλονιστικής ταινίας FILS DE GRÈCE: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ (2015, διάρκεια 160’) του σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτου, στην οποία θα παρευρεθεί και ο ίδιος.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή του σκηνοθέτη.

Θέμα ταινίας

Η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. 30.000 περίπου, από τον Δημοκρατικό στρατό, εκτός της Πατρίδας, σε Ιδρύματα Πολιτικών Προσφύγων σε χώρες της χωρισμένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου και άλλα τόσα, από τον Κυβερνητικό στρατό, σε «Παιδοπόλεις» που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη.

Τραγικά οδοιπορικά που δεν τέλειωσαν με το τέλος του Εμφυλίου αλλά συνεχίστηκαν εκτός και εντός της Ελλάδος με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κλπ. Οδοιπορικά που συνεχίζονται και στις μέρες μας με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που κουβαλούν αυτά τα «πρώην παιδιά» για μια «παιδική ηλικία» που δεν έζησαν τότε και η μνήμη τους δεν μπορεί σήμερα να αναπληρώσει :
Ποιος μας δίνει τα παιδικά μας χρόνια;
Κανείς! Μόνο η Ιστορία…
Πρόκειται για μία ταινία μυθοπλασίας που, όμως, συνθέτει:

Υπαρκτά πρόσωπα (που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα και εξασφαλίζουν αυθεντικότητα…) και επινοημένα (ηθοποιοί), επιλεγμένο Αρχειακό υλικό που τα δραματικά του στοιχεία ενσωματώνονται αβίαστα στην ταινία και προωθούν τη δράση π.χ. η μυθιστορηματική παρουσία του Paul Eluard στα βουνά της Ελλάδας το 1949,σκηνές αναπαράστασης που αλληλοσυμπληρώνονται με το Αρχειακό υλικό σε ενιαίο σώμα, απλώνοντας τη δράση σε σημαντικές περιόδους και διαφορετικές χώρες και σημαντικά Πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα (πέραν των Πρωταγωνιστών).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Email: anoampelokipi@gmail.com , www.anoampelokipi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *