Τρόμος στον δρόμο για τον Ασπρόπυργο

Αλλα τέσσερα ονόματα Πακιστανών εργατών προστέθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ρατσιστικής βίας στον Ασπρόπυργο, με επίκεντρο την περιοχή Γκορυτσά, όπου φαίνεται ότι εδώ και καιρό δραστηριοποιείται ανενόχλητη μια ομάδα που εντοπίζει τα θύματά της την ώρα που δουλεύουν ανυποψίαστα στο χωράφι ή περπατούν στον δρόμο, τους επιτίθεται με άγρια χτυπήματα και τους αφήνει αιμόφυρτους, αφού κάποιες φορές τους παίρνει το κινητό ή και το πορτοφόλι.

Η τελευταία γνωστή άγρια ρατσιστική επίθεση στην περιοχή έγινε το Σάββατο, μέρα μεσημέρι όπως και οι υπόλοιπες. Δεν είχε προλάβει καλά καλά ο Ασέκ Αλί να κατεβεί από το λεωφορείο 855 στο τέρμα της γραμμής γύρω στις 3.30 το απόγευμα και, όπως περπατούσε για το σπίτι του, δέχτηκε την επίθεση τριών ατόμων, ηλικίας γύρω στα 20, το πολύ 25 χρόνων.

Οπως είπε στον εκπρόσωπο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που τον επισκέφθηκε στο «Τζάνειο», όπου νοσηλεύεται με το κεφάλι παραμορφωμένο από χτυπήματα με γροθιές, κλοτσιές, σιδηρογροθιές ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, ένας τον κρατούσε από πίσω και οι άλλοι δύο τον χτυπούσαν από μπροστά για αρκετά λεπτά, μέχρι να τον παρατήσουν και να φύγουν ανενόχλητοι.

Τα ίδια συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη, στον 22χρονο Αζίμ Ανουέρ, βράδυ αυτή τη φορά, γύρω στις 9.30, την ώρα που είχε κατεβεί από το 855 και προχωρούσε στην οδό Τραπεζούντος για να επιστρέψει στο σπίτι του.

[Βάναυσες επιθέσεις κατά μεταναστών] Ασέκ Αλί, Ραντζά Ανσέρ, Ζία Ουλ Χλακ, Αζμί Ανουέρ |

Στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα, όπου πήγε για να καταγγείλει την επίθεση, δείχνει στον δορυφορικό χάρτη της Google το σημείο μπροστά από την παιδική χαρά και το εκκλησάκι της Τραπεζούντος, εκεί όπου είδε ξαφνικά να σηκώνονται και να κινούνται απειλητικά προς το μέρος του τέσσερα νεαρά άτομα.

Εκανε να φύγει προς τα πίσω, είδε να του κλείνουν τον δρόμο άλλοι δύο, που συνειδητοποίησε ότι ήταν κι αυτοί επιβάτες του λεωφορείου και είχαν κατεβεί στην ίδια στάση. Αρχισε να τρέχει, αλλά τον πρόλαβαν και τον στρίμωξαν στον απέναντι μαντρότοιχο, όπου τον χτυπούσαν για αρκετά λεπτά, μεταξύ άλλων με γροθιές και μεταλλικό αντικείμενο, ενώ του πήραν από την τσέπη το κινητό και το πορτοφόλι.

Δέκα μέρες πριν, ο Ραντζά Ανσέρ προχωρούσε στον δρόμο όταν σταμάτησε δίπλα του ένα κόκκινο «Σέατ», από το οποίο βγήκαν τέσσερα-πέντε άτομα που του επιτέθηκαν με γροθιές και κλοτσιές και στη συνέχεια ξαναμπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν. Αυτόπτες μάρτυρες πρόλαβαν πάντως να συγκρατήσουν την πινακίδα του αυτοκινήτου.

Τέλος, στις 8 Απριλίου, ο 44χρονος Ιμπραάν Σεχζάντ επέστρεφε σπίτι του από τη λαϊκή, κρατώντας σακούλες με ψώνια, όταν δέχτηκε επίθεση από δύο άτομα από πίσω και άλλα δύο από μπροστά, που τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές και γροθιές στο πρόσωπο, την κοιλιά και στη μέση.

Ο ρόλος της αστυνομίας

Αλλες σαράντα επιθέσεις σε Πακιστανούς εργάτες έχουν σημειωθεί στον Ασπρόπυργο από τον Αύγουστο, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» στις 6 Απριλίου, δημοσιοποιώντας τις καταγγελίες των πολυάριθμων θυμάτων άλλων τριών επιθέσεων στις 29 Μαρτίου και στις 2 και 3 Απριλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, η αστυνομία είχε φτάσει επιτόπου λίγο μετά την επίθεση της 29ης Μαρτίου στο χωράφι όπου εργάζονταν τα θύματα και είχε εντοπίσει και κρατήσει για λίγο τους τρεις δράστες, αλλά δεν προχώρησε σε σύλληψη και ύστερα από παρέμβαση φίλων και οικείων τους τούς άφησε να φύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από κτηματίες της περιοχής, οι επιθέσεις εναντίον Πακιστανών σημειώνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στον Ασπρόπυργο, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα και συνδέονται με ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής, που βρίσκονταν πίσω και από τις ρατσιστικές κινητοποιήσεις του περσινού Μαΐου, με στόχο να εμποδιστεί η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή, όπως και με τις ρατσιστικές ημερίδες που είχε διοργανώσει η δημοτική αρχή, όπου στοχοποιούνταν οι νομάδες Ρομά του Ασπροπύργου και είχε ζητηθεί η εκδίωξή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία και η δημοτική αρχή δείχνουν μάλλον να αδιαφορούν για το κύμα των ρατσιστικών επιθέσεων, αδιαφορία που γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ασυλία που φαίνεται ότι απολαμβάνουν οι δράστες.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *