2 απόλυση σε συνάδελφο από την ACS Ζωγράφου

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Όταν χτυπούν έναν από εμάς θέλουν να μας χτυπήσουν όλους…  

Στις 28 Δεκέμβρη η εργοδοσία της ACS Ζωγράφου μέσου του υπεύθυνου  του καταστήματος  απέλυσε τον συνάδελφο Ευθύμη Καρκανιά , μέλος της ΑΠΕΤΤ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ).

Ο συνάδελφος δούλευε από το 2006 στην εταιρία ACS στο ίδιο κατάστημα, σωστός σε όλα τα εργασιακά του καθήκοντα ,αλλά είχε και «αρνητικά», όλα αυτά τα 10 χρόνια συμμετείχε σε κάθε απεργία και ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση.

Να αναφέρουμε ότι είναι η δεύτερη απόλυση από το ίδιο κατάστημα της ACS, η πρώτη είχε γίνει το 2009 για τον ίδιο «αρνητικό» λόγο, ντυμένη με μια σαθρή αιτιολογία  η οποία έπεσε στην επιθεώρηση εργασίας , σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων , στο πρωτοδικείο και στο εφετείο.

Παρά την τελεσίδικη απόφαση του εφετείου το 2013 ,ο πράκτορας του καταστήματος της ACS Ζωγράφου , παίζοντας με το χρόνο και με νομικά τερτίπια (αίτηση εκδίκασης στον Άρειο Πάγο)  τρέναραν την διαδικασία ώστε να μην εφαρμόσουν την αρνητική απόφαση για αυτούς. Είμαστε σίγουροι ότι και στον Άρειο Πάγο θα έχαναν την υπόθεση και ο μόνος λόγος ήταν η καθυστέρηση λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας.

Αξίζει να αναφερθούμε στην απόφαση που πέρα από τα δεδουλευμένα και την επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία του, ξεκαθάριζε την λειτουργία των καταστημάτων – πρακτορείων «franchise» όπως θέλουν να τα ονομάζουν τα αφεντικά της Ταχυμεταφοράς-Ταχυδρόμησης. Η υπαλληλική ιδιότητα των ταχυδιανομέων  ,οι εργασιακές σχέσεις, όπως και ο μισθός θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά στην εταιρία που κατέχει την Γενική Άδεια. Μια κατάσταση που συχνά  οι πράκτορες των καταστημάτων της κάθε εταιρίας σκόπιμα αγνοούν και δεν εφαρμόζουν.  Έτσι οι συνάδελφοι βρίσκονται κάθε φορά προς τέρψη των εργοδοτών με την συμμετοχή και των εργατοπατέρων  της ταχυμεταφοράς – ταχυδρόμησης.

Μέσα σε αυτά γεγονότα που είναι πραγματικά και αδιαμφισβήτητα, παρόλο την θετική έκβαση των αποφάσεων των δικαστηρίων σε όλα τα επίπεδα και στα δίκαια αιτήματα του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά ο χρόνος έτρεχε και πίεζε , πάνω σε αυτή την κατάσταση στις αρχές του Νοέμβρη του 2013 αποφασίσαμε σαν σχήμα (ΑΠΕΤΤ)να κινητοποιηθούμε με κινηματική δράση , έτσι καλέσαμε σωματεία, εργατικά σχήματα φοιτητικούς συλλόγους , συνελεύσεις γειτονιάς , και εργαζόμενους και άνεργους  έξω από το κατάστημα της ACS Ζωγράφου.

Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από ότι περιμέναμε, τα ψηφίσματα  που βγήκαν πιο πολλά από αυτά που πιστεύαμε πως μπορούν να βγουν, στην παρέμβαση μετείχαν πολλοί αλληλέγγυοι. Απαιτήσαμε την άμεση συνάντηση με τον υπεύθυνο του καταστήματος και διαμηνύσαμε πως αν αρνιόταν  θα κατεβαίναμε   στα γραφεία της ACS με κινητοποίηση .

Η συνάντηση έγινε με τον πράκτορα του καταστήματος και επειδή η πρόταση του ήταν λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν εκδικαστεί  , εμείς προτείναμε επιστροφή με  μισθό που καθοριζόταν σαν συνέχεια των τριετιών  και των συμφωνημένων στην εργασία ,  με μετρημένο τον χρόνο της απουσίας του λόγο της απόλυσης. Συμφωνήσαμε να γίνει έτσι…όσο και να φαίνεται ¨κάπως¨ ήταν μια νίκη αφού ο συνάδελφος δεν έβαλε μπροστά το οικονομικό του συμφέρον (αποζημιώσεων κλπ)  αλλά  με την δικαστική  απόφαση που ¨καίει¨ και τελειώνει τον μύθο περί  ¨fransise¨ ανέπαφη.

Τότε (το 2013)  και αφού ο συνάδελφος γύρισε στην δουλειά και έχοντας πάρει  μια ανάσα αυτός ,  ο ίδιος ο κλάδος παίρνοντας υπόψιν την δικαστική  απόφαση που μας μένει, αλλά  και το κίνημα όπως είχαμε γράψει ,  δεν είμαστε τόσο αθώοι να πιστέψουμε πως αυτό θα έμενε έτσι από μεριά της εργοδοσίας της ACS  Ζωγράφου. Πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα  έμπαιναν ξανά  σε πειρασμό να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά μας , αν και αυτό το περιμέναμε πιο γρήγορα από ότι έγινε.

Όπως γράφουμε πιο πάνω η απόλυση του συναδέλφου ήρθε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος με γελοίες προφορικές αιτιολογήσεις και με επιχρυσωμένες δικαιολογίες του ανθρώπινου παράγοντα – λες και ο καπιταλισμός είναι ανθρώπινος και τάχα η εργατική τάξη μπορεί να τα βρει με τους καπιταλιστές –  από την μεριά του υπεύθυνου του καταστήματος  της ACS .

Επειδή αυτά δεν μας πτοούν το αντίθετο θα λέγαμε , επειδή ξανά μανά χτύπησαν λάθος πόρτα ,  επειδή νόμος είναι το  δίκιο του εργαζόμενου.

Καλούμε  σωματεία , εργατικά σχήματα ,φοιτητικούς συλλόγους , συνελεύσεις γειτονιάς , εργαζόμενους και ανέργους να συμβάλλουν με την αλληλεγγύη  τους με ψηφίσματα και με την παρουσία τους, τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας (Πατησίων 37 Αθήνα ) στις 22 Φλεβάρη 2017 και ώρα 09.30  , αλλά και σε όποια κινηματική διαδικασία με παρεμβάσεις.

 

Καταγγέλλουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ  απόλυση του συναδέλφου και διατρανώνουμε σε αυτούς που πήραν την απόφασή για την  απόλυση του πως δεν θα τους περάσει όπως και τότε  το 2009.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Αθήνα  6 Γενάρη 2017

   ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *