Η Ευρώπη “φρούριο” μέσα από τα μάτια των προσφύγων

Τη ζωή τους και όλα αυτά που βιώνουν τον τελευταίο χρόνο διέκριναν μέσα από τα σκίτσα του Μιχάλη Κουντούρη οι εννιά πρόσφυγες από τον καταυλισμό της πρώην Softex που επισκέφτηκαν την έκθεση του περιοδικού “σχεδία” με τίτλο «Μιχάλης Κουντούρης, Made in Europe. Μιλώντας για το προσφυγικό χωρίς λόγια», η οποία γίνεται στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και φιλοξενείται στο MOBCafé.

Τα συρματοπλέγματα, τα κλειστά σύνορα, η ξενοφοβική Ευρώπη είναι θέματα που τους απασχολούν καθημερινά, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται στη χώρα μας περίπου ένα χρόνο και αναμένουν εξελίξεις, είτε ν’ απελαθούν, είτε να προωθηθούν σ’ άλλη χώρα, είτε να δουν πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους εδώ. Η ελπίδα τους, πάντως, είναι ν’ ανοίξουν κάποια στιγμή τα σύνορα αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζουν μια Ευρώπη “φρούριο”.

Είχαν ενδιαφέρον μερικά από τα σχόλια που έκαναν κοιτάζοντας τα σκίτσα του Μ. Κουντούρη, “η Ευρώπη μας δίνει φαγητό για να νιώσει καλύτερα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλυμμένοι”, “όλα γίνονται για τα σύνορα στην Ευρώπη”, “ο Μιχάλης μεταφέρει με τα σκίτσα του ότι η Ευρώπη είναι ένα συρματόπλεγμα, από την καρδιά έως το μυαλό των Ευρωπαίων όλα είναι ένα συρματόπλεγμα”, “Η Ευρώπη λέει έλα να συζητήσουμε αλλά κοιτάει τα δικά της συμφέροντα”. Μάλιστα, έμειναν σε ένα σκίτσο όπου η Ευρώπη είναι τυλιγμένη με ένα συρματόπλεγμα και έχει ένα στατικό βλέμμα: “το βλέμμα δείχνει ότι δεν κοιτάει δίπλα της, όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της, είναι προσηλωμένη σ’ ένα στόχο”.

Πληροφορίες:
Χώρος: MOB Café (Ίωνος Δραγούμη & Παπαδοπούλου 2, Θεσσαλονίκη)
Διάρκεια: 4 -19 Μαρτίου 2017
Ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 02:00 (Κυριακή 11:00-02:00)
Επιμέλεια: Περιοδικό δρόμου «σχεδία»

Πηγή: dailythess.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *