Εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας Ουδείς αναγνώρισε τον Τάσο Θεοφίλου!

«Μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος στη ληστεία» είχε είπε πρωτόδικα ο «σεναριογράφος» της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιάς. «Μπορεί να μη φόρεσε το καπέλο» είχε παραδεχτεί ο πρόεδρος του πρωτόδικου Μ. Χατζηαθανασίου. Παρά ταύτα, ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε για τη ληστεία στην Πάρο και ως συνεργός στην ανθρωποκτονία του ταξιτζή Μίχα και ξαναδικάζεται ακόμα και για συμμετοχή στη ΣΠΦ, επειδή η εισαγγελία έκανε έφεση στην απαλλακτική γι’ αυτή την κατηγορία πρωτόδικη απόφαση. Δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν για πολλά χρόνια (ει δυνατόν και ισόβια) στη φυλακή τον αναρχικό κομμουνιστή που στοχοποίησε η Αντιτρομοκρατική.

Την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που διεκπεραιώνει σε δεύτερο βαθμό την τρομοδίκη σε βάρος του Τ. Θεοφίλου ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. Στη συνεδρίαση της 10ης Φλεβάρη, (πέμπτη στη σειρά) εξετάστηκαν πέντε μάρτυρες και στη συνεδρίαση της 14ης Φλεβάρη (έκτη στη σειρά) εξετάστηκαν οχτώ μάρτυρες (απουσίαζε ένας μάρτυρας, στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, που υπηρετεί στην Ευρώπη, στην Ιντερπόλ). Εκτός από έναν μάρτυρα, που κατέθεσε ότι στις 11 Αυγούστου του 2012 του είχε επιδειχτεί ένα καπέλο που υποτίθεται ότι είχε βρεθεί δίπλα στον νεκρό ταξιτζή στην Πάρο, όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν τους επιδείχτηκε το περιβόητο καπέλο, με το οποίο η Αντιτρομοκρατική έστησε τη σκευωρία σε βάρος του Θεοφίλου.

Σύμφωνα με έγγραφο της δικογραφίας, το περιβόητο καπέλο είχε παραδοθεί μαζί με τα υπόλοιπα πειστήρια στο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής που είχε πάει στην Πάρο για να διεξάγει τις έρευνες. Αυτό το επεσήμαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης και τόνισαν ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους λένε ψέματα. Γιατί αν το καπέλο αυτό είχε παραδοθεί στις 10 Αυγούστου του 2012, πώς την επομένη επιδείχτηκε σε μάρτυρα; Κι αν το καπέλο αυτό δεν το πήρε το στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής στις 10 Αυγούστου, τότε γιατί δεν επιδείχτηκε σε όλους τους άλλους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, που εξετάστηκαν στην Πάρο;

Από το αλαλούμ των εγγράφων της δικογραφίας και την κατάθεση μιας μάρτυρα ότι της επιδείχτηκε ένα καπέλο,  ενισχύεται η βεβαιότητα ότι η ανεύρεση καπέλου στον τόπο που έπεσε νεκρός ο ατυχής ταξιτζής είναι κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής.

Με τα πολλά, η Αντιτρομοκτρατική έστειλε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το περιβόητο καπέλο, αλλά κανένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν το αναγνώρισε ως το καπέλο που φορούσε ο δράστης που συνεπλάκη με τον ταξιτζή! Προφανώς, καπέλο δε βρέθηκε στο τόπο του συμβάντος στην πλατεία της Νάουσας στην Πάρο. Στήθηκε από την Αντιτρομοκρατική η σκευωρία σε βάρος του Τ.Θεοφίλου και όταν αυτός συνελήφθη, του πήραν με το ζόρι DNA που ως διά μαγείας ταυτίστηκε με το DNA που δήθεν βρέθηκε στο καπέλο!

Πρόκειται για χοντροκομμένη ιστορία προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο Τ. Θεοφίλου, που όμως κατέρρευσε καθώς ο εμπνευστής και οργανωτής της δίωξης, στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιάς, στο πρωτόδικο τρομοδικείο είχε δηλώσει -μετά από ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Σ. Φυτράκη- ότι μπορεί ο άνθρωπος να μην ήταν στην ληστεία! Ενώ ο προεδρεύων εκείνου του τρομοδικείου Μ. Χατζηαθανασίου -που όχι μόνο υπερασπίστηκε φανατικά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και ψήφισε ατόφιο το κατηγορητήριο- κατά τη διάρκεια της εξέτασης χημικού που ασχολείται συστηματικά και έχει πλούσια εμπειρία σε έρευνα DNA, απευθυνόμενος σ’ αυτήν της είπε: εντάξει, το καταλάβαμε, μπορεί να μην φόρεσε το καπέλο!

Οταν η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων του κατηγορητηρίου κατέθεσε στην τακτική ανάκριση, ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί. Την τακτική ανάκριση στην Πάρο τη διεξήγαγαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην τακτική ανάκριση δεν προέκυψε αν  τους επιδείχτηκαν φωτογραφίες του Θεοφίλου και αν τον αναγνώρισαν. Το σίγουρο είναι -γιατί είναι πάγια πρακτική των κατασταλτικών μηχανισμών- να τους επιδείχθηκαν φωτογραφίες, να μην τον αναγνώρισαν και να μην καταγράφηκε η μη αναγνώριση, προφανώς γιατί αυτή είναι υπέρ του κατηγορούμενου. Ενας από τους μάρτυρες, μετά από ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης, κατέθεσε ότι στην τακτική ανάκριση του έδειξαν φωτογραφίες του Τ. Θεοφίλου και δεν τον αναγνώρισε. Αυτή όμως η δικονομική πράξη δεν καταγράφηκε στο έγγραφο της κατάθεσης.

Θα κλείσουμε αυτό το ρεπορτάζ επαναλαμβάνοντας αυτά που είχαμε υποστηρίξει, με στοιχεία, στα ρεπορτάζ μας για την πρωτόδικη τρομοδίκη. Σ’ αυτή την υπόθεση δεν έγινε πραγματική έρευνα για την ανεύρεση των δραστών, ενώ κάποια στιγμή η Αντιτρομοκρατική άλλαξε σκόπιμα τον προσανατολισμό της έρευνας. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ μας για τη 10η συνεδρίαση της πρωτόδικης τρομοδίκης, στις 13 Δεκέμβρη του 2013:

«Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε η παραμικρή έρευνα για την ανεύρεση των πραγματικών δραστών, υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία που αν ερευνώνταν θα μπορούσαν να συμβάλουν στο ξετύλιγμα του κουβαριού που οδηγεί στους δράστες.

Υπήρξαν δύο μάρτυρες του κατηγορητηρίου που κατέθεσαν στη δίκη ως αυτόπτες μάρτυρες της ανθρωποκτονίας. Ο ένας εξ αυτών ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει την Πάρο. Οταν όμως ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, πλησίασε την αδερφή του θύματος και την ασπάστηκε εγκάρδια. Αυτή η κίνηση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό ότι δεν γνωρίζει την Πάρο. Πιθανόν κάποιος να τον συμβούλεψε να το πει αυτό, γιατί δύο αυτόπτες μάρτυρες είδαν τα δύο αυτά άτομα να φεύγουν με ένα βανάκι και να περνούν από τη Λαϊκή Αγορά στη Νάουσα της Πάρου, λίγο μετά την απομάκρυνση των δραστών. Από τους δύο αυτούς μάρτυρες μόνο ο ένας κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο και κατέθεσε ότι έβλεπε αυτό το βανάκι με δύο επιβάτες να κυκλοφορεί συχνά στην περιοχή. Και οι δύο αυτοί μάρτυρες δεν ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν να καταθέσουν και άλλα πράγματα που ενδεχομένως έπεσαν στην αντίληψή τους γι’ αυτούς τους δύο περίεργους ανθρώπους που εμφανίστηκαν ως αυτόπτες μάρτυρες της ληστείας. Ο ένας από αυτούς τους δύο συνελήφθη μαζί με άλλους για ληστεία σε βάρος Πακιστανών στην Αθήνα, αλλά το γεγονός αυτό δε συσχετίστηκε με τα γεγονότα της Πάρου. Οι δύο αυτοί άνθρωποι εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Πάρου το βράδυ της ίδιας ημέρας και προσήχθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή  στη ληστεία. Αφέθησαν ελεύθεροι και κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο δικαστήριο.

Αλλη μάρτυρας κατέθεσε ότι το σημείο που είχαν τοποθετήσει οι δράστες της ληστείας το αυτοκίνητο διαφυγής τους αποκάλυπτε ότι αυτοί γνώριζαν πολύ καλά την Πάρο!

Αυτά είναι αρκετά σοβαρά στοιχεία που πιστοποιούν ότι η Αντιτρομοκρατική άλλαξε σκόπιμα τον προσανατολισμό της έρευνας, που είχε πάρει ένα συγκεκριμένο δρόμο, με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε, και αντί για την αναζήτηση των πραγματικών δραστών της ληστείας και της ανθρωποκτονίας, έκλεισε την έρευνα με τη σύλληψη του Τ. Θεοφίλου, τον οποίο ενοχοποίησε σαν ένα από τους δράστες. Αλλο αν αυτή η προσπάθεια της Αντιτρομοκρατικής και του τμηματάρχη της Ε. Χαρδαλιά κατέρρευσε στο ακροατήριο, όπου -όπως έδειξαν τα ρεπορτάζ μας- αποδείχτηκε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο Τάσος Θεοφίλου είναι αθώος».

Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, θα γίνει η 7η συνεδρίαση, με την ανάγνωση εγγράφων από τον κατάλογο των αναγνωστέων και την προβολή ενός βίντεο που λήφθηκε από τις κάμερες της τράπεζας (πρόκειται για το βίντεο με βάση το οποίο έγινε «φροντιστήριο» στους τραπεζοϋπάλληλους μάρτυρες, μεσούσης της πρωτόδικης δίκης).

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *